Menu Luk

2023

30. december: Tilbage til rødderne

Var i dag til fornemt nytårstræf i Gammel Ry hos den gavmilde Ketley-familie. En fin oplevelse med eksotisk søgning blandt nyfældede juletræer og med chance for at gøre gode fund fra alle tider. Også lækre pølser var der sørget for, så alt var den rene fryd og gammen.

Som dagen skred frem viste det sig, at Ketley den Ældre var dagens storfinder. Først en flot 8-skilling fra 1624 og dernæst en mindst lige så fin Witten. Ikke nogen dårlig dag for hr. Jan.

Jans flotte 8-skilling
….og den flotte Witten

Også Peter Hyldgaard var fremme i skoene – først en lækker rytterskilling og dernæst 2 møntskatte. Den ene bestående af delfinmønter, den anden af 2-3 små skillingsmønter, der var irret sammen.

Jacob H. var som altid i sit es og løb med dagens hovedpræmie efter fundet af et flot beslag med forgyldning og alting. Jacob var aldrig på noget tidspunkt i tvivl om, at dette var dagens fund!

Jacob slår til igen

Mit bedste fund blev et fragment af en tysk 1/16 thaler. En hel 1/16 thaler vejer normalt 1,58 gram, mit fragment kun 0,77 gram, så dermed har jeg fundet ca. 1/2 1/16 thaler eller i praksis ca. 1/32 thaler. Desværre for ny til at være 1/1 danefæ.

Det famøse fragment

Herudover ramlede jeg ind i en 1600-tals 2-skilling, hvor årstallet var brækket af og toppen af en sølvnål, med et fint fuglemotiv.

Fin lille knap / nåleende

25. december: Forsinket julegave fra Rom

Sørme om ikke der ventede en lille ekstra julegave til mig på marken i dag. Endnu en dag med solid blæst, men nu et det ved at være rutine med de mange lag tøj, samt de vindafvisende sportsbriller.

Efter ½ times søgning lå der en lidt maltrakteret romer i min kolde hånd. Det gav anledning til en times afstøvning af området, dog uden yderligere fund. Jeg valgte derefter at flakke videre, ivrigt søgende efter markens tørre pletter, dvs. områder med sandet jord.

Det blev ikke til mere i dag, men hvad gør det, når en romer er i hus. Det var min 14. romer på 15 år, så det er ikke decideret hverdagskost!

22. december: Hurtigt ind, hurtigt ud

En af de dage, hvor tiden er knap. Havde ellers arbejdet hårdt på at have fredag eftermiddag fri til søgning, men uventet kom en bilhandel pludselig i stand, hvorefter jeg kun havde godt en time til rådighed på marken.

Timen blev udnyttet godt. Først måtte jeg dog i 5 lag tøj, da vinden var af storstyrke og temperaturen lå på 3 grader. Da det var på plads kunne søgningen begynde.

Første fund var en lækker 8-skilling 1729. En stor, flot mønt med nogle år på dagen, samt en garant for at dagen ingenlunde var spildt.

8 skilling 1729

Næste hul var også godt – her lå et solidt fragment af en tryknøgle, et smukt, patineret middelalderfund.

Tryknøgle-fragment, middelalder

Herefter var det tid til hurtig retræte, dog ikke uden at nappe en 1771´er på vej mod bilen.

16. december: Nissebanden på tur

I dag var vi 7 mand samlet til et af M. Røndes luksus-træf. Dvs. træf med masser af Underberg, grillmad, kage og – ja – nissehuer!

Et krav for deltagelse var at man bar en nissehue fra Tulip. Det gjorde vi så.

Nissebanden på tur

Det var godt at få forbrændt en god bunke af al den julemad, der allerede har fundet vej indenbords. Og samtidig blev der gjort lidt fund hist og her, så også på den front var der genvinst. Der blev fundet 2 fibler, begge af typen ”næb” og begge fundet af Morgen Degn, som venter barn nummer 2 i den nærmeste fremtid. Af samme grund var vi lidt mere overbærende over for hans fundmæssige grådighed end normalt.

En af Mortens fibler (fog: Morten D. G.)

Mit bedste fund i dag blev en 1-skilling 1854, en fin lille mønt.

Der var naturligvis også fundpræmier – Morten vandt i kategorien ”flotteste fibel” og Rasmus Højben Søndergaard i kategorien ”ældste mønt” i form af en 1771´er. Tillykke med juletrøjerne fra Tulip til dem begge!

Michael fandt en fin klokke (Foto: M. Rønde)

4. december: Danefæbrev nr. 100

Når frosten bider og jorden er stiv kan man jo glæde sig over at modtage et dejligt danefæbrev. Det luner altid.

Brevet vedrører en fin cirkulær pladefibel, fundet i 2019 nær en stor bæk, på en lille mark som jeg kun har set pløjet og harvet denne ene gang. Jeg kendte altså min besøgstid, må man sige.

Cirkulær skivefibel, vikingetid

Faktisk er dette danefæbrev i sig selv et jubilæum, det er nemlig mit danefæbrev nr. 100. Som Nationalmuseet skriver:

Udklip fra danefæbrev

Det er sgu´ da dejligt!

25. november: Winter is coming

Vejrudsigten lover frost, hård frost. Dermed lukker detektor-søgningen nok snart ned, indtil det igen bliver plusgrader. Men inden da skulle der gerne et par fund i hus i dag. Denne gang på en af de ”sikre” marker, da der nemt kan gå uger, før jeg igen kan søge.

Først en times systematisk søgning på en mark, hvor jeg nu tilfældigt har opsnappet 2 middelaldergenstande med 10 meters – og 1 års – mellemrum. Det gav ingen fund, på trods af masser af munkestensrester, så jeg relokaliserede hurtigt min spændstige, velindpakkede krop til gammelkendte marker, så såre det initielt opmålte felt var behørigt afsøgt.

Her var der mere held. Først en skødesløs overfladeborger som fik mig til at se både måne og stjerner. Altså på mønten.

Måne og stjerne?

Herefter et par mindre ophidsende beslag og en mulig, mindre malmgrydefod af speciel type.

Et af de små beslag
Det andet af de små beslag
“Malmgrydefod” i bukket metal?

Og så en skøn lille afslutningsborger, som kan være med til at holde moralen oppe, nu hvor vi bevæger os ind i en svær vinterperiode, hvor den før så bløde jord forvandles til en uindtagelig, kulturhistorisk panserfæstning.

Afslutningsborgeren

17. november: Fibelfragment?

Halvanden times jagt på markerne omkring den, hvor jeg for nogle dage siden fandt en borger. Der er tale om uafsøgt område, så drømmen var at finde mere middelalder, og gerne andre tidsperioder.

Det startede OK med en lille sølvmønt, 3 R. B. S. 1842 (rigsbankskilling), Christian VIII. Ikke ligefrem guldhornsligaen, men så var der da noget i fundposen.

3 R. B. S 1842

Jeg kom ganske godt rundt, måske endda lidt for godt – og først da jeg var tilbage ved udgangspunktet var der noget, der kunne minde om et fund – måske et fibelfragment, med lidt nålefæste.

Vurdér selv.

Fibelfragment?

12. november: Ned på jorden igen

Dagen startede med en lille specialopgave – en forsvunden urtekniv. Efter få minutter i en af mine naboers have var kniven fundet og jeg kunne drage hjem med tilfreds mine og en flaske rødvin.

Urtekniven

Herefter var det tid til en tur på markerne. Efter et par overgennemsnitligt korte ture med overgennemsnitligt mange fund kom jeg i dag overgennemsnitligt langt ned på jorden igen. Havde ellers hele 4 timer til rådighed, denne søndag, ren vinterluksus, men fundene lod desværre vente på sig, på trods af stor ildhu. Til gengæld var der dejligt, derude på landet.

To fund blev dog noteret. Det første var en 1-skilling 1720, en nydelig lille mønt. Fundet i et ”mønt-hotspot” som ellers er blevet både pløjet, sået og vandet ganske grundigt. Men ud over denne skilling – og en 1771´er – var der ingen fund til mig i hotspottet i år. Nåh jo, jeg noterede også en halv snes blyruller, dem har jeg fundet mange af, på de kanter. Der har vist boet en fisker på stedet, som har brugt masser af bly til at tynge sine net ned med. Der kan naturligvis også være tale om en kæmpestor runebrevsfabrik, i så fald får Lisbeth Imer meget at se til, hvis hun begynder at rulle sig og blyrullerne ud.

1 skilling 1720

På vej hen til hotspottet noterede jeg et ornamenteret beslag af en slags, kunne godt ligne noget middelalder. Har fundet en borger 10 meter derfra, så måske her er fund at gøre?

Ornamenteret beslag, måske fra en pind?

10. november: Første (danske) longcross i 8 år

To timer efter arbejdstid gav storslåede resultater, pænt over forventning.

Efter 3 minutters søgning stod jeg med min Long Cross penny nr. 8 fundet i Danmark. Har også fundet en enkelt i England, men det er lidt snyd, kan man sige, selv om det tog mig 5 dages søgning, dengang.

Den seneste ”dansker” blev fundet for næsten præcis 8 år siden (2.917 dage). Det er min første long cross på disse marker, hvor jeg har fundet 89 borgerkrigsmønter inkl. en jeg fandt lidt senere i dag. Jeg har længe tænkt, at det var underligt, at jeg ikke har fundet long cross, når der ligger så mange borgere. Heller ikke hulpenninge har jeg fundet – endnu. Til gengæld er der fundet mange andre typer middelaldermønter, også udenlandske.

Long Cross nr. 8

Noget tyder på, at ploven har været ekstra dybt i furen i år. I hvert fald går det over forventning med fund på disse middelalder-marker, sikkert også hjulpet af, at markerne har fået godt med vand. Dagens næste fund blev en lille borgerkrigsmønt, ikke så stor og lækker som dem fra i søndags, men dog en borger.

Lille borger, men dog en borger

En meter fra borgeren var der igen signal, denne gang helt nede i 42 på Deus II. Det viste sig at være en pincet, som selv liggende oven på jorden, gav dette lave signal. Det er ”kun” 5 år siden jeg senest fandt en pincet på de samme marker, så der ligger åbenbart dobbelt så mange pincetter som long cross mønter.

En fin, gammel pincet

8. november: En “quickie” på marken

Lynhurtig tur på ny, attraktiv lokation efter arbejdstid – hurtigt ind, hurtigt ud og med meget tilfredsstillende resultat, skulle jeg mene. Beskedne 45 minutter havde jeg at gøre med, ikke meget, når man gerne vil gøre et ordentligt stykke arbejde, men det var det, der var at gøre med. Dumme vintertid.

Har skævet lidt flirtende til dagens lille trekantede parcel i mange år, men først nu har jeg fået uindskrænket adgang, så i dag slog jeg til med fuld styrke.

Startede midtpå, man skal jo starte et sted, og der var helt frit valg. Der var ikke tid til meget opvarmning, så jeg søgte hurtigt mod de lavereliggende arealer. Også her følte jeg, at resultaterne lod vente på sig, selv om der var meget lækkert og fugtigt, så jeg rykkede snart videre. Et par bakker oven for den indbydende, trekantede parcel gav bonus, netop som mørket var faldet på. Var ellers tæt på at give op, men pludselig kom den. Total ekstase!

Jeg er ret sikker på, at jeg har fat i en flad borger – faktisk den første fundet i Nørre Vissing. Det er en lille smule stort, faktisk. Måske der ligger flere oppe i den ende? Man ved aldrig! ”Low and slow”, det slår aldrig fejl!

Mon ikke vi har fat i en borgerkrigsmønt her!

Efter hjemkomst var det tid til lidt optimering af detektoren. 11” søgehovedet har på det seneste haft det med at hovedet vippede forover og konstant måtte justeres, især når det blev lidt beskidt efter nogle minutters brug. Det er nu løst med en ny skrue, ny plasticdims og nyt gummi. De gamle dele var godt slidte efter næsten 2 års brug, ud med dem.

Desuden er min sprayflaske igen sprængfyldt og jeg har nu en stak ispinde med i lommen, som jeg kan markere fund med – det gode ved de små træpinde er, at jeg kan lade dem stå, når jeg tager hjem.

6. november: Tre skønne borgere

En god dag på marken! Ingen regn, ingen vind og hele 2 timer til rådighed. Håbet var at finde 2 middelaldermønter, men blot en enkelt ville redde dagen. Sagen er den, at den pågældende mark ligger drivvåd hen efter den megen regn og hvis der er noget der kan motivere mig, så er det en fugtig, plan ager uden alt for høj bevoksning.

Og planen lykkedes over al forventning. Marken er afsøgt nidkært hele 2 gange, men alligevel var der fund at gøre. Ganske givet fordi marken er blevet pløjet i efteråret.

Middelalder beslag af en slags

Dagens fund blev 3 borgerkrigsmønter og et lille stykke ornamenteret bronzebeslag.

Den ene borger

Nu er jeg så oppe på 6 middelalder-mønter i løbet af de seneste 3 uger, jeg tænker at det er det jeg kalder ”klare købssignaler” og der er ingen tvivl om, at jeg har tænkt mig at besøge denne herlige lokation flere gange hen over efteråret og vinteren.

Den anden borger

Den tredje borger

3. november: Kronen på værket

Fredag – 2 fulde klokketimer til rådighed på marken, håb om et par gamle mønter! Systematisk afsøgning.

Ingen gamle mønter fundet….

Dagens fund blev en absolut nydelige 1-krone fra 1942. Ikke det planlagte niveau, men dog en fin trøstepræmie!

1 krone 1942 på bund af mandler

1. november: Regn, regn, regn

Endnu en enkelt time på marken efter arbejdstid, denne gang i styrtende regnvejr. Formåede at skifte tøj på en skummel skovparkeringsplads under bagklappen, på med regntøjet og så på marken.

Endnu et fint fund til den vandvittige detektormand – en forkølet borger. Faktisk meget tilfredsstillende. Søgningen blev forlænget lidt af, at jeg havde husket pandelampen, som er meget nemmere at bruge end lyset fra en mobil i den intensive regn.

Den er god nok!

Nu må jeg desværre nok indstille mig på en dags pause, imens detektorvesten og handskerne tørrer…

Nogenlunde sådan her husker jeg turen!

31. oktober: En time, godt givet ud

Så blev det (støn) vintertid. Dermed var der denne tirsdag knap en time at gøre med på marken, efter arbejde. Men det skulle da prøves, så jeg fandt den mest sandede mark, jeg kunne opdrive og gik på jagt efter middelalderfund – måske de vilde regnmængder kunne hjælpe en mønt eller to lidt på vej?

Det kunne de! Ret hurtigt stod jeg med en fin lille sølvmønt, af ældre dato. Jeg kunne ikke umiddelbart genkende den, men med hjælp fra selveste Dennis Maigaard vurderes den nu til at kunne være en Sechsling slået i Lübeck engang i midten af 1500-tallet  se et lignende eksemplar her.

Sechsling, Lübeck

Men det skulle blive bedre! Først dukkede et par undseelige fingerringe op, formentlig gamle, men ”billige”, og til sidst, i skumringen, en flot, stor sølvmønt.

4 skilling 1535
4 skilling 1535

Efter hjemkomst slog jeg den op og sørme om ikke der er tale om en relativt velbevaret 4-skilling fra 1535, formentlig slået i ”Güstrow under Grevefejden af Christian II´s tilhængere. Ikke noget dårligt fund, når jeg selv skal sige det!

27. oktober: Det første hul var det bedste

Sidste fredag inden vintertid, ak ja. Ingen systematisk søgning i dag, blot endeløs vandring over store vidder i jagten på nye hotspots eller ”strejfere”. Kunsten var at undgå at blive opslugt af den våde muld. Heldigvis var der store områder med sandet jord, det var derfor, jeg havde valgt denne lokation, og når jeg ramte områder med lækker, bundløs muld lykkedes det mig at slippe igennem dem ved at gå i traktorsporene, som åbenbart er langt bedre funderet end resten af den dyrkede mark.

I allerførste hul lå der en gammel mønt, en 1-skilling fra 1563. Sjovt som det ofte er det første eller det sidste hul, der viser sig at være det bedste. Ud over dette gav 3 timers anstrengelser blot en enkelt flinteskraber.

Skilling 1563, Frederik II (Christian IV´s far)
Skraber, flint

19 – 22. oktober: Norge 2023

Så blev det endelig tid til det længe ventede Norges-træf 2023. Vi var 60 mand på markerne i 3 dage (nogle i 4 dage) og vi gjorde masser af fantastiske fund på flere forskellige lokationer. En fantastisk oplevelse i smuk, smuk natur.

Klik her for at læse mere om turen til Norge!

Typisk norsk udsigt

13. oktober: Hvad styrtregnen gemte

Fredag = søgning efter arbejdstid. Desværre var det også dagen, hvor vejrguderne skruede helt op for vandhanen. Ergo en fin lejlighed til at teste regntøjet.

Det var altså virkelig vildt, hvor meget det regnede, det siger jeg jer! Regntøjet bestod sådan set testen, men jeg lærte alligevel lidt. Fx at når vandet strømmer ned af din krop, så er det vigtigt at gå helt ned i knæene, så der ikke åbner sig den mindste sprække bagpå, mellem regnfrakke og regnbukser. Ellers løber der vand ind og du bliver helt våd forneden. Som man siger.

Ligeledes er det vigtigt at regnbukserne smyger sig uden om støvlerne, ellers løber der nemlig vand ned i støvlerne. Ikke noget problem på en dag som denne, hvor temperaturen lå på 15+ grader, men det kunne blive en alvorlig sag på en kold dag.

Nå, men hvad med fundene? Jo, lidt systematisk søgning og et efterfølgende slag ud over marken gav 3 fund af betydning. Først en lille 1-skilling fra 1769, slået i Norge. Den vejer beskedne 0,43 gram og slog 37 på Deus II, så det var vist heldigt, at den lå nær overfladen.

1 skilling 1769

1-skillingen var eneste fund i det systematisk afsøgte område, men på strejfeturen dukkede endnu en mønt op, denne gang en Christian IV 4-skilling, en såkaldt hebræermønt, ca. 1645. Ikke ligefrem en mønt i kvalitetsmæssig topform, men dog en glædelige overraskelse. Så ligger der altså ikke kun 1700-tals mønter på marken.

Christian IV-mønter er altid populære

Det sidste fund ligner noget bogbeslag eller noget i den retning, muligvis i sølv og med fine håndpunslede prikornamenteringer. Formen minder om noget middelalder eller senere, på en god dag. Vurdér selv!

Bogspænde? Eller hvad?

8. oktober: Ny mark

Det er gået op for mig, at en af mine lodsejere har købt en mark nær en gård, som i fordums tid har heddet ”Pedersborg”. Lyder da spændende.

I dag blev denne mark besøgt for første gang. Den er stor! Et enkelt fund, blev det til, et formodet vægtlod i bly. Kunne være bedre, men kunne bestemt også være værre!

Formodet vægtlod, bly

6. oktober: Flintejagt

Så mit snit til en times søgning efter flint. Dette blev prioriteret idet en kæmpe regnbyge nu har skyllet den tørre jord væk fra stenene på en lovende mark, hvor der tidligere er fundet et par fine stykker.

Desværre var resultatet ikke opløftende, men så blev den teori da prøvet af og i første omgang afkræftet.

Herefter gik turen til Silkeborg Stadion, hvor sønnike og jeg kunne se SIF vinde 5-0 over Lyngby. Yderst underholdende!

5. oktober: Mere fibeljagt

I dag foregik jagten efter fibler sammen med selveste P. Dybdahl. Igen på en mark hvor der er fundet 2 stykker vikingetidsmetal inden for et snævert område.

Det blev ikke til oldtidsmetal, men til gengæld fandt vi helt klart resterne af en nedlagt gård fra ca. 1600-1800. Masser af knapper, fingerbøl, jernsignaler og enkelte mønter fra denne periode, herunder en bøjet norsk 2-skilling fra 16xx og et stort fragment af en malmgryde.

Et spændende sted at have i baghånden!

Malmgrydefragment
Bøjet, norsk 2-skilling, 16xx

4. oktober: Fibeljagt

En onsdag efter arbejdstid, 2 timer på marken. Denne gang blev det prioriteret systematisk at afsøge et potentielt ”hotspot”, hvor jeg har fundet et fibelfragment og en ligearmet bøjlefibel med få meters afstand.

Et felt på 20×30 meter blev afsøgt, et enkelt, muligt fibelfragment blev noteret. Ikke et overbevisende fragment, må jeg sige.

Et ikke-overbevisende fibelfragment

Men også en skrøbelig 1-skilling fra 1722, hvilket betyder, at jeg nu har fundet 4 mønter på denne mark som alle er slået i perioden 1722-1779. Ret snæver periode, skulle jeg mene.

Krakelerende 1-skilling, 1722

Herefter gik turen hjem til bestyrelsesmøde i grundejerforeningen med et enkelt punkt på dagsordenen – hvad stiller man i grunden op med alt det dumme mudder som blev skyllet ind i byen af gårsdagens skybrud?

29. september: Masser af fund

Det begynder at ligne noget. I dag var der 4 timer til rådighed til lidt mere grundig søgning. Jeg valgte at lave et stort gitter på marken, med cirka 20 skridt mellem hver bane – og banerne var lange. Efter et par timer med den strategi havde jeg fundet en fin bøjlefibel, så testafsøgningen var ret succesfuld.

Endelig en “hel” fibel!

Jeg søgte videre på de mest lovende dele af den store mark i yderligere et par timer og endte med en ganske pæn bunke fund, herunder

  • 2 x 1 skilling 1771
  • 1 skilling 1779
  • 1 Malmgrydeben
  • 1 potteskår

Nu tror jeg til gengæld at det er tid at afsøge nogle af de øvrige marker, der er blevet sået i den seneste uges tid og så vende tilbage til denne mark, når også den engang er helt flad.

Det er så mange gode ideer og så lidt tid!

Forskellen på værdien af sølv og kobber illustreret!

27. september: På sporet af jernalderen

Det lækre, potentielle hotspot gav kun et par nyere mønter i løbet af en times søgning, så jeg forsøgte ved solnedgang at trække over på den del af markerne, der endnu ikke er sået – her er blot harvet, men alligevel ganske søgbart.

Nydelig gul 1-krone fra 1945

Det gav pote! En time på denne del af marken kastede et par mindre fibelfragmenter af sig, endda ganske langt fra hinanden, så alt tyder på, at jeg er på sporet af noget.

Trods alt et fibelfragment

Jeg skal da også love for, at solen var gået godt og grundigt ned, da jeg nåede tilbage til bilen. Vejrmæssigt var det ellers en af de bedste dage nogensinde, sikke et dejligt løvfaldssommervejr!

26. september: Ørkenvandring

Endnu 1½ time blev tilbragt på jagt efter hotspots, igen uden held. Fik dog identificeret en lækker plet med let skrånende sandjord på en af markerne, som skal afsøges lidt mere grundigt i morgen, hvis kalenderen tillader det.

25. september: Nye muligheder

Et heldigt ejerskifte har gjort livet lidt lettere for mig. Marker som jeg tidligere kun måtte søge på når de ikke var dyrkede ligger nu 100% åbne for mig. Og endda for en stor dels vedkommende i aktuel nysået tilstand.

Deres beliggenhed er fin, så i dag gik jagten ind på enhver tænkelig form for oldtidsmetaller. Det viste sig, at markerne er meget større, end de ser ud på et kort. Meget!

Jeg havde kun 1½ time til rådighed denne mandag eftermiddag, men fik gået nogle kilometer, desperat svingende hen over markerne. Masser af lækre, bløde, kurvede arealer at arbejde med, men 0 metalfund.

Dagens fund blev broderparten af en smuk flintøkse, hvilket var en meget tilfredsstillende trøstepræmie!

Nydeligt fragment af flintøkse

22. september: 10 øre, sølv

Fredag på marken, god tid – men hvor er der noget at finde? Mine ”gode marker” er tilsået med efterafgrøder eller står i stub og hvad gør man så?

Forsøgte mig på et par marker, hvor jeg ikke har gået før, begge i stub, for til sidst at afslutte søgningen på en nysået mark lige op ad en landsby. Her burde være muligheder, skulle man tro.

Det gik der et par timer med, med beskedent resultat. Dagens fund blev en delfin 10-øre i sølv og en klinkeprop (en lap til en krukke eller gryde) i bly.

20. september: Marathon-måned

Et lille tjek på uret viser flg. statistik for de 4 foregående weekenders vandring:

  • Formel 1, Holland: 33,6 kilometer
  • Træf Børglum: 26,8 kilometer (deltog kun 1 time fredag)
  • Træf Mors: 39,4 kilometer (meget varmt septembervejr)
  • Træf Låstrup: 37,9 kilometer (meget varmt septembervejr)

Det er ganske givet sundt at være detektormand!

15-17. september: Midgaards Rally 2023

Nu 5 weekender i træk hjemmefra – jeg gør det aldrig igen, men vil dog glædes dybt og inderligt over de mange gode minder! Denne weekend blev fordrevet på årets Midgaards Rally i Midtjylland.

Christian fortæller røverhistorier. Igen 🙂

Klik her for at få et mere detaljeret indtryk af årets Midgaards Rally

8-10. september: Thy Rally 2023 – Mors

Var igen denne weekend inviteret ganske langt nordpå, nærmere betegnet til Mors, hvortil det årlige Thy Rally var henlagt. Det blev som altid en stor social succes, krydret med en rimelig mængde fund, totalt set.

Som køer der kommer på græs efter en lang vinter!

Klik her for at læse flere detaljer om træffet på Mors

1-3. september: Nordjyllands Træf 2023

Var denne weekend inviteret ganske langt nordpå, nærmere betegnet til området omkring Løkken, hvortil det årlige træf for ”Samsøgruppen” i år var henlagt. Det blev som altid en hyggelig tur i selskab med en flok gamle kendinge og et par enkelte nye ansigter.

Panoramafoto af Børglum fra Syd

Klik her for at læse den sandfærdige beretning om træffet.

23. august: 3 marker og en 2-øre

De er ikke helt klar endnu, markerne. Der er for meget spild-luft i de harvede marker og dem med stub kommer også med en høj pris i form af luft under søgehovedet.

Søgning på hele 3 forskellige lokationer med sådanne forhold gav tilsammen en enkelt 2-øre fra 1930´erne. Jow, jow!

21. august: Menuerne er tilbage

Har i dag gjort en indsats for at få menuerne på denne hjemmeside til at være nemmere at finde. Det burde nu være tilfældet på både PC´er og devices. På mobil: Klik på “Burgermenuen” i øverste højre hjørne for at se menuerne – de 3 streger oven på hinanden!

20. august: Imens vi venter på såmaskinerne

Også i dag var der en lille søgning i det nordjyske, denne gang i selskab med selveste René Hansen. Vi kløede på i 1½ time og fik os lidt tiltrængt motion. Fundmæssigt kunne jeg diske op med en 1-øre, en skarp patron og en skilling fra 1767. Lidt har også ret!

Dagens bedste fund – faktisk månedens bedste!

19. august: På besøg hos skattepigen

Var i dag inviteret til fejring af  fundet af Stenmoseskatten helt oppe i Sæby og i den forbindelse var der lagt lidt søgning ind på en mark i nærheden. Selv dukkede jeg først op ved frokosttid, men alligevel nåede jeg at finde en 2-øre og en 1-øre i den tørre muld. Kom ikke her!

Deus II spillede en væsentlig rolle i dagens søgning

12. august: Den årlige strandtur

For 9. år i træk (siger Christian) var det i dag tid til den årlige detektortur på stranden. Som traditionen foreskriver blev der tid til lidt søgning samt en cheeseburger, en cola, en softice og en kop kaffe pr. mand.

I år var det fundmæssige held på min side, da jeg fandt 20 mønter og Christian måtte nøjes med 3. I alt kunne jeg gå hjem med 80 kroner og 25 øre samt 70 eurocent. Alt i alt en underskudsforretning rent økonomisk, men en overskudsforretning på alle andre planer.

Mest bemærkelsesværdig var vel en 25-øre fra 1978, som teoretisk kan have skjult sig i op mod 45 år på en ofte afsøgt strand!

Den veludstyrede Christian Hougaard
Deres udsendte
Dagens Faurskov-fund

11. august: Stilhed før stormen

Der arbejdes intenst på markerne i disse dage, så en hel del af denne fredag eftermiddag blev allokeret til rundtrilning i bil, med henblik på at opbygge et overblik over, hvilke marker der var mest tilgængelige.

Valget faldt på en mark, som i de seneste par sæsoner har givet en mængde fund og som netop i dag var blevet harvet, måske endda sået (den var overstrøet med små, blå kugler, som jeg ikke kender), men under ingen omstændigheder tromlet, desværre. Efter 3 timer på denne kurvede lokation, i ret grov-harvet terræn, var enhver form for energi derfor suget ud af mine små ben,

Ingen fund so far, tid til lidt flere markstudier. Hørte jeg ikke den karakteristiske lyd af en mejetærsker hist og her? Eller en 12-furet plov? En måske lille tromle?

En nybarberet, meget indbydende lokation med store baller blev herefter stedvist visiteret, denne gang med en vis succes.

Stubbe (argh), men til gengæld en lovende beliggenhed nær en gammel landsbykirke. Et par fund blev registreret, begge i form af klædeplomber. Denne mark må jeg helt klart besøge igen på et tidspunkt hvor stubbene er barberet væk.

Klædeplombe 1
Klædeplombe 2

For anden gang på 2 uger løb jeg tør for strøm på en mark, jeg glemmer åbenbart efterhånden helt at oplade. Heldigvis lå der et ekstra søgehoved i bilen, spækket med strøm.

4. august: Lossepladsen og jagtmarken

God tid til søgning, men svært at finde en troværdig mark. Første mark ligger godt i forhold til gamle sagn, men viste sig (igen) at være lidt af en losseplads med alskens affald.

Videre til mark 2, som ligger lidt for langt ude og er lidt for stenet. Heller ikke så lovende. Og jægeren kom forbi med planer om jagt i morgen, så jeg fortrak diskret efter en halv time.

Herefter gik der 1-2 timer med at tøffe rundt og studere marker – skulle der være høstet en god mark siden i går? Det var der ikke, men da jeg tjekkede et par marker i appen ”Find Ejeren” og derefter ”Vis Ejendom” gik det op for mig, at en af lodsejerne har købt mere jord. Det sker hele tiden, synes jeg, så det er klogt at holde lidt øje.

Der var dog heller ikke nogen af de ”nye” marker, der var høstet, men alligevel!

Lige pludselig er de jo høstet! Tik, tak!

2. august: En knap i en høstak – eller er det en fibel?

Endnu en regulær motionstur. Det tager vist nogen tid, før de velkendte hotspots bliver høstet og så videre, så det er bare med at få afprøvet nogle af de marker, der ellers ofte nedprioriteres.

I dag var der en enkelt ting, der blev målt ind – jeg ved ikke hvad jeg skal kalde den, måske en slags knap. Vurdér selv:

Hmmm, kunne der være tale om et fragment af en kuglefibel?

31. juli: Hede drømme

Aldrig mere stub, siger jeg tit. I dag var der bare ikke noget troværdigt alternativ, så det endte igen med en stubmark. Vejret var til gengæld bedre end ventet, så jeg var vist lidt overdressed, måtte som konsekvens heraf efterlade et spor af tøj hen over marken. Gudskelov for vandflasken, zip-off-bukserne og stråhatten!

Ingen fund, men dejligt vejr og masser af motion på høje bakker.

29. juli: Hvad harven afslørede

Ja, det var faktisk ikke ret meget, den harve afslørede. Endnu en rekognosceringstur på bakket mark, i mangel af bedre. Men hvem ved, måske dukker der pludselig noget op – det er den slags long-shot-ture, legender er skabt af!

To gange måtte jeg gøre fuld retræte til bilen, da store regnbyger trak forbi. Ved tredje byge var jeg uforsigtigt trukket om bag en stor bakke og så den ikke komme, men var heldig, da den kun snittede mit spor – kunne faktisk høre den tunge regn tromme hidsigt på taget på nogle lader 200 meter væk, så det var en regulær nær-våds-oplevelse.

Apropos long-shot, så var dagens bedste fund to små musketkugler.

17. juli: Strejferen

Stilhed før stormen. Tilfældige marker bliver efterhånden tilgængelige, efterhånden som der slås hø og høstes kornmarker. Dagens første stop var en overpløjet gravhøj på en græsmark der lige er slået. En time gik med at løbe den over, desværre uden gevinst. Tænker dog at den skal besøges igen, når forholdene engang bliver mere optimale.

En anden græsmark blev inspiceret gennem sideruden i bilen, ikke slået, umulig at afsøge.

Plan C blev en nyhøstet kornmark, med fokus på at søge hvor mejetærskeren er gået dybest. Og bingo – en halv pladefibel! Første fibel fundet i juli i alle de 15 år jeg har gået med detektor, tag den!

Fragment af pladefibel med spor af ornamentering (se også ridserne)
Bagsiden med et enkelt, afslørende nålefæste

Mon ikke de bakkestrøg skal besøges igen, når marken engang ligger helt nøgen og indbydende!

16. juli: Jagten på de forsvundne kugler

Har en kammerat, der er jæger. En nysgerrig én af slagsen. Den slags, der af og til ønsker at genfinde den kugle, der gjorde kål på det seneste stykke råvildt, faktisk. Samt gerne en skarp patron, som var tabt i et ophidset øjeblik.

Derfor var jeg i dag med på en travetur langt ud på en mudret kornmark, for at besøge et ukrudtsindhyllet vandhul, på jagt efter et projektil på 7-8 gram. Dyret var skudt på en skrænt ned mod vandhullet og var endda trillet halvvejs ud i vandet, da det faldt om.

Det var en varm omgang at søge på skråningen iført fuld detektormundering, men jeg var glad for de lange bukser, da tidsler og brændenælder stod mig til halsen til alle sider, selv om jeg var nervøs for at blive trukket til bunds af affaldsmetal, hvis jeg røg i vandhullet. Jorden var blød som spagnum og lettere befængt med søm og skruer, så efter en halv times forgæves søgning var vi ved at miste modet, men gik dog i gang med at grave de øverste decimeter tørv væk i håb om at finde den dræbende kugle.

Det endte med at vi gav op.

Men i det samme kom der et fint signal og – bingo! Dér var den.

Det genfundne dræberprojektil

Projektilet var i uventet god stand, det burde have udvidet sig i processen, men antageligt har det kun passeret gennem blødt væv og dermed bevaret sin form. Spændende.

Foto af projektil

PS – Seneste ekspedition af tilsvarende karakter var 29. juni 2015 og det var også en succes – klik her for at læse mere.

4. juli: Udgravning af bro

I dag foretog Museum Skanderborg en lille udgravning på tværs af bro-traceet i søbunden for at se om der skulle være spor af de 3 meter lange bropiller, der blev halet op af søbunden i 1950´erne. Disse lod sig dog ikke finde.

Jeg dukkede op med detektoren for at hjælpe med at afsøge den afrømmede muld. Heller ikke dette gav fund, hvis man da ser bort fra stykke 37 af den tidligere omtalte malmgryde. Til gengæld kørte jeg min bil for tæt på søen til samme parkeringsplads som husede 6 biler d. 1/7, men da det havde regnet i løbet af i dag var det en dårlig idé, men jeg fik heldigvis hjælp fra en lokal landmand og hans traktor til at hale mig og bilen flere hundrede meter tilbage igen.

Ak ja.

Der graves
Set ovenfra

1. juli: Den forsvundne voldsteds-bro

Var i dag på en af de sjældne juli-detektorture, på jagt efter middelaldergenstande. Sagen var den, at en sø der har været tørlagt om sommeren siden 50´erne nu skal til permanent at være sø igen. Derfor er det nu sidste chance for at afsøge søbunden, som oven i købet er mere tilgængelig end nogensinde, da græsset på søbunden er slået og da vejret har vist sig fra sin tørreste side i ugevis.

Broens formodede forløb

En bro på godt 300 meter har engang krydset søen og dannet forbindelse mellem et voldsted på en banke i søen og det nærliggende fastland. Dagens opgave var derfor at søge efter spor i det område, hvor man mener at broen har stået, et område på 400 x 25 meter, altså en hektar.

Vi var 6 mand om opgaven, heraf 2 kvinder. I broområdet blev der ikke fundet mange genstande, det mest bemærkelsesværdige var en malmgryde i 36 dele, i alt 3,5 kilo, som lå midt i det angivne område.

Desuden fandt M. Rønde en mølædt borgerkrigsmønt og en kastekode (spillebrik) uden for broområdet og jeg fandt en engelsk mønt, desværre Elizabeth II og dermed lidt for ny.

Snart vil den gamle voldstedsbanke igen være omgivet af vand
Nogle detektorfolk kører i finere biler end andre
En malmgryde i 36 dele
Et bomærke af en slags

21. juni: Nyt fra engen

En detektormand lever altid på kanten – i dag måtte Fruen fjerne flåt nummer 2 efter mit besøg på engen i fredags. Den sad et sted, som ikke er specielt solbrændt og som jeg ikke selv kunne nå.

Lad os være forsigtige, derude!

16. juni: Guldengen

I dag stod den på søgning på en stor, saftig eng. Formålet var at udnytte sommerpausen til at finde en vielsesring, tabt af lodsejer for 10 år siden.

Der var dog et par udfordringer af en vis kaliber. For det første står græsset en meter højt de fleste steder på engen, på trods af at utallige får arbejder på at få det til at forsvinde. For det andet vides det ikke præcis, hvor ringen er tabt, det formodede område er cirka 100 meter langt og 50 meter bredt, på en god dag.

Alt i alt en udfordring af de lidt større, men motionen skal jo have en årsag og naturen i området er majestætisk. Jeg må dog vente med en systematisk afsøgning, til græsset er slået i bund. Jeg hører nærmere!

En strejfetur i området gav et par enkelte fund, som viser at signalerne er OK – et blink, et par patronhylstre og et par knapper. Så selv om engen har stået under meterhøjt vand et par gange siden ringens bortkomst er der stadig håb.

Gammelt blink af yderst middelmådig kvalitet

10. juni: Kirkegårdssøgning

Hvad? Man må da ikke søge på en kirkegård? Var det ikke præcis på den måde, at Sverige blev et detektormæssigt U-land?

Bekymringen er reel, men i dag var en sjælden undtagelse. Der var nemlig tale om en uskyldig bondegård med navnet ”Kirkegård”, hvor der faktisk engang har ligget en kirke, som kendes fra de gamle kilder, men som i dag er helt forsvundet.

Af samme grund kunne der jo godt ligge et eller andet i området, faktisk sagtens, så i dag afsøgte jeg, efter aftale med ejerne, en stor del af gårdens græsplæne, som formentlig ligger oven på det gamle kirkefundament og den gamle kirkegård. Tre timers søgning gav dog ikke noget gennembrud. Dagens fund blev 3 nyere mønter og en nyere ørering i sølv med et stykke rav som pynt.

Søgningen fortsætter senere, når græsset er slået og der er kommet lidt regn. I dag var en tør og hård omgang, men med stedets historie in mente, kunne jeg slet ikke vente!

Ørering med rav
Mere af samme

3. juni: Forberedelse

“Eksamen er den velforberedtes fest”, sagde min gamle chef tit. Det samme kan siges om detektorafsøgninger! I dag foretog jeg mig 2 ting, der vil gøre livet lettere, når høsten går i gang:

  1. Nyt skjold monteret på mit 11″ søgehoved. På en søgning med P. Dybdahl kunne jeg konstatere, at mit søgehoved opsamlede store mængder våd jord, hvilket Peters ikke gjorde. Teorien er, at mit skjold er ridset og slidt, hvorimod Peters er glat som en barnenumse. Jeg håber at dette træk kan minimere tyngdekraftens uafladelige træk i mit søgehoved.
  2. Indkøbte i butikskæden Normal en ny spraydåse til vand, som kan bruges til forsigtig rengøring af fund. Jeg fandt et eksemplar til 14 kroner, indeholdende en spraydåse med plads til 80 ml vand samt 2 mindre beholdere til rejsebrug, som Fruen fik. Et rejsesæt af en art.
Spraydåse 80 ml fra Normal

30. maj: Gang i rødderne

Kornet vokser ganske hurtigt nu, hvor varmen er kommet. De små rødder pumper åbenbart lystigt væske op i stråene, selv om det er en tør tid. Via iPhone-appen “VisEjendom”, som kan vise alle ejendomme med samme ejer, opdagede jeg et par marker, som jeg ikke var klar over tilhørte en af mine lodsejere og en af disse marker kunne der gås på i dag, da afgrøderne var ganske lave.

Det blev dog kun til motionen og et par knapper. Marken er nok ikke blevet ydet fuld retfærdighed, men den lå godt nok også “langt ude” og var tør som støv. En positiv ting ved dagens søgning var, at jeg spottede endnu en mark tilhørende samme lodsejer, som i dag står i højt træs. På den mark ligger der en overpløjet gravhøj og selv om den blev udgravet i 1897 kan der være ting at finde, engang når græsset i en nær fremtid bliver slået. Gravhøjen var nemlig allerede overpløjet i 1897 og der er gjort detektorfund på en nærliggende høj i samme kaliber.

Motion og et potentielt bronzealder-spot, ikke helt elendigt!

26. maj II: Musketkuglen og 1-øren

Det er ved at være den tid på året, hvor jeg ikke længere selv kan vælge marker, nu et det snart markerne der vælger mig. Forstået på den måde, at de fleste marker nu står med høje afgrøder, så det er med andre ord et godt tidspunkt at koncentrere indsatsen på nogle af de marker, der rent faktisk er tilgængelige.

Først gik turen til den ”nye” mark, hvor der for en uge siden dukkede en næbfibel op. Et felt på 50×75 skridt blev systematisk og nidkært afsøgt uden bemærkelsesværdige fund. Herefter en lille strejfetur, hvorefter jeg søgte til en mere velkendt, gammel traver, som efterhånden er ved at være lidt fundfattig.

Således også i dag – et par enkelte blysmelteklumper var alt. Dagens fund blev dermed en 1-øre fra 1928 og en mellemstor musketkugle.

Ambitionerne er faldende.

26. maj I: Formiddag – danefæudstilling på Moesgaard

Var i dag inviteret til åbning af en fin lille udstilling af danefæ på Moesgaard Museum. Der var deltagelse af direktøren, overklipning af røde silkebånd, champagne og det hele, se fotos herunder.

En af de store stjerner i udstillingen er Michael Rønde, her sammen med Morten Degn
Den fine udstilling – (Michael anes tv. for Therese) – foto: M. Rønde

Deres udsendte har ingen fund med men kloger sig på en ekspertskærm i baggrunden, som anes på foto herunder. Overskriften er “Opdagelsesrejsende i fortiden”!

25. maj: Mønten fra 1797

Sådan en detektorhobby kaster mange sjove oplevelser af sig. I dag var jeg til møde i København og under mødet får jeg stukket en mønt fra 1797 i hånden og bliver spurgt om jeg på et tidspunkt kan finde ud af, hvad det er for en fætter, som er fundet i en have i hovedstadsområdet.

En hurtig søgning på google med ordene “libertas coin 1797 eagle” opsporede mønten – en såkaldt “counter token” fra Nürnberg.

“Counter token”

24. maj: Aftenskole

Blev i dag kontaktet af en mand, som var ved at sondere terrænet i forhold til at afholde kursus i at gå med metaldetektor på diverse aftenskoler rundt omkring i Danmark. Gav et par tip til, relevante personer, som han evt. kunne kontakte.

23. maj: Næbbet

Mødtes i halvkøligt forårsvejr på den gigantiske mark fra en uge siden, denne gang væsentligt forstærket med selveste Peter Dybdahl. Håbet var at vride et eller andet gammelt ud af mulden, noget som kunne give håb om yderligere fund på stedet. Kunne i hvert fald godt bruge en ny lokalitet med gode fund, de “gamle” er ved at være lidt nærige med fundene.

Vi koncentrerede os om et stort plateau, som ligger højt i landskabet, men tog også afstikkere i forskellige lovende retninger. Plateauet består af store områder med lækker sandet lerjord, som i hvert fald set fra en detektormands synspunkt kunne være lækre at afsøge i en sæson eller to – blødt, uden sten og skønt at grave i.

Og det lykkedes rent faktisk at gøre et enkelt oldtidsfund. Der gik nemlig ikke længe før jeg stod med en vaskeægte næbfibel – og dermed var budgettet jo sådan set opnået.

Næbfibel, jernalder

Yderligere et par timers søgning gav dog ikke flere oldtidsfund. Der var spredte stykker af “hvid bly”, som kunne indikere noget, samt rigtigt mange knapper og kapsler. Tilsammen fandt vi desuden op mod 10 mønter, dog var den ældste blot en lille sølvskilling fra 1842.

Men jeg siger tak for fiblen, måske den sidste før sommerpausen for alvor sætter ind?

Kornet gror som besat!
Så du æggene på forrige foto? Antager at de er fra en vibe.

22. maj: To detektorhenvendelser på én dag

Endnu er par spændende henvendelser:

  1. En svensk arkæolog er ved at lave en undersøgelse omkring offentlighedens deltagelse i arkæologisk arbejde, Hun tager udgangspunkt i 4 cases fra forskellige lande og vil undersøge, hvordan man kan gøre det lettere at udføre sådanne projekter i Sverige, hvilket angiveligt er svært eller umuligt i dag. Jeg fik tilsendt et eksemplar af spørgeskemaet, efter at have tilbudt min hjælp på Facebook og svarede efter bedste evne.
  2. Blev kontaktet af Senior Klubben fra et hæderkronet dansk firma, hvor jeg tidligere har været ansat. Der var ønske om få arrangeret en detektortur, hvor 7-8 seniorer kunne prøve at bruge en detektor. Jeg henviste i dette tilfælde til Detektor Kompagniet, som jeg vurderede måske kunne hjælpe, da jeg ikke selv ligger inde med flere detektorer og da min kalender ligger delvist i ruiner.

Det bliver spændende om jeg snart får klager fra Detektor Kompagniet, som snart må have ret travlt, hvis de samler op på alle mine henvisninger. De må snart kunne leve af at holde kurser mv.

Var der nogen der sagde henvisningsprovision?

Detektor Kompagniet på højskole

21. maj: Tre detektorhenvendelser på én dag

Der er gang i de detektormæssige svinkeærinder. I dag var der hele 3 henvendelser der skulle besvares:

  1. En englænder henvendte sig for at spørge om råd med hensyn til at opnå tilladelse til at søge på danske strande i sin ferie i Danmark. Jeg svarede (kort fortalt) at man skal have lov af strandens ejer, fx en kommune. Englænderen gik herefter i gang med at søge tilladelse hos en sønderjysk kommune.
  2. En ung kvinde ville gerne hyre en detektormand til at give sin kæreste en detektor-oplevelse på sin 20-års fødselsdag. Jeg henviste i dette tilfælde til Detektor Kompagniet, som jeg vurderede måske kunne hjælpe.
  3. Blev ligeledes kontaktet af en mand fra en nærliggende landsby, som gerne ville købe en detektor til sin datter og bad om råd i forhold til valg af model. Jeg henviste i dette tilfælde til Detektorshop, som ligger inden for rimelig køreafstand og som har et veludstyret show-room, hvor man kan prøve at holde forskellige lækre modeller i egne hænder.

16.maj: Rekognoscering på stor mark

Har længe haft adgang til nogle store marker, som blot ligger en god kilometer fra mit hidtil bedste detektor-hotspot. Har stort set aldrig sat fod på de pågældende marker, men i dag var der tid til en rask tour-de-force ud over stepperne.

Det blev til 3 timers kvik-søgning, 13.000 skridt, 8,8 kilometer. Resultatet var magert, når man ser bort fra motionen. Primært knapper, et par 1800-tals mønter og en musketkugle. Der var mange områder med lækker jord på markerne, men det nærmeste jeg kom oldtidsfund var nogle enkelte bly-smelteklumper, fundet på et højtliggende plateau.

Det bliver helt klart nødvendigt med forstærkninger, hvis denne store nød skal knækkes!

14. maj: Fremvisning af fund

Havde i dag besøg af en meget historieinteresseret, yngre, kvindelig nabo som deltog i gårsdagens arbejdsdag i Grundejerforeningen Bækgården, som jeg pt. er formand for. Hun ville gerne se de fund, jeg har liggende. Jeg er næsten klar til at aflevere en pæn bunke fund, skal blot lige forbi 3 yderligere lodsejere og fremvise fund, så der var nok at se på. En superhyggelig win-win-situation.

9. maj: Med mor på tur

Fik i dag en henvendelse fra en søn, der gerne ville glæde sin mor på hendes 60-års fødselsdag om 6 dage ved at give hende en guidet tur med metaldetektor. Om jeg kunne hjælpe.

Jeg henviste i dette tilfælde til Detektor Kompagniet, som jeg vurderede måske kunne hjælpe.

7. maj: Fibler og flødeboller

Var i dag inviteret på heldags ”Pinsetur 2023”, jeg antager at det var i anledning af, at der var præcis 3 uger til pinse. Vi var 9 mand på marken, hvor vi mødtes kl. 7.00 på en mark langt hjemmefra (afhængig af, hvor man bor).

Fanden har som bekendt skabt A-mennesket, som tvang mig til at ukristeligt (!) tidligt op (kl. 5.00) på denne højhellige 21-dage-til-Pinse-søndag.

“Pinse”-morgen

Nå, men vejret var fint, markerne store og fundene lækre. Faktisk var markerne så store, at de absolut var egnede til en større flok. En enkelt søvnig detektormand ville blive slidt helt ned, hvis han på egen hånd skulle overkomme sådanne arealer.

Størrelsen betyder noget (og jeg skal have fjernet støv på mit objektiv)

Håbet var, baseret på fund på en nabomark, at finde dirhem-klip. Og det gjorde vi så. To stk. Det skulle dog vise sig, at der var meget andet at finde end arabiske møntfragmenter.

Dirhemklip 5

Efter 28.800 skridt, svarende til et søgespor på op mod 17,9 kilometer, kunne vi gøre status. Dagen havde givet et voldsomt og alsidigt udvalg af fund, herunder fx:

  • 2 stk. dirhemklip
  • Kobbersterling
  • Emaljefibel uden emalje
  • Næbfibel
  • 2 x fuglefibel, heraf en med ”emaljehale”
  • Ældre jernalderfibel
  • Pladefibel / skrinbeslag
  • Fragment af bronzealder halsring
  • Mindst 3 flintøkser
  • Bronzehoved af ukendt alder
  • 5 kopek på 43,79 gram (meget stor kobbermønt)
  • Fragment af vikingetids halsring i sølv
  • Nazi-moderkors (givet til ariske mødre)

Fundene var jævnt fordelt på hele banden. Selv rundede jeg 12 blandede mønter, herunder et enkelt dirhem-klip (mit 5. på 15 år) og en kobbersterling. Samt en emaljefibel og et formodet fragment af en forgyldt ravnefibel. Og en flintøkse.

Kobbersterling
Emalje-fibel

Dagens menu stod på ristede pølser, et varieret udvalgt af drikkevarer og en enkelt flødebolle.

Nammenam!

Så var man træt! Det var kun lige akkurat man orkede at køre hjem for at se Formel 1 fra Miami kl. 21.30.

Rasmus´ fine hoved
Flintøkse
Forgyldt fibelfragment

4. maj: Knofedt giver (tit) pote

Afprøvede igen i dag et par gamle travere (marker). Plan A var et hotspot af den type, hvor 3 timers søgning typisk giver mellem 0 og 3 fund. Nok efterhånden en hel del nærmere 0 end 3. Jeg havde i ugens løb oplevet marken som nysået og tromlet ved uskyldig forbikørsel, men da jeg stod på den udsete del af marken kunne jeg konstatere, at den var lidt for ujævn til min delikate svingteknik, så jeg besluttede med sammenbidte tænder at rykke videre til Plan B, hvilket involverede 24 minutters transporttid.

Plan B1 bestod i at flakke lidt rund på et grundigt afsøgt hotspot. Det eneste jeg fandt dér, var spor efter en anden detektormand af Spadeslæber-typen. Gad vide hvem det er? Har ikke talt med lodsejer i nogen tid.

Jeg gik derfor (de manglende fund) videre til Plan B2: Systematisk afsøgning af et større område med meget spredte fund – som i ”1-fund-på-3-timer-er-godt”. Det gik der så 2½ time med, imens solen nærmede sig horisonten. Bedste fund var en ½ skilling fra 1755 i kobber samt 3 velbevarede delfin-mønter og en skilling fra 1856. Samt en fin gammel hængelås.

Den fine gamle hængelås

Altså lige indtil næstsidste spor, hvor der pludselig dukkede en velbevaret ligearmet fibel op af sandjorden. Sådan dér! Eneste jernalderfund hidtil på denne store mark!

Sådan! Dagen reddet! Ugen faktisk.

Derefter var det tid til lidt tilfældig flakken rundt på marken, hvor jeg fandt mange flere spor fra Detektormand II. Jeg kunne se, at han også søgte løs inde på naboens marker, hvor jeg faktisk selv (næsten) har afholdt mig fra at søge i 6 år, selv om jeg flere gange har fået lov af lodsejer. Grunden til min afholdenhed har været, at lodsejer siger, at der går en anden detektormand, som han dog ikke har kontaktinformationer på, hvilket igen er grunden til, at jeg er lodsejers go-to-guy, når der skal findes skelpæle (3 fundet, 1 delvist opgivet).

Nå, men når D2 åbenlyst går på ”mine” marker, hvilket han sådan set er meget velkommen til, så er mit cølibat nu også slut og jeg krydsede dermed skellet med relativt god samvittighed. En dejlig mark, nabomarken, men nok med cirka samme fundrate som jeg er vant til på de kanter.

En enkelt formodet borgerkrigsmønt blev det dog til, så det var en ret god afslutning på en dejlig forårsdag.

Mulig “borger”

3. maj: Tørre marker

Så blev det til et par timer på tørre marker i godt selskab, i form af detektorparret Ulla og Jesper. Første mark var gigantisk og vi forsøgte forgæves at udvide et minimalt hotspot midt på marken. Sjovt som en mark på en uges tid kan ændre sig fra blød og lækker til knastør og stenet.

Vi tog derfor konsekvensen og rykkede videre til en nysået stribe, hvor der tidligere er gjort en halv snes danefæ-fund. Dejligt at komme i en smule læ, men det kneb lidt med fundene. Begynder at overveje at teste nogle nye marker, det synes som om, at de gamle travere (denne har dog kun været afsøgt 1 sæson) er begyndt at svigte lidt, rent fundmæssigt.

Nå, men der var da lidt mønter og knapper over det hele – selv slap jeg derfra med en håndfuld småmønter, heraf fire øre-mønter fra 1930´erne samt en enkelt lille sølvmønt, en 4 rigsbankskilling 1842, Christian VIII.

Jesper testede en spritny detektor-model fra Minelab – fremskridtet vil ingen ende tage!

Jesper afprøver ny detektor med succes (Foto: Jesper Janke Hansen, Detektorshop)

2. maj: Fremvisning af fund

Havde i dag besøg af min havesaks-nabo – se 29. april herunder – som gerne ville se de fund, jeg har liggende. Jeg er næsten klar til at aflevere en pæn bunke fund, skal blot lige forbi 3 yderligere lodsejere og fremvise fund, så der var nok at se på. En superhyggelig win-win-situation.

29. april: Opfølgning på Flæskelaug

Fik 2 opgaver med hjem fra gårsdagens Flæskelaug. En nabo havde mistet en speciel skrue i sin elskede grensaks. Den blev fundet hen på eftermiddagen.

Grensaks uden skrue
Den genfundne skrue

En anden nabo manglede et brønddæksel i sin indkørsel. Ligeledes fundet, i dette tilfælde uden assistance fra den pågældende nabo, der stadig led ret alvorligt efter sen hjemkomst fra Flæskelauget.

Meget forståeligt!

28. april: 1771

1½ time skulle anvendes fornuftigt før det årlige Flæskelaug i Nørre Vissing. Det kom til at ske på den lille mark, hvor jeg for få dage siden fandt et fragment af en formodet Witten. I dag var der dog ingen fund at hente, hvis man da ser bort fra de sædvanlige knapper og en solbadende 1771´er.

Men der blev samlet appetit til Flæskelauget, så lidt nytte var der ud af indsatsen!

Ingen fund i dag så i stedet bringer jeg et portrætfoto taget af Jesper Janke Hansen

27. april: Fibelfragmentet

En lille hurtig fyraftenstur blev henlagt til en af de helt store marker. En nærmest uoverkommeligt stor mark, som jeg aldrig rigtigt har givet mig i lag med, da den er lidt kurvet og sjældent har været ”flad”, altså nyharvet og sådan.

På en strejfetur for nogle år siden fandt jeg dog en ibskal (pilgrimsmærke) på marken, så tanken var, at der måske kunne ligge nogle middelaldergenstande i nærheden. Det skulle prøves.

Efter en lang, lang omvej ud på marken fandt jeg fundstedet for ibskallen (tak DIME) og krydsede lidt rundt i området, som viste sig at ligge ret langt ude på marken. Et lille kort snyder, når man sidder hjemme ved PC´en.

Den afsatte tid var faktisk ved at være gået, da jeg fandt en fin, fin genstand, nemlig et fragment af en af de lidt ældre fibler. Altså en genstand der er over 1.000 år ældre end det jeg kom efter.

Fibelfragment, ældre jernalder

Desuden fandt jeg en lidt større genstand, som kan være en for mig ukendt genstand fra bronzealderen eller måske et håndtag fra en carport.

Bronzealder eller garagedørshåndtag?

24. april: Witten Stralsund

Tog mig i dag sammen og fik lavet en aftale med en lodsejer om søgeret på en lille, lovende mark. Samt med forpagteren! Marken er nysået med hestebønner, så jeg må gå på den i 14 dage, derefter 14 dages pause og så må jeg gå på den igen. Derfor drog jeg straks på marken, uanset at det mere eller mindre øsede ned.

Jeg havde ca. 2½ time til rådighed og fik i hvert fald konstateret, at mulden er sandet og lækker. På grund af regnen er alt mit udstyr og tøj derfor nu både vådt og beskidt. Det blev til et enkelt fund, et fragment af en middelalder mønt. Efter ½ times studier sammen med min søn (!) fandt vi frem til, at der kunne være tale om et fragment af en Witten slået i Stralsund. Vurdér selv.

22. april: Nationalmuseet

En lille elite-trop på 4 drog et par dage til hovedstaden, for at besigtige årets fine danefæudstilling. Vi havde valgt at tage toget, hvilket gav lidt forsinkelser, men ud over det, var turen en udpræget fornøjelse med lækker mad, tid til fordybelse og godt selskab. Prøv det!

Drømmetid
Hvad har vi her?
Dejbjergvognen
Krigsmuseet
Hjemturen….

19. april: En køn flok

Røg med i en aftentur med en køn flok på et par Lars Thygesen marker. En kølig vind blæste i den blændende sol, men vi kløede på med krumme halse.

Der tromles

Først på en nysået mark, som endda blev tromlet i real time, imens vi søgte. Morten G. fandt en borger, faktisk 2 der sad sammen og Lars selv nappede en gudslam-fibel. En lille bitte en, faktisk.

Gudslam – foto: Lars Thygesen

Selv nøjedes jeg med et par stykker flint og en lille bitte klædeplombe.

Herefter havde Lars anrettet en lækker, lækker menu, centreret om grundingrediensen ”pølser”, hvorefter turen gik videre til en spændende, sandet mark, som var ganske nypløjet.

Her fik vi suget de sidste rester af juice ud af de små ben og fyldt støvlerne med lækkert sand. Rasmus H. S. nappede en middelalder blikfibel fra nederste skuffe og bød derefter på tørkager – dvs. træstammer – som levede op til deres kagekategori.

Selv nøjedes jeg med af finde 1×1 øre, 3×2 øre, 1×5 øre og 2×10 øre, den ene i sølv.

18. april: Lille Fibeldag

Tilbage på marken med hjalte-fragmentet (se 10. og 12. april), denne gang i knastørt vejr. Oh yeah. Men kun i 1½ time, så det var lidt et sats. Håb: At finde en fibel fra jernalder/vikingetid, alternativt at finde andet metal fra denne periode.

Og minsandten! En lille fibel lod sig finde og Deres Undertegnede var en glad mand. Så blev marken lige en tand mere lovende. Eneste udfordring er så, at afgrøderne vokser ganske hurtigt, så det bliver nok en efterårsoffensiv, der endegyldigt skal afklare markens sande potentiale.

Lille slidt fibel
Ovenfra

17. april: Mark/grusgrav

I dag var det tid til at komme op på den høje, detektormæssige hest efter mirakel-turen til Samsø. Det blev dog mildest talt lidt af en kold tyrker, da jeg i en halvkold vind fandt mig selv vandrende forvildet rundt på en kæmpe mark, som i forhold til den lækre sandede muld på Samsø var at betragte som en stenfyldt grusgrav. Ikke et sted, hvor en fibel ville gemme sig.

Det var en ommer!

15. april: 2 hotspots på én dag på én mark

I dag blev en af de helt store dage på markerne! Nicolai havde opsporet en spændende ”jomfrumark” et sted på Samsø, hvor der tidligere er gjort en del middelalderfund på en nærliggende mark. Og middelalderfund kan jo godt strække sig over store arealer.

Ganske rigtigt. På den del af marken, der virkede mest lovende, var der en lækker lille kurve, som kastede en håndfuld borgere af sig allerede inden frokost. Hertil kom en meget lille fuglefibel til Nicolai og lidt middelalder beslag fra knive og remme.

Nicolais fuglefibel

For slet ikke at tale om Nicolais flotte, flotte parykskilling fra år 1700 rent. Den hørte jeg en hel del om, i løbet af dagen…

Nicolais parykskilling

Efter en hurtig sandwich, en flødebolle med tvivlsom marcipanbund og et par kopper friskmalet kenyansk kaffe kløede vi igen på og fandt yderligere 4 borgere i det område som vi siden ville døbe ”Hotspot 1”.

Borger med svastika

Efterhånden som borgerstimen blev tømt måtte vi trække længere ud på marken for at få bid og det tyndede mærkbart ud i fundene. Altså lige indtil vi, på Nicolais forslag, gik en tur marken rundt. En forhøjning viste sig at være lidt kedelig at grave i, men da vi nåede foden af bakken, på den præcis modsatte side af marken i forhold til ”Hotspot 1”, løb vi helt uventet ind i et område som vi siden ville døbe ”Hotspot 2”.

Første tegn på aktivitet i H2 var en ”måske” borger. I næste hul lå dog en ”sikker” borger og faktisk viste der sig at være gevinst i hele 5 huller i træk. I alt dukkede der 11 borgere op inden for et område på 50×15 meter, så alt tyder på at der er tale om et lille skattefund, som formentlig vil vokse i de kommende år.

I dette område lå desuden flere dele af knive samt et lækkert, lækkert gudslam, fundet af Nicolai.

Nicolais gudslam

Samt en flot 12-skilling fra 1718, ingen var det Nicolai der var på spil.

Nicolais 12-skilling

Herefter var det tid til aftensmad og vi valgte i et anfald af borger-feber at droppe de planlagte grillede burgere til fordel for hurtig deling af en sandwich og en chokoladeroulade. Ingen tid at spilde, når en ”jomfru” er i sit gavmilde hjørne!

Knivplade, nyredolk

Den sidste del af marken var bestemt heller ingen skuffelse. En sporadisk afsøgning af marken gav yderligere et par borgere (i alt 22), en tenvægt, en solid kleppert af en bultlås og broderparten af en lille fuglefibel i sølv. I alt 25 stk. formodet danefæ og en halv snes følgefund, alle middelalder. Cirka det jeg plejer at finde på et halvt år….

Fuglefibel fragment, sølv

Nu skylder jeg så bare Nicolai 15-20 ture til Jylland, så er vi vist kvit….

Tenvægt, bly

Jeg gik usædvanligt tidligt i seng, da jeg kom hjem!

What´s not to like?
En god dag på marken!

12. april: Hjalte-jagten på havets bund

Så i dag mit snit til et par timers forsøg på at finde noget mere vikingetidsmetal på den mark, hvor jeg for et par dage siden fandt et fragment af en hjalte fra et sværd. Et enkelt fund kan jo være en “strejfer”, men hvis der ligger flere er det straks en anden sag. Og jeg synes markens beskaffenhed med let, sandet muld lover relativt godt.

Desværre udviklede et uskyldigt regnvejr sig hurtigt til en regulær syndflod, krydret med en stiv kuling fra syd. Ikke nogen heldig kombi, når jeg befandt mig på toppen af et kæmpe plateau!

Summen af anstrengelserne blev derfor en gennemblødt detektormand med et par nyere mønter i lommen, hvoraf den fineste nok må være 1/24 speciedaler fra 1787-1801. Herefter gik turen hjem i møgbeskidt tilstand, gennemvåde bukser og med vand i de (host) angiveligt vandtætte vandrestøvler.

11. april: Eksperimenter

Var i dag på marken med selveste Arne Hertz. Den gode sønderjyde havde, uden at røre en finger, fået adgang til en fin lille mark i nærheden af min ydmyge bopæl og det blev så denne tilfældige tirsdag i april der blev dagen, hvor marken skulle testes.

En tredjedel af marken var relativt nysået, med dejlig sandet jord, ikke langt fra en stor sø. Dermed var der absolut potentiale for fund, da vi først var kommet forbi de 2 nysgerrige drenge og den store tyr. Desværre var der ikke mange fund, men som altid fløj tiden afsted i godt selskab. Når tyren engang er gået i vinterhi kan vi jo forsøge os med de sidste 2/3 af marken….

10. april: Påskejagt på nye marker

Efter megen hygge, havearbejde og god mad kunne jeg i dag finde 4-5 timer til noget metaldetektering. Først gik turen til nogle lovende marker nær en mindre sø. Det viste sig at der var gang i en del harvning og såning på de pågældende marker, så efter et par timer uden fund søgte jeg sydpå til en stor mark, som kun er besøgt 1 gang.

En længere march marken rundt havde fokus på at finde et område med let, gerne sandet muld, som jeg betragter som en god fund-indikator. Eller i hvert fald som muld, der er let at grav i for en træt detektormand, sidst på påsken. Det første sted med sådanne jordforhold gav et beskedent fund i form af en lille knivende, formodet middelalderlig. Så var jeg da lidt i gang.

Desværre var der ikke mange signaler i området og jeg ville gerne fuldende cirklen, så jeg drog videre i retning af et stort plateau, som virkede lovende. Som håbet var jordforholdene rigtigt lovende og pludselig stod jeg med et lovende metalfragment med både forgyldning og jernalder/vikingetidige slyngninger. Dog uden at kunne identificere, hvad det var.

Lovende!

Et område på 20 x 20 meter blev afsøgt grundigt, uden yderligere fund. Og tiden var ved at rinde ud!

Fragmentet er af Poul Hounsvad m.fl. blevet identificeret som en mulig del af en sværdhjalte fra jernalder/vikingetid – som denne:

Hjalte fra Ultuna bådgraven

På vej tilbage til bilen var der yderligere et par fine fund. Først en 25-øre i sølv fra 1874 og derefter en fin nål, også i sølv, som et sekund virkede vikingetidig, men desværre nok er en del nyere. Se selv. Tommy H. Olesen foreslår pibekradser eller del af ske.

Kvinden med de krydsede ben

7. april: 10 år siden i dag

Så blev det 10-års jubilæum for hin minderige dag, hvor Jesper J. Hansen fandt en fantastisk guldring på et voldsted, som i dag er tilplantet med træer.

Jesper på fersk gerning
Klik her for at læse den fulde historie, som den blev oplevet i samtiden!

5. april: Terningen

Blev under et lodsejerbesøg opmærksom på, at en mark som jeg egentlig havde prioriteret her til sommer, i fremtiden vil komme til at ligge brak. Altså som i ikke dyrket, pløjet, harvet osv. Aha. Dermed var der grundlag for, i panik, at drage ud til marken, som står i efterafgrøder, og få den afsøgt, før græsset for alvor får fat.

3-4 timer gav dog et noget magert resultat, selv om det viste sig at efterafgrøderne var grundigt visnet bort. Til gengæld fik jeg, på den ellers øde mark, besøg af lodsejeren, en hundelufter, 2 små piger, en kælen kat, en rød glente, en tårnfalk og børnenes mor. Yderst underholdende. Så blev jeg da også lettet for nogle knapper, 1800-talsmønter og en lille, nyere sølvring, som pigerne snildt kunne passe på deres små fingre.

Dagens fund blev en terning i bly. Måske det alligevel ikke er så slemt med den braklægning.

Ikke ligefrem spitzen-qualität

2. april: Michael Rønde træf

I dag gik turen til Harlev, hvor Michael Rønde holdt træf for 20 gæve Midtdetekt-gutter. Der var sådan set marker nok til 100 mand, men af parkeringsmæssige hensyn måtte Michael jo begrænse sig.

Selv fandt jeg ikke det store, men der blev gjort adskillige fine fund – 39 stk. blev indleveret, samt opsamlet 37 kilo affald.

Sjældent drikkehornsbeslag fundet af Ronnie Haugaard
Kim Callesen førte sig frem med stribevis af fund
Jesper Janke dukkede op og legede fotograf – her ses undertegnede samt Flemming Lundholm, finderen af flot tungeformet fibel – på hans første dag med Deus II
Den store, lækre, tungeformede fibel
Dagens fund blev denne pladefibel, fundet af Peter Moe Astrup
Lodsejer studerer de fine fund
Kage skåret med hobbykniv

1. april: Tommy fra Lejre

Nej, ingen aprisnar herfra i år. I stedet får I en lille video, som jeg for nogen tid siden fik tilsendt. Den handler om samarbejdet mellem Roskilde Museum og de lokale detektorførere, her repræsenteret ved Tommy. Nyd selv de vise ord fra Lejre 🙂

31. marts: Fibel og paryk

I dag var en række gamle spor lagt tilbage på GPS´en, da planen var at lukke nogle huller i afsøgningen af en stor jernalder/vikingetidsplads. Sådan et “søgehul” kan se ganske småt ud på en PC-skærm, men når man står på marken er der tale om anselige arealer. Heldigvis er det sommertid, så jeg havde hele 4 timer at kaste i projektet.

Og det startede fint. Første felt var delvist lerjord, delvist sort muld og da jeg nåede ind i det muldede område var der gevinst i form af en omskåret slangefibel. Så var dagen sådan set reddet. Lidt mør, men hvem klager.

Slangeformet pladefibel, jernalder

Jorden blev mere og mere lækker, efterhånden som jeg arbejdede mig fremad og der var endnu et fint fund til mig i dag – en vaskeægte parykskilling (8 skilling) slået af Frederik IIII i 1714. Kun en eneste gang har jeg tidligere fundet en parykskilling og det var helt tilbage i september 2014, da Thy Rally besøgte den store detektorplads ved Vestervig Kirke i Nordjylland. Men smukke, sjældne, uventede gæster er bestemt mere end velkomne!

Så var det tid til en “paryk” til mig 🙂
8 skilling 1714

28. marts: Jesus med måne

Sagde til Fruen, at jeg kunne mærke, at der var en vikingetidsmønt der lå og kaldte ude på marken, ved siden af huset.
Jeg tog desværre fejl (igen) men der var da en fin trøstepræmie i form af et korsformet hængesmykke / krucifiks – eller i hvert fald broderparten af det 🙂

Faktisk første gang jeg ser Jesus afbilledet med måne!

Korsformet hængesmykke / krucifiks
Også lidt ornamentering bagpå

26. marts: Detektorkort.dk

Så blev det endelig sommertid. De lange afteners tid. Hurra!

Det blev fejret med en sen tur på 3 nye marker, men trods god beliggenhed og fornuftige jordbundsforhold blev det kun til nogle få 1800-tals mønter.

Til gengæld blev jeg i dag opmærksom på en meget detektorrelevant hjemmeside, lavet af Christian Witting. Siden ligger her: https://detektorkort.dk og består af et lækkert kort, hvor Christian med enorm dygtighed har implementeret de features han selv (og vi andre) har savnet på andre kortsider og gjort det nemt at bruge.

Christian nævner nogle væsentlige features:

  • Han har georefereret Videnskabernes Selskabs koncept kort (de første præcise kort over Danmark fra 1700 tallet): https://detektorkort.dk/#layers=videnskaberne
  • Man kan højreklikke og derved lave en “lup” som kigger igennem det øverste lag
  • Klik på musehjulet eller ”Ctrl + klik” giver en menu hvor man bl.a. nemt kan finde ejer af en matrikel.
  • Hvis man vælger Ortofoto laget kan man nemt vælge årstal

Man kan desuden vælge de forskellige lag øverst til højre, og for mere information kan man klikke på “i” knappen. Man kan lægge fund og fortidsminder ind over, matrikler, forskellige gamle kort, skyggekort, ja faktisk alle de kort vi detektorfolk elsker at bruge!

Kortet virker fint på både mobil og PC, og det bliver helt klart mit foretrukne kort fra nu af!

Prøv det, prøv det, prøv det!

Og husk endelig at klikke på ”Buy me a coffee” på Christians kort (eller her). Det giver dig mulighed for at donere en kop kaffe eller flere, faktisk så mange som muligt, til den dygtige kort-programmør.

Det har han i den grad fortjent!

Man kan også trække et lag hen over, fx. skyggekort som her

24. marts: Knold og Tot på skelpælsjagt

Nogle dage sker der bare en masse.

Dagen startede med en hurtig tur til Moesgaard, hvor jeg forsøgte at fremmumle nogle relevante detektor-sandheder til en såkaldt ”ekspertskærm”, som vil indgå i en udstilling engang til sommer. Først da jeg stod ud af sengen her til morgen kom jeg i tanke om, at jeg ikke måtte stille i grønt tøj, så jeg måtte i sidste øjeblik skifte hele min planlagte påklædning til noget andet end det fremlagte juletræsgrønne tøj, som ellers står så godt til min vinterblege hud.

Næste oplevelse fandt sted efter arbejdstid, hvor Museum Skanderborg havde åbnet op for et par spændende, potentielle vikingetidsmarker. Ret store marker, faktisk. Desværre var jeg ikke heldig med fundene, men en enkelt malmgrydefod kunne jeg da mønstre, efter kun 3 timers søgning.

Tilbage ved bilen ringede jeg tilbage på et ubesvaret opkald, hvorefter jeg ilede nordpå for at hjælpe en landmand med at finde hele 4 skelpæle. Lidt optimistisk måske, da der blot var en enkelt, spinkel time til solnedgang, men optimisme er vel trods alt en væsentlig ingrediens i detektormandens hjerteblod, ikke sandt?

Den første skelpæl skulle findes 150 meter fra nærmeste, fugtige grusvej og vi startede godt med et hurtigt jernsignal, satte spaden i jorden og knækkede dens skaft i løbet af få millisekunder. Jeg ilede tilbage til min bil efter min uknækkelige aluminiumsspade, som hurtigt fandt det stykke ikke-skelpæls-jern der gemte sig under græsset. Vi måtte herefter relativt hurtigt opgive jagten efter skelpæl 1, da der lå en bunke grene på stedet, som først må fjernes og da vi jo var under et vist tidspres fra den styrtdykkende sol.

Da vi skulle køre fra stedet kørte vi desværre begge straks fast i det våde græs. Da jeg helt kompromisløst kastede mine godt 90 kilo muskler ind i projektet lykkedes det dog heldigvis i løbet af nogle minutter at skubbe bondemandens bil fri. Herefter kunne han så trække mig fri. Knold og Tot kan godt!

Til alt held fandt vi de sidste 3 skelpæle i løbet af kun et kvarters tid og missionen var dermed ret vellykket. En yderst velkommen bivirkning er, at nu har jeg en mængde nye marker, som jeg kan besøge.

18. marts: Nazi-jagt i Dyrehaven

I dag havde Museum Skanderborg blæst til samling i Dyrehaven i Skanderborg. Målet var at lokalisere spots med mange efterladenskaber fra det tyske luftvåbens store lejr i Dyrehaven under 2. Verdenskrig. Spots som museet så senere kunne udgrave.

Sehr große Rouladen von der Hertz

Personligt frygtede jeg en dag med utallige kapsler, dåsestrips, alufolie og mønter. Nå ja, mønterne ville jeg kunne leve med. Men frygten viste sig ubegrundet, faktisk fandt vi masser af nazi-affald, fx ledninger, bilfragmenter, tuber og så videre.

Sie gingen zu dem mit dem krummen Hals!

Desuden fandt jeg selv et par nyere genstande, herunder 2 x 10 kroner, 1 x 5 kroner, en engelsk ½-penny med Elizabeth II, en dartpil og en spinner (fiskekrog).

Desuden fandt jeg fra krigens tid et emblem fra luftwaffe med en pil imellem et par vinger, og en tube ”glidecreme” af fransk fabrikat.

Luftwaffe-emblem

Og der var en af de helt store dage, rent hyggemæssigt. De helt store!

10 reichspfenning 1941 fundet af Kasper & Søn (Foto: Kasper Pedersen)

17. marts: Den lange march

En af de fredage, hvor en forkølelse trængte sig på, beslutningen blev derfor at tage en stille tur efter arbejde på en lille, flad mark, bare for lige at få rørt sin spinkle krop.

Men nej. Efter lidt puslen rundt på det flade stykke af en mark gik jeg helt uventet i gang med en lang march. Det endte med en 15.000-skridts dag, ud over langstrakte marker, let hostende og båret frem af ren vilje, Pepsi Max og et par Anton Berg marcipanbrød.

Det blev en dag uden fund. Der var ellers masser af spændende områder på markerne, hvor der ”burde” ligge ”noget”, men det var ikke tilfældet. Hvis man da ser bort fra en musketkugle og en 1-øre med hul i.

Ved mørkefald var jeg tilbage ved bilen. Dagens ”fund” blev en lille, hidtil overset del af marken, i den gamle ende af byen, som ligger lige op af en lille å. Her må jeg vist ud igen en dag, måske det kunne kaste noget af sig?

15. marts: Udstilling af fund

Blev i dag ringet op af Niels Ole, som har fået lavet nogle lækre borde, som både kan bruges i det daglige og samtidig fungere som en diskret udstilling af detektormandens/kvindens fund. Jeg lod mig overtale til at slå et slag for bordene her på siden (nej, jeg har ikke fået noget for det), da jeg synes det er et prisværdigt initiativ og tænker at det måske er relevant for detektorfolket.

Niels Oles fremsendte produktblad er indsat uredigeret herunder. Så er det bare at komme i gang med at spare op! Niels Oles kontaktinformationer kan ses nederst i produktbladet! Som han skriver:

Jeg har med stor interesse set jeres hjemmesider og smukke fund m.m. Jeg er meget interesseret i disse ting og har længe gået med tanken om at få fat i en metaldetektor og komme i gang. For mange år siden har jeg fundet div. flinte sten ting bla. kornsegl, økser m.m. Jeg har haft en idé gennem lang tid og at få lavet plankeborde med glas, så man kan se sine fund. Det har jeg netop fået færdig fremstillet hos en dygtig ældre snedker, hvorfor jeg vedhæftet sender et foto af 4 borde helt nye og som jeg har til salg. Håber det kan have jeres interesse også til jeres fund og hvor man kan sidde ved bordet og glædes over dette sammen med sine venner, familie m.m. I er meget velkomne til at kontakte mig for yderligere info m.m. samt aftale et uforbindende besøg for et kig.

PS – Ole bor i Skive, så hvis du bor på de kanter er det jo ekstra nemt at kigge forbi for at se / hente et par eksemplarer. Der skulle jo nok være plads til et par Skive-fibler i sådan et bord!

6. marts: Et longshot giver pote

Når man blot har en enkelt time at gøre med, er der ikke andet at gøre, end at besøge en gammel traver af en mark. Jeg kender et 1600-tals hotspot, hvor jeg tidligere i år har fundet en god håndfuld sølvskillinger og planen i dag var så at finde en eller to mere. En fin plan, men planer har det jo med at være optimistiske.

Og dog – i dag blev planen på en eller anden måde overgået af virkeligheden. Starten gik ellers som planlagt, da jeg efter 5 minutter stod med en fin, norsk 2-skilling fra 1697, endda var jeg kun nået 1/3 af vejen fra bilen til hotspottet. Faktisk var det så god en start, at jeg for en sikkerheds skyld straks gik tilbage til bilen efter en håndfuld fundposer, bare for en sikkerheds skyld.

Meget fin 2-skilling 1697

Ja, jeg er enig i, at årstallet er lidt svært at være sikker på. Mønten er jo heller ikke helt ny længere. Nå, men herefter gik møntmaskinen lidt i stå, men til gengæld var der mange knapper at finde, så der var sådan set ikke noget til hinder for, at der kunne ligge flere mønter og vente et eller andet sted.

På vej tilbage til bilen fik jeg dog en meget positiv overraskelse, da jeg pludselig stod med en fin, fin borgerkrigsmønt i min kolde hånd. Rigtig fin endda. På en mark, hvor jeg ikke tidligere har fundet borgerkrigsmønter. Og vi ved jo alle, at borgerkrigsmønter færdes i flok, så måske ligger der flere?

Fin, fin borgerkrigsmønt

4. marts: Hele fire gamle mønter

Foråret starter fint for mit vedkommende. Efter en heftig start på nyt job var det tid til lidt afstresning, denne gang med et forsøg på at lirke en mønt eller to ud af en ikke tidligere afsøgt mark. Det startede lovende, da jeg ret hurtigt ramte en gammel mønt, som dog var så mør i betrækket, at den kun vanskeligt lod sig bestemme. Mit bedste bud er, at der er tale om en søsling fra ca. 1524, men sikker er jeg ikke. Jeg tænker at møntens mørhed kan skyldes, at der kan have stået skov i området i en periode imellem middelalderen og vore dage. Men det er som sagt kun et gæt.

Den anden side er lige så mør

Efter et par timer uden yderligere fund trak jeg ind imod en mark, der tidligere har givet adskillige fund, men som nu står i græs. Men man ved jo aldrig, selv om jorden ikke er vendt, kan der vel godt falde et par mønter af til en frisk Deus II-mand, selv om der kun er en time til solnedgang.

Og ganske rigtigt, efter få minutter står jeg med en borgerkrigsmønt i hånden!

Mønt 2: Borgerkrigsmønt

Næste mønt bliver en 2-skilling fra 1669, lidt bøjet og skrammet, men stadig et anstændigt fund.

Mønt 3: 2 skilling 1669

Festen slutter ved solnedgang med en 1-skilling fra 1779 og dermed er endnu en succes i hus. Året 2023 står indtil videre i mønternes tegn, må jeg med fryd konstatere.

1 skilling 1779

28. februar: Den norske 2-skilling

På denne sidste dag i februar fik jeg mulighed for en lille times vandring på markerne omkring Nørre Vissing. Jeg fik endda vovet mig langt ud på en ny mark, som jeg længe har haft lyst til at tjekke ud, men den lange tur var forgæves – ingen fund i dag. Til gengæld var der mere held på marken nær mit hus, hvor der lå en fin lille norsk 2-skilling fra 1707. En fin trøst!

2 skilling 1707, Frederik IV

25. februar: Nyt hak i sengestolpen

Endnu en iskold dag med kraftig vind og snebyger. Belært af gårsdagens kolde tyrker var dagens 2½ timers søgeseance henlagt til et område med gode muligheder for læ og anstændige muligheder for middelalder fund.

Først en time på en græsmark, som ikke længere dyrkes, men som ligger godt og er nem at grave i – næsten purt sand. Det lille 9” søgehoved fik en chance på Reaktion 3 og jordbalancen trykket helt ned omkring 80. Det lille søgehoved blev i dag valgt af flere grunde. Dels for at finde rundt imellem de mange jernsignaler, dels for at skåne støvsugeralbuen.

Denne mark gav storartet gevinst i form af 2 fine mønter. Først en skilling fra 1764, faktisk min 5, af denne årgang gennem tiderne.

Straks herefter lidt af et drømmefund, nemlig en velbevaret Witten, altså en fin sølvmønt, slået i Stralsund i 1350-1375. Disse mønter er i fremragende kvalitet og den fremstår da også helt fantastisk velbevaret.

En læsning af randteksten antyder endda, at mønten blandt andet rummer teksten ”DEUS II”, hvilket næsten er for godt til at være sandt. Faktisk står der i virkeligheden MOnЄTA : SVnDЄnSIS på forsiden og DЄVS : In : nOmInЄ : TVO på bagsiden. Så ved man det!

Efter denne succes nappede jeg et herresving på et par timer ud over dyrkede marker, der tidligere har kastet mange fund af sig, men det gav til gengæld ikke noget. Udover den tiltrængte motion.

DEUS II? Nix, men tæt på!

24. februar: Kulde i høj stub

Der er dage, hvor man bare drage ud over en stubmark, for at se om der skulle være trukket fund op til overfladen i de par år, man efterhånden har ladet marken ligge. Endda i stormende kuling og meget få graders varme. Blot for at konstatere, at det var der ikke, og at stubmarker faktisk er lidt anstrengende i længden. Hmm, har jeg ikke tidligere lovet mig selv, at holde solid afstand til stubmarker, når muligt? Det tror jeg faktisk.

Og dog, der var lidt trøst i form af de tre nyere mønter, der trods alt lod sig finde. De antyder, at der kan være fund at gøre, når marken engang bliver jævnet lidt ud af en dejlig, dejlig såmaskine. Det er jo trods alt min ”romer-mark”, måske er den sidste romerske denar ikke fundet endnu, på denne mark?

19. februar: Middelalder fund i Østjylland

I dag var Morten G. vært for en tur på Østjyllands fede muld. Vi var 6 veltrænede fyre (i detektormæssig forstand) på spil på marken og startede med at gå løs på en kæmpe matrikel, hvor der tidligere er gjort flere fine vikingetidsfund.

Formiddagen gik med semi-systematisk afsøgning af et stort område, uden de store fund. Jeg husker kun min fine Christian III 1-skilling fra 1540´erne, som akkurat er for ny til at være en danefæ-mønt. Slidt var den også, men dog intakt. Samt et ringspænde fundet af Lars Thygesen.

1 skilling , Christian III, ca. 1545

Efter lidt frokost, primært i form af kanelsnegle, rykkede vi videre til et stort plateau. Her stod kornet ganske højt, sikkert grundet jordens høje bonitet, og der lugtede lidt af middelalder.

I løbet af de næste par timer dukkede der da også et par donut-formede tenvægte op af mulden, efterfulgt af en fint ringspænde med middelalder-bogstaver, muligvis AVE MARIA.

Ringspænde, middelalder

Da vi nærmede os en lille landsby var der yderligere gevinst i form af 2 middelalder mønter. Første en slidt søsling, formentlig slået i København i 1524.

Søsling, ca. 1524, Frederik I

Dernæst en ret lille kobbersterling fra Erik af Pommerns tid, ca. 1422.

Kobbersterling

17. februar: Stormen Otto

Hvem siger at man ikke kan søge i stormvejr? Ikke jeg i hvert fald!

Allerede tidligt på eftermiddagen havde jeg mulighed for lidt fri leg, som blev anvendt 3 forskellige steder. Først en græsklædt bakke nær en gammel landsby og nær en stor sø. Her burde ligge ting og sager, men det gjorde der umiddelbart ikke! Det skal sige, at forholdene ikke var optimale, da den kraftige vind var forstyrrende for ”signalerne” og da græsdækket holdt tempoet i gravearbejdet nede på under halv kraft. Men en slags stikprøve var det jo.

Efter en time på græs gik jeg i stedet i gang med at afdække et kvadrat rundt om fundstedet for et jernalder fibelfragment som jeg fandt for et par måneder siden. Heller ikke det projekt kastede noget af sig. Ikke uventet måske, da der er tale om ret skrånende terræn, men alligevel – der lå jo trods alt et fibelfragment i sin tid.

Plan C var så at søge lidt usystematisk oven for et større felt, der tidligere har kastet ganske mange fine fund af sig. Det positive var, at marken trods megen regn var ganske veldrænet, hvilket tyder godt i forhold til fremtidige muligheder for fund. Det negative var, at der ikke var nogen fund til mig i dag. Men måske jeg alligevel skal prøve at stedet endnu chance engang i foråret?

Dagens bedste nyhed var, at min ryg ikke gjorde nogen som helst knuder. Havde ellers oplevet lidt bøvl i starten af ugen, men kulturhistorien som sådan kan nu ånde lettet op.

13. februar: Fridag på Samsø

Havde i dag en vidunderlig tur til Samsø, hvor heldige omstændigheder (jeg blev fyret og skulle have brugt nogle feriedage) faldt sammen med, at min gode detektor-kollega Nicolai holdt lidt vinterferie.

Nicolai diskede gæstfrit op med et par spændende marker. Først en middelalder-lokation som (næsten) havde ”fundgaranti”. Og ganske rigtigt fandt jeg da et stykke af randen af en malmgryde.

Efterfulgt af 8 ristede pølser til hver, varmet på Nicolais medbragte grill. Det skal sige, at pølserne ikke var så store, men til gengæld omviklet med bacon, så jeg nåede ikke at blive sulte mere den dag. Der manglede i det hele taget ikke noget, denne herlige dag, vi nåede faktisk aldrig til kagerne, så godt var vi forsynet!

Nå, men middelaldergenstandene var åbenbart trukket sydpå i dag, så vi kastede os over ”Plan B”, en lækker lokation, hvor Nicolai tidligere har fundet genstande fra stort set alle tidsperioder. Her havde vi et par timer til at afsøge nogle lange baner på den svagt hældende mark. Og det gav pote!

Stor var lykken, da jeg allerede i første bane stod med en Christian IV 12 skilling fra 1623, altså en præcis 400 år gammel mønt. Mønten er ikke stor, men til gengæld meget, meget tyk, så den vejer hele 2,79 gram og består af solide 88,8% sølv, hvilket nok er forklaringen på dens lækre, blanke fremtoning.

12 skilling 1623, Christian IV, bemærk de indridsede “kryds”

Bemærk at mønten har indridset 2 krydser, lignende afmærkning er set på andre Christian IV-mønter fra både Jylland og Sjælland – og nu Samsø – i facebook-gruppen ”Detektormønten”. Meld dig evt. ind i tråden, hvis du har mønter med lignende markeringer!

Allerede i næste bane var der solid gevinst igen, denne gang i form af et smukt, smukt dirhemklip. Altså en 800 år ældre mønt, men i samme lækre sølvkvalitet. Nicolai troede at jeg lavede sjov med ham, hvilket jeg burde have gjort, men chokket over fundet af det fine klip fik mig til uvant hurtigt at buse ud med, hvad jeg havde fundet. Det skal siges, at det kun er 4. gang på 15 år at jeg finder et dirhemklip, så det er jo ikke ligefrem en hverdagsbegivenhed!

Gode gamle Tobias Bondesson vurderer, at der kan være tale om en mønt slået af al-Mahdi, sandsynligvis 166H, slået i det Allahs år 783.

Lækkert, ikke sandt?

Det lykkedes ikke at overgå disse 2 fund, men der var dog mere i posen. I næste spor var der nemlig gevinst i form af en velbevaret borgerkrigsmønt, som kom til at runde dagen af for mit vedkommende. Akkurat tidligt nok til at nå 18.15-færgen til Hou.

Borgerkrigsmønten

Tak til Nicolai for enorm gæstfrihed og masser af kalorier!

PS: Nævnte jeg, at det første jeg fik udleveret af Nicolai var en helt frisk plade Rittersport med marcipan, så jeg ikke sultede på marken? Det er sgu´ da proaktivt!

PPS: Har fundet nyt job pr. 1. marts!

Tre fine fund! Foto: Nicolai Madsen
Livet et skønt! Foto: Nicolai Madsen

10. februar: Jernalder

Der findes jo andet end middelaldergenstande, så i dag gik jagten ind på årets første fund ældre end middelalder. Først systematisk afsøgning af et område, en udvidelse af mit tidligere søgefelt ved en jernalder/vikingetids boplads. Jeg havde en mistanke om, at der kunne ligge flere fund i den retning, men den blev slet, slet ikke bekræftet.

Efter 2 timer gik jeg i stedet over til at trisse rundt i det gamle hotspot, i håb om at få ram på en uforsigtig, strejfende fibel. Og sørme om ikke det lykkedes, endda i form af et solidt stykke af en korsfibel.

Endnu et hak i den tyndslidte sengestolpe. Next stop vikingetid!

4. februar: Danefædagen 2023 i København

Årets danefædag var usædvanligt veltilrettelagt. Måske fordi dronningen skulle deltage (men måtte melde afbud pga. rygproblemer), måske fordi der var fokus på detektorfolket bag fundene eller måske fordi det var selveste Line Bjerg der var Instruktør på udstillingen. Eller måske en kombination af de 3 ting?

Der var fine fund, endda fokus på guldfund, der var spændende indlæg for detektorfolket og der var det sædvanlige gode selskab, hvor udveksling af pralerier skamløst blev gennemført i højt tempo.

Alle er klar til at høre Vikaren (Kulturministeren) holde velkomsttalen

Jeg havde medbragt mit kamera og hvis du har lyst til at se flere fotos fra dagen, så skal du klikke her for at se dem!

3. februar: 2 fine middelalder mønter

Så fik jeg afsluttet endnu et markant felt på min gigantiske middelaldermark. I den sædvanlige kamp mod den nedgående sol fik jeg halet 2.000 stykker affald og 2 middelaldermønter op af det fugtige sand.

Den første mønt var en 2 skilling 1536, en mønt som jeg en sjælden gang finder, denne gang i ret fornuftig stand, selv om randsriften var noget mangelfuld. Ofte er de slået i København af Christian III.

De klassiske 3 våbenskjold på 2 skilling 1536

Sidste mønt på denne del af marken i denne omgang (2. afsøgning af marken) var endnu en borgerkrigsmønt. En værdig afslutning.

En forkølet “borger”, søstjerne motiv

Nu må det snart være tid til at finde noget jernaldermetal eller noget vikingetid. Det må være næste mål.

Men summa summarum på de afsøgte arealer må være, at jeg har gjort stort set lige så mange fund under 2. afsøgning af markerne som da de første gang blev afsøgt. Delvist hjulpet af, at jeg i 2 runde har prioriteret kun at søge på disse marker, når de var flade og helst lidt fugtige.

29. januar: Borgerdyret på spil igen

I dag var solen pist væk, til gengæld var det næsten stormvejr. Var rykket tilbage på de sandede middelaldermarker, hvor der både er dejlige graveforhold og læ at finde.

Hele fem fund blev noteret i dag.

Første fund var et formodet bogspænde med fin ornamentik, det er længe siden jeg har ramt et eksemplar i en så spændende kvalitet.

Formodet bogspænde

Andet fund var et formodet ringspænde – dog uden spænde, men også smukt ornamenteret med prikker.

Formodet ringspænde

De sidste fund i dag var hele 3 borgerkrigsmønter, hvilket bringer mig op på 9 borgere i januar. Det er lige så mange som jeg finder på et gennemsnitligt kalenderår, så hurra for det!

Den ene side af en af de 3 “borgere”

Kun i 2015 har jeg tidligere fundet en enkelt borgerkrigsmønt i januar måned, så der er vist ikke noget at klage over på den front.

Jeg siger tak til kombinationen af mildt vintervejr, gavmilde (gennemtæskede) middelaldermarker og Deus II.

27. januar: Knivens ende

I december fandt Niels en fibel på en af ”mine” marker og i dag fandt jeg et par timer til at gå området lidt efter i sømmene. Der blev sat et flag i jorden på fundstedet og deromkring afmærket et område på 50 x 50 meter, eller ¼ hektar.

Det tog præcis 2 timer i højt solkin og vindstille at afsøge dette felt, svarede til 8 timer for en hektar eller 4 timer for en tønde land, hvis jeg en dag skulle få brug for at afsøge et sådant areal. Søgetiden afhænger dog i sagens natur meget af, hvor store mængder affald og hvor mange fund, der er på arealet. Her var ikke meget af nogen af delene.

Dagens fund blev en beskeden kniv-ende, som i bedste fald er middelalderlig. Men så fik jeg da aflivet håbet om, at der lå tykt med fibler i det område.

Men måske ligger de et andet sted i nærheden?

Ja, den ser jo ikke ud af alverden

22. januar: En fin lille sterling i sølv

I dag kunne jeg, såfremt der var rimelige affaldsmængder, lukke et meget stort felt af på marken, hvilket ville være godt for min psyke og i øvrigt gøre det meget nemmere at administrere gemte spor på min GPS.

Jeg havde regnet med, at den kolde vind ville være dagens eneste reelle udfordring, men en ny viste sig snart. Min GPS var nemlig straks fra begyndelsen af dagens søgning næsten løbet tør for batteri. Dette blev straks løst med 2 nye batterier fra fundvesten, men det varede ikke længe, før også disse var på 25%. De er nok røget direkte fra en juletræskæde og til genbrug i batterikassen. Arghh.

Der var ingen hjælp at hente i bilen, hvor kassen med ekstra batterier viste sig at være strippet for AA-batterier. Endnu mere arghh. Nå, men heldigvis holdt banditten i 3 timer med de 25%, så jeg nåede at få alle spor på plads, før solnedgang. Skønt, men nervepirrende!

Der var i øvrigt 3 fund til fundposerne i dag. Første fund var en lille klædeplombe, ikke en af de mindeværdige, men dog en klædeplombe.

En lille klædeplombe

Dagens fineste fund var en ægte sterling. Nej, ikke en kobbersterling, men en rigtig fin, slidt, sterling i det pureste sølv. Et helt nyt hak i min gamle sengestolpe!

Meget fin sterling i sølv!
Meget fin!

En lille strejfetur ud over marken gav et enkelt fund mere, nemlig en fin lille nitte af en slags. Jeg var nu løbet helt tør for batteri i min Garmin GPS, så for at få denne noteret med koordinat måtte jeg bruge de 2 gamle batterier, som i mellemtiden var varmet op i min lune lomme. Det gav akkurat batteritid nok til at starte GPS´en i 1 minut, hvorefter jeg var ude af spillet. Og dog, jeg kunne jo heldigvis også bruge DIME, hvis det skulle være!

Nitten

PS: Da jeg kom hjem, fik jeg straks styr på hele 2 ting.

  1. For det første blev grejkassen tungt lastet med AA-batterier.
  2. For det andet gik jeg på nettet og bestilte de varmeste handsker jeg kunne få for ”rimelige penge”. Håber de er varmere end dem jeg har brugt de seneste 5 år.

20. januar: En kold dansker!

I dag tog jeg en for holdet, som man siger. Da jeg senest afsøgte dette felt – i 2016- var der ikke mange fund og med kun 1½ time til rådighed før solnedgang var det lidt af en satsning. Men for at fodre mit altid sultne, systematiske gen kløede jeg på med krum hals. Om ikke andet kunne jeg jo glæde mig over de fine spor på kortet, da jeg kom hjem.

15. januar: Storm fra sydvest

Endnu et felt afsøgt på middelaldermarkerne, senest afsøgt systematisk i maj 2016, så håbet var, at de manglende fund på denne del af marken skyldtes den tids tørre forårsjord og manglende rutine. Grunden til at jeg trofast søger videre på disse middelalder marker i stedet for at forsøge at finde en fibel et andet godt sted er naturligvis, at den vanvittige mængde af regn der vælter ned i disse dage, gør at en sandet mark som denne er fuldstændig fantastisk at søge på, i sammenligning med alle andre jordtyper.

Det var dog ikke sådan, at fundene væltede op, nu hvor sandjorden var våd og min rutine mere markant. Alligevel dukkede en enkelt borger op, netop som dagens stormvejr satte trumf på og lod vandet vælte ned over min veltrænede krop.

Forsiden – et middelalderligt A
Bagsiden, romertal II

Det var godt at komme hjem til kaffemaskinen efter den omgang!

13. januar: En arbejdssejr

Intet kom let i dag. Genafsøgte et felt, der tidligere har givet enkelte fund og forstod nu bedre, hvorfor jeg har ventet så længe med at gentage succesen. Lidt for meget affald gjorde afsøgningen til en langsommelig affære og det hjalp ikke, at en tung regnbyge lod sig bevæge hen over mit legeme, som dog heldigvis var delvist beskyttet af en dejlig regnfrakke.

Da mørket faldt på manglede jeg stadig at afsøge et lille stykke, men denne gang havde jeg heldigvis husket pandelampen, så også dette areal blev behørigt kropsvisiteret. Med held endda, for her lå dagens eneste fund, en fin borgerkrigsmønt, som jeg vil vove at gætte på er MB 430, Erik Menved.

Forsiden – en krone
Bagsiden – et kors

8. januar: Middelaldermønter til alle

Ved solopgang (plus 20 minutters forsinkelse) var vi fire raske mandfolk, der gik i krig på spændende marker i en krog af Jylland. Faktisk var planlægningen ikke mere nidkær, end at en åbenbart morgenfrisk Kim Callesen på mystisk vis dukkede op en time før solopgang. Til gengæld havde han fundet en lækker kobbersterling allerede før vi andre havde gnedet søvnen ud af øjnene.

Jeg var for træt til at slæbe rundt på et kamera, så I må undvære fotos af gutterne, men her er et kort resumé af dagens oplevelser. Efter af have søgt på et par marker uden ældre fund (ud over en fin ½ skilling 1771) gik vi om eftermiddagen løs på marker, hvor der tidligere er fundet en del middelaldermønter mv. og det var åbenbart dét der skulle til, for at sætte lidt mere fut i sagerne.

Først en fin Christian IV søsling fra 1625 til Morten. Derefter en stor flot borger til mig selv.

Mortens Søsling, Foto: Morten Degn Gregersen
En stor, flot borger

Så var det Kim, der snuppede en borger, derefter Morten og Peter. Og så lukkede jeg for mit vedkommende af med endnu en borger.

En mindre, lidt maltrakteret borger

Peter sluttede den samlede fest af på fornem vis med en ægte long cross af fineste karat.

Peters Long Cross, Foto: Peter Dybdahl

Ud over borgerne noterede jeg et beslag af ukendt type samt et knivgrebsbeslag. Alt i alt en dag i middelalderens tegn, med en usædvanligt ligelig fordeling af fundene.

Knivgrebsbeslag
Beslag af for mig ukendt type

6. januar: Borgermøde på sandet mark

Endnu en desperat vintertime på marken i et rasende kapløb med den nedgående sol.

Hurtigt hjem fra arbejde, på med det varme tøj, lynhurtigt salg af en klassisk Minelab X-Terra 705 til en gut der kom forbi, 15 minutters kørsel til marken og endelig 1 times søgning i det svindende lys. Pandelampen glemt derhjemme.

Men hvad gør lidt hektisk panik, når det hele ender lykkeligt. Hele 2 små borgere kom til verden og lå trygt i her deres fundpose, da jeg i buldermørke ramte Nørre Vissing efter veludført dåd.

Den ene side af den ene borger
Den anden side af den anden borger

En vældigt fin start på året!

4. januar: Kontrolenheden fundet!

Stor tak til alle, der i 2 uger har hjulpet med at lede efter min forsvundne kontrolenhed, herunder Facebook-grupper, hundeluftere, amatørdetektiver og så videre. Og til Detektorshop for lån af kontrolenhed i en kort og hektisk opsparingsperiode.

Der er nu sket det, at Fruen har indkøbt 4 lamper til diverse rum i vores lille hus og da jeg gik i gang med at sætte dem op fandt jeg mirakuløst kontrolenheden i min værktøjskasse. Meget mystisk, hvordan den er endt dér, men måske er den faldet af skaftet imens værktøjskassen har stået ved siden af, hvad ved man. Men det var altså en lykkelig oplevelse, at genfinde vidunderet, og så endda efter at den har ligget trygt og godt i tørvejr. Heldigvis fik jeg afslag fra forsikringen samme dag, så alt er faldet på plads.

Der er nu monteret en snor (den medfølgende…..) på kontrolenhed og skaft, monteringsbeslaget på skaftet er skiftet ud og der er sat navn og telefonnummer på kontrolenheden. Aldrig mere en 25. december!

Den genfundne!

1. januar: Et nyt år lokker

Så er det tid at tage fat i et nyt år og hvorfor ikke starte med en lille statistik, over året der gik. Her er et par udvalgte nøgletal:

  • Ca. 4.700 fotos taget med drone og systemkamera (ikke alle detektorrelaterede)
  • 148 fund registreret i mit fundregneark (oldtidsgenstande + sølvmønter før 1800)
  • 124 af disse registreret i DIME
  • 75 af disse vurderer jeg er danefæ, ny personlig rekord, tidligere var 2018 med 53
  • 31 af disse var borgerkrigsmønter, ny personlig rekord, tidligere var 2016 med 20
  • Til sammenligning blot 2 kobbersterlinger
  • Og 1 Hvid
  • 32 sølvmønter fra før 1800 (excl. borgere), også ny personlig rekord, tidligere var 2017 med 21
  • 1 romersk denar
  • 32 fibler / fragmenter, ny personlig rekord, tidligere var 2020 med 20
  • 2 bronzealdergenstande (rekorden er 2018 med 8)

Altså på mange måder et rekordstort antal fund, hvilket jeg langt hen ad vejen tilskriver opgraderingen til Deus II i starten af 2022, men også at jeg har været på mange ture med gode detektorkammerater og på disse ture må jeg bare konstatere, at vi “spiller hinanden gode”. Det er simpelthen bare mere effektivt, når vi er flere der søger sammen, både i forhold til at finde spots med fund, men også i forhold til at lære af hinanden. Fællesture er som oftest også længere end solo-ture, da vi ofte er på marken en hel dag ad gangen.

Lidt mere statistik – jeg er i efteråret 2022 begyndt at notere, hvilket signal (tal) Deus II giver på de forskellige fund. Tallet kan variere meget inden for den samme fundgruppe, men der er alligevel nytte i at kende dem. Her er nogle udvalgte eksempler, baseret på 66 DIME-genstande:

  • Borgere: Gennemsnitligt 62 i intervallet 48-77, baseret på 14 stk.
  • Fibler: Gennemsnitligt 61 i intervallet 41-83, baseret på 27 stk.
  • Næbfibler: Gennemsnitligt 76 i intervallet 71-83, baseret på 5 stk.
  • Pladefibler: Gennemsnitligt 59 i intervallet 41-71, baseret på 5 stk.
  • Bøjlefiblerfibler: Gennemsnitligt 49 i intervallet 42-61, baseret på 4 stk.
  • Blygenstande: Gennemsnitligt 73 i intervallet 56-88, baseret på 15 stk.
  • Danefæ sølvmønter excl. borgere: Gennemsnitligt 76 i intervallet 68-84, baseret på 9 stk.
  • Alle sølvmønter før 1800 excl. borgere: Gennemsnitligt 68 i intervallet 43-89, baseret på 34 stk. (inkl. 2 fra 2012)
  • Alle genstande: Gennemsnitligt 67 i intervallet 41-89, baseret på 121 stk.
Sidste fund fra 2022

Klik her for at se, hvordan 2022 sluttede

Læs blandt andet starten på det gribende drama om den forsvundne kontrolenhed til Deus II!

Deus II kontrolenhed efterlyses