29. december: Lyset kommer
Endnu 2 ½ times afbrænding af julefedt på flad mark. Først 6 baner på den ”slemme” mark, som jeg også kalder ”mark 4”. Det gav en enkelt mønt, som en slem gnier engang har slået, uden at ofre mange procent sølv på den lille stakkel. Den ligner en sag for en mønt-retsmediciner, hvis han findes.
Når jeg kalder marken slem, så er det fordi den er befængt med affald. Jorden er ellers sandet og lækker, men indimellem er der pletter med husholdningsaffald, så det er til at få total spat af. Derfor sluttede jeg også af med 4 baner på ”mark 1”, som er langt mere behagelig at gå på. Her fandt jeg så heller ikke noget at skrive hjem om.
Heldigvis havde jeg iklædt mig skiundertøj og skisokker. Derfor kunne jeg forlade markerne uden at have frosset røven af, med 10 spor mere på kontoen. Mark 4 er i god gænge og vil være afsøgt, når den er besøgt et par gange mere,og så kan jeg med god samvittighed rykke videre til nye middelalder marker, som forhåbentlig er mere fri for affald.
Og er dagen ikke blevet lidt længere? Det tror jeg da vist, at den er!
18. december: 8 baner
Det blev til 8 baner i dag. Ikke ludo, butterfly, eller speed (tværtimod), men derimod søgning i lækker slow-flow stil på kølig, sandet muld. To timer gik der med den fornøjelse. Først 1½ time på ”mark 4”, som nu er godt halvvejs afsøgt. Den er befængt med affald, men jeg ved jo, at der ligger middelalder mønter ind imellem, så der er ikke andet at gøre, end at grave, grave og atter grave. Især sølvpapiret er lidt af en dræber, som indimellem øver attentat på mit lækre slow-flow. Det kan være svært at bevare flowet, når der til tider skal graves for hver meter.
Derfor tøffede jeg over på ”mark 1” den sidste halve time. På denne mark, som ligger lige på den anden side af vejen, er der ingen affald. Som i slet ingen. Underligt, men dejligt. Jeg gravede her kun 1 gang pr. bane, og nåede dermed 4 baner på hver side af vejen. De første 4 tog som sagt 1½ time, de sidste 4 kun ½ time. Fundmængden var dog præcis den samme, nemlig 0 fund.
Og dog. En gul 1-krone fra 1942 er jo et ganske fint fund, selv om dette eksemplar nok skal renses ganske grundigt, før den rigtigt imponerer Fruen.
9. december: 1 skilling 1863
Det lune vejr fortsætter. I dag var det undtagelsesvis lykkedes mig at huske både støvler, spade, detektor, bukser og det hele. Dermed var der en times tid at gøre med, før mørket sænkede sig over den stakkels, ensomme detektormand, på den overpløjede gravhøj.
Det var et tip fra en museumsmand, der havde bragt mig til stedet. Der var ganske mange sten på toppen af højen, hvilket støtter teorien om, at det er en overpløjet gravhøj. Desværre gav det sig ikke udslag i metalfund fra oldtiden. Det var mest dåser og gamle jernringe, der lod sig finde. Undtagelsen var en af de karakteristiske brun-grønne skillingsmønter fra 1863.
4. december: Hvid
To timer på marken er altid en uventet gevinst i december. Fristelserne var ellers mange. Først hjemmebag, derefter kaffe, 2 minutter efter, at jeg havde parkeret bilen ved den valgte mark. Men jeg var standhaftig og gik direkte på marken. Det gav i første omgang mange fine stykker sølvpapir, men efter ½ time dukkede en hærget borgerkrigsmønt op af jorden og derefter en lille fod til en malmgryde – eller måske var det en nagle af en slags.
Det fineste fund lod sig først finde på sidste bane, på vej tilbage til bilen. Fingrene var på dette tidspunkt hvide af kulde, på trods af at jeg bar mine varmeste handsker. Da mørket samtidig krøb frem måtte jeg have den ene hånd ud af handsken for at finde den lille mønt i den kolde jord.
Det gav til gengæld nedenstående hvid, som er ganske sjov. Der er nemlig banket et hul i mønten, engang i middelalderen. De dengang katolske guder må vide hvorfor, måske har den været båret som smykke, hvem ved?
Summa summarum: Tre fund til aflevering. Marken er nu ca. 50% afsøgt. Planen er, at resten af marken helst skal afsøges inden foråret kommer og de “gode” marker bliver sået!
2. december: Fortiden må vente
– Var jeg på marken i dag?
– Ja, det var jeg!
– Havde jeg husket mine støvler?
– Nej, det havde jeg rent faktisk ikke!
– Kunne jeg så søge?
– Nix, det ville ikke være godt for mine fine kontorsko.
– Købte jeg så en varm leverpostej og kørte hjem.
-Jeps, det var præcis, hvad jeg gjorde!
Fordømt – hvornår lærer jeg, at jeg ikke skal pakke min bil i panik om morgenen? Sker det mon nogensinde? Man ved det ikke…
25. november: Blød, varm numse…
…var der heller ikke meget af i dag. Jeg havde husket både bukser og jakke, men der var en insisterende, kølig vind som sugede energi ud af mig og der var ingen fund. Nå jo, der var da en enkelt 1-øre fra 1904. I princippet kan det være den yngste delfin 1-øre, der nogensinde er produceret!
Men jeg søgte da også kun i en time og kan glæde mig over et overgennemsnitligt kalorieforbrug. Det gav efterfølgende en god, velfortjent appetit.
18. november: Sur, kold røv
Der er ikke meget tid til at detekte efter arbejde, når vintertiden hesker. I dag smuttede jeg fra arbejde kl. 15.00. Trafikken var perfekt, så allerede kl. 15.15 stod jeg ved en god mark, hvor jeg kunne søge i en times tid, før solen gik ned.
Et marcipanbrød blev gumlet, en brikjuice drukket. Et par pistacienødder blev det også til. Hop, hop, hop!
Men hov, hvor var detektorbukser og detektortrøje? De lå hjemme. Detektor, spade, støvler – alt var husket. Men ikke tøjet. Arghh
Slukøret kørte jeg hjem og fik mig en kop stærk kaffe i aftenskumringen…
Jeg bør nok tilføje, at med et lysbord bliver der en del “modlys”, alt efter hvor meget man skruer op for lyset, hvilket kan give problemer med mørke fotos, hvis dit kamera ikke er indstillet til at håndtere dette. På mit kamera skal lysmåleren stå på spotmåling eller partiel måling, for at få et godt resultat.
I øvrigt kan jeg oplyse, at mit kamera er et Canon D70 spejlreflekskamera, det står på stativ, når jeg tager fundfotos, alle fotos tages i RAW og redigeres derefter en smule i Photoshop for at opnå korrekt hvidbalance, farver og belysning. Fundfotos tages typisk på blændetal 8, ISO 100 og med den lukketid, som kameraet vælger.
13. november: Ungt kød
I dag fik min elskede Frue sig en lille overraskelse. Da jeg var i morgenbrusebad ringede det på døren og hun måtte vove sig ud og lukke op i sin mest sexede natkjole. Det viste sig dog at være en god investering, idet dørklokken blev betjent af en flink mand med en pose fyldt med kød.
Det viste sig at være en mand jeg for nogen tid siden hjalp med at finde en guldring, som var gået tabt, da en ko skulle hjælpes med at kælve. Posen indeholdt 2 kg. friskhakket oksekød, et par entrecote bøffer, en håndfuld tykstegsbøffer og en roastbeef. Se det var jo noget, der gav point hos fruen – og mig!
Et lille tjek på denne side viste, at det var 24. november 2013 jeg hjalp manden med koen. Ringen dukkede desværre ikke op, men sørme om ikke der alligevel var en dusør til detektormanden, med små 3 års forsinkelse 🙂
8. november: Indstilling af GPS
For længe, længe siden skrev jeg en artikel om indstilling af GPS. Den er nu blevet opdateret, hvilket var tiltrængt, og giver nu lidt information om, hvordan du kan indstille en Garmin GPS til WGS 84 positionsformatet, som er det mest brugte format. Desuden er det illustreret, hvordan du opsætter din GPS til at gemme en sporlog.
Klik her, for at komme til den opdaterede artikel.
7. november: Fotoartikler
Per Meinertsen har slået til igen og har udbygget rækken af fotoartikler på dette site. To nye artikler er kommet til og en artikel er udbygget med flere gode råd omkring fotografering med smartphones.
De to nye artikler handler om lyssætning med blot en enkelt lampe og om hvordan du bedst udnytter dit kameras digitale opløsning. Desuden er artiklen om makro fotografering udbygget med tips til brug af en lup ved fundfotografering.
Klik på nedenstående links for at læse de nye artikler og afsnit:
6. november: Lysbord
Efter fundet af guldmønten for 1 måned siden var jeg pludselig meget motiveret for at se, hvordan andre fotograferer guldmønter, hvilket det viste sig at de typisk gør med hvid baggrund. Søgningerne førte mig endvidere frem til, at man med fordel kan bruge et såkaldt lysbord, for at undgå skygger. Jeg har derfor dykket godt ned i foret og investeret i et A4 lysbord som bruges af tegnere, med måleskala i siden og det hele (man kan sikkert bygge et selv, hvis man er lidt fingernem). Klik her for at se specifikationer.
Herunder er indsat et par fotos taget på lysbord. Bemærk at lysbordet fjerner de skygger, der ellers er, når man tager fotos med lys ind fra siden. Lysbordet kan reguleres i lysstyrke i en håndfuld trin og kan sikkert også lyse igennem tynde, farvede materialer, hvis dette ønskes. Efter denne investering vil det fremadrettet blive en fest at tage fotos til museets fundrapporter.
Se fotos længere nede på siden, for at se målestoksangivelserne i siden af lysbordet (dem der er taget efter 19. oktober).
Øvelse vil nok gøre mere mester med tiden.
Jeg bør nok tilføje, at med et lysbord bliver der en del “modlys”, alt efter hvor meget man skruer op for lyset, hvilket kan give problemer med mørke fotos, hvis dit kamera ikke er indstillet til at håndtere dette. På mit kamera skal lysmåleren stå på spotmåling eller partiel måling, for at få et godt resultat.
I øvrigt kan jeg oplyse, at mit kamera er et Canon D70 spejlreflekskamera, det står på stativ, når jeg tager fundfotos, alle fotos tages i RAW og redigeres derefter en smule i Photoshop for at opnå korrekt hvidbalance, farver og belysning. Fundfotos tages typisk på blændetal 8, ISO 100 og med den lukketid, som kameraet vælger.
5. november: 1-øre 1881
Denne 1-øre dukkede op på septembers træf til Samsø. Jeg ved ikke præcis hvor den blev fundet, for jeg tager ikke koordinat på delfinmønter, men den dukkede op, da jeg kiggede nærmere på de 17 mønter, der var med hjem fra turen. Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt den rent faktisk er fra 1881, men det kunne da godt se sådan ud. Dette støttes af en række møntinteresserede i gruppen “Detektormønten” på Facebook. Der findes åbenbart 2 varianter af 1881´eren, hvoraf den ene har et “vaklende” 1-tal til sidst, som denne mønt har.
Det er i givet fald 2. gang jeg finder en af de sjældne 1881´ere.
4. november: Vægtlod
Endnu en tur på Skanderborg Museums søgeområde gav et par timers motion samt et lille vægtlod som lod sig overliste efter mørkets frembrud. Det havde nok ikke lige regnet med, at jeg havde pandelampen med. Det var dog kun turen tilbage til bilen, der blev forfinet med lys fra pandelampen, men det gav så også dagens bedste fund.
31. oktober: Fælles marker
En hurtig aktion på den første dag med vintertid gav en time på marken, før mørket faldt på. Denne gang på marker som Skanderborg Museum har arrangeret. Desværre ingen fund i dag.
29. oktober: 3 sandede marker
Der er ikke fund hver gang, det antager jeg står klar for de fleste. Medmindre, naturligvis, man bor på Bornholm eller Lolland (drille, drille)…
Nå, men det gør jeg så ikke, men jeg har jo adgang til nogle marker, med fine muligheder for middelalder fund. Disse marker blev besøgt i rigt mål i dag, faktisk i hele 3 timer. Første mark, som jeg afsøger i intervaller af 1-1,5 timer ad gangen, hostede op med en “blyampul” eller noget i den retning. Den virker ikke hul, men er fundet nær en klosterkirketomt fra katolsk tid, så måske indeholder den lidt helligt vand eller lignende, hvad ved man?
Det blev også til et bogspænde på mark 1. De næste 2 marker jeg besøgte har jeg ikke søgt på før, de ligger noget fra bebyggelsen, inde i noget skov, og virker umiddelbart fundtomme. Der er ikke samme mængder af nedbrudt tegl i jorden, og der var kun nyere mønter at finde, dog kun med en indsats på en times tid. Men dejlig sandet jord, uden affald.
Afslutningsvis smuttede jeg hen på guldmøntemarken i ½ time, dog uden at finde andet end affald.
28. oktober: Romerjagt
I dag kørte jeg ud og satte 2 pinde i jorden, dér hvor de 2 romere dukkede op for et par uger siden. Det gave et søgefelt på ca. 50×50 meter, som så fik en solid duskning i stubbene med søgehovedet. Det føltes godt og gav ro i sindet, men desværre ikke nogen fund. Så er næste spørgsmål, om jeg nu skal søge N, S, Ø eller V for det afsøgte felt næste gang? Det vil jeg lige tænke over, imens jeg besøger et par andre lokationer, som lokker med nyesåede agre.
26. oktober: Skanderborg Museum
Så var det tid til detektoraften hos Skanderborg Museum, med et fyldigt og spændende program.
Aftenen bød på spændende indlæg om årets detektorfund i Skanderborg Museums område, Detektortræf i England (ved undertegnede), nye søgeområder, indstilling af GPS, nyt fra Detektorshop, uddeling af legitimationskort mv., så der var tryk på. Faktisk et fantastisk godt program.
Der er nu 45 medlemmer af Skanderborg Museums facebook gruppe for detektorfolk, så der er efterhånden en ordentlig flok, der hjælper museet med at finde metalsager. Det bliver godt nok spændende at se, hvad det giver af fund i fremtiden!
21. oktober: Middelalder mark
Endelig fredag! Af sted det gik til middelalder mark, uden at turde tro på flere guldmønter, men med håb om et par gamle mønter og måske en lille fredagsoverraskelse.
Første halvanden time gik med systematisk afsøgning af ny mark. Det gav en borgerkrigsmønt og det var så det. Masser af huller, masser af affald, men når der nu var en borgerkrigsmønt imellem alt skrottet, så var det jo anstrengelserne værd.
Herefter var der ingen vej udenom, jeg måtte lige have en time på “guldmarken” før lukketid. Der er masser af signaler, så jeg fik gravet en masse huller, selv om marken er komplet afsøgt én gang. På 18 kHz / reaktion 3 på XP Deus blev der pillet fine metalstumper ud af den jernbefængte jord. Første mønt blev en slemt maltrakteret skillingsmønt fra 1700-tallet, som var både omskåret, bøjet og lagt på hjul og stejle. Se blot herunder:
Netop som mørket brød frem og turen gik tilbage mod bilen kom dagens sidste fund, en pæn, rund sølvmønt. Det viste sig i skæret fra bilens kabinelys at være en norsk 2-skilling fra 1709. I forhold til den forrige mønt var denne jo nærmest i fantastisk stand.
Mere blev det ikke til i dag, men hvem klager 🙂
19. oktober: Romer VI
Min sengestolpe er ved at bryde sammen!
For små 14 dage siden fik den et heftigt, stort hak, da den hollandske guldmønt så dagens lys. Nu har den så fået endnu 2 pæne hak, efter fundet 2 romere på 5 dage. Den har det hårdt, sengestolpen, men det er en god ting.
En række heldige omstændigheder omkring Fruens arbejdstider, sønnens legeaftaler og datterens rejseplaner gav mig her til eftermiddag mulighed for 2 uforstyrrede timer på ”romermarken”. Et flot ord om en mark, der hidtil havde kastet én romer af sig, men pyt. Man er vel et positivt menneske!
Taktikken var at drøne lidt rundt på marken, hvor stubbene var lavest, for at forsøge at ramme oldtidsfund, og dermed skabe et mere fokuseret grundlag for systematisk afsøgning af marken, når den bliver sået til foråret. Det er jo altid rart at kunne starte en systematisk afsøgning i et område af marken, hvor der rent faktisk er noget at finde.
Dagens søgning gav blot et enkelt fund, men det var til gengæld endnu en romersk mønt.
Det var så nummer 6 fundet i Danmark, denne gang efter en ”romertørke” på 5 dage… Vi er nogle stykker, der tænker, at den er slået af Marcus Aurelius, men det er vist kun et godt bud. Marcus Aurelius var kejser fra 161-180 og med medregent for Antoninus Pius fra år 146. Jeg tænker, at dette er en af de tidligere mønter fra hans regeringstid, men det vil tiden vise. Husk at kigge ind på dette site igen om 4-8 år, så sørger jeg for at lægge danefæbrevet op, straks når det kommer!
14. oktober: Romer V
Så blev det endelig fredag. I dag havde jeg selskab af Morten Viborg, som forsøgte sig med min X-Terra 705, efter at hans XP Deus blev stjålet. Vi havde godt 2 timer at gøre med, før mørkets frembrud.
Jeg har tidligere fundet 5 fibler/fragmenter fra 500-tallet på denne mark, som er ret stor. Alle på stubmark. I dag stod den også i stub, nogle af dem pænt lange, men der var områder som var tættere barberet end andre. Landskabet var åbent og vinden frisk, så der var brug for noget at varme sig ved.
Og det kom der så. Det var på flere måder en drøm, der gik i opfyldelse, da der pludselig dukkede en romer op af jorden. Den var ikke i fantastisk stand, men en romer var det, det gik hurtigt op for mig, efter en kort panderynkende stund, hvor jeg troede, at det var indmaden til en knap.
Det bedste ved denne romer var dog, at den blev fundet langt fra de andre fund, der er gjort på marken. Det giver tro på, at der kan ligge fund på hele marken. En teori, der lidt senere blev understøttet af et fibelfragment af en lillebitte bøjlefibel, som dukkede op endnu længere ude på marken. Super!
Denne romer er den 5. jeg har fundet i Danmark i de 8 år jeg har gået med detektor, det er nr. 2 fundet med XP Deus og det er den første denar siden oktober 2014. Systemet virker, livet er skønt!
Romeren er ikke i fantastisk stand, Steen Agersøe, som har stor erfaring med romerske mønter, vurderer, at den kan være slået af Hadrian som var kejser år 117-138 (RIC 276). Tak til Steen for ID!
Ud over romeren og fibelfragmentet dukkede der 3 yderligere mønter og en musketkugle op af mellem stubbene. Ingen af mønterne var særligt gamle. Morten holdt sig beskedent tilbage med fund i dag.
9. oktober: Nye fotos
Tog lige et par snapshots af den fine guldmønt fra i forgårs. Den går jeg stadig og hygger mig lidt med at have fundet. Tralala!
7. oktober: Guldmønt
Det blev en stor dag i dag. Planen var klar fra starten – 3 marker skulle prøves af på 3 timer.
Den første mark har jeg ikke gået på før, den har ligget i græs, men jeg har fundet en del middelalder på en nærliggende mark. Mark 1 viste sig at være lidt affaldsbefængt, ligesom der var rødder fra græs og træer, som var lidt irriterende, selv om marken var pløjet, harvet, sået og sågar sandet. Men det hjalp selvfølgelig noget på humøret, at der var en borgerkrigsmønt i allerførste sving med detektoren. Og en mere lidt senere. Dertil kom 3 musketkugler og – i den mere eksotiske ende – 50 groschen – en østrigsk mønt fra 1985 – og en 1-øre fra 1966. Samt en lille aftagelig trækkrog til en ATV.
Mark 2 er en gammel traver, fyldt med munkestensrester og jernsignaler, rester fra et nedrevet kloster. Hele denne mark har jeg tidligere afsøgt metodisk, men den får en chance mere ind imellem, når den ligger nyharvet. Den er sandet og utroligt nem at arbejde med. En lækkerbisken af en mark.
I de første tre kvarter blev det ikke til det store, rent fundmæssigt, men jeg forsøgte mig stædigt med mit 18-3 program (18 kHz / reactivity 3) hvor XP Deus detektoren har mulighed for lynhurtigt at pille fund ud mellem jernsignalerne. Det gav i første omgang en stor tenvægt og en masse møntstore metalstykker. Så der var helt sikkert chancer for mere!
Jeg havde som nævnt planer om også at besøge en tredje mark, men da jeg var halvvejs på sidste spor, netop som solen gik ned, skete miraklet. Et signal i 60´erne, mulig mønt, der graves og surprise! En guldmønt! Halløj, lille ven!
I det samme rullede lodsejeren ind gårdspladsen på sin traktor, så jeg benyttede lejligheden til at dele min glæde med ham og hans kone. Stor glæde hele vejen rundt! Jeg blev sågar budt på bøf og rødvin, men takkede nej i et øjebliks vanvid. Lodsejerens første ord var de minderige: Sig ikke til nogen, hvor den er fundet!” Han har vist rigeligt i at have én detektormand rendende 🙂
Efter 2 minutter på Detektormønten på Facebook var mønten bestemt til at være en hollandsk guldgylden, slået af Utrechts Biskop Rudolf van Diepholt (1433-1455). Mønten vejer 3,3 gram (med en smule jord på) og er i meget fin stand. Kun en anelse bøjet og med en enkelt ridse.
Jeg nåede aldrig ud på den 3. mark. Dagen sluttede værdigt med at finde en del til lodsejerens plov, som han mistede for få dage siden. Et ”skrabejern” hedder det vist.
En uforglemmelig dag! Det detektormæssige efterår er ganske enkelt reddet!
PS – St. Martin kaldes også St. Morten på dansk – ham med Mortens aften og gæssene, der skræppede. Mine tænder løber allerede i vand!
PPS – guldmønten giver signal 62 på min XP Deus på 18 kHz. Grav altid på 62!
3. oktober: Knaphed på fund
Endnu en tur til ”vikingemarken” mellem hjem og arbejde, endnu en tur uden vikingefund. Det blev til et par knapper, begge i fin stand, men ikke gamle. Det var heller ikke i dag, der kom hul på den efterårsmæssige fund-byld.
30. september: Middelalder
Endnu en fredag eftermiddag i detektorens tegn. Denne gang på Skanderborg Museums vikingemark, hvor der hidtil ikke er gjort metalfund fra vikingetiden. Min detektorkollega René Hansen fra Skanderborg (ham med middelalderguldringen fra Midgaards Træf) havde for et par dage siden fundet en longcross penny på denne mark, et pragtfuld fund, så det gav lidt blod på tanden.
Jeg havde 3 timer at gøre med og fik i disse timer udbygget mit middelalderområde midt på marken med en lille knivendedup og en malmgrydefod, så marken har sandsynligvis været i brug ganske længe. Men vikingetid og tidligere lader indtil videre vente på sig. René var også på marken, og det var rart med lidt selskab. Især fordi han holdt sig tilbage med guldringe og engelske sølvmønter. Lidt blystumper i den ene ende af marken gav blod på tanden til senere besøg.
27. september: 5-øre 1874
Mellem hjem og arbejde ligger en mark, som har ligget i græs i nogen tid. På marken ved siden af, har jeg, med en stor indsats, fundet et par fibler, en engelsk longcross penny og lidt andet godt. Nu er græsmarken blevet pløjet og harvet, så det var tid til at aflægge den et besøg.
Jeg havde blot en time, så det er ikke muligt at konkludere noget afgørende, ud over at det ikke flød med fund i den tørre, sandede jord. En 5-øre fra 1874 var dagens højdepunkt.
26. september: Ornamenteret tenvægt
Søn til badminton, 1 time på marken til mig. Denne gang på vikinge-mission for Skanderborg Museum. Turen startede med, at jeg blev passet op af en smuk, ung kvinde, som spurgte hvad jeg lavede og bad om hjælp til at skrue et låg af en benzinslange. Jeg forklarede mig og spillede stærk mand. Da jeg spurgte hvem hun var, var svaret, at hun såmænd var ejer af gården. Super! Hun var meget spændt på, om der blev gjort fund på marken og mente at vi nok også gerne måtte gå der, når der blev sået om en uges tid. Slet ikke dårligt, da marken ligger præcis midt mellem min arbejdsplads og sønnens badmintonklub.
Dagens fund blev en fin, ornamenteret tenvægt. Ikke vikingetid, som Skanderborg Museum ellers havde bestilt, men dog et fint fund.
Efter afhentning af søn og diverse andre pligter nåede jeg endnu en tur på “Vikingemarken”, hjemme i Nørre Vissing, men antallet af vikingemønter fundet på marken forblev desværre fuldstændig uændret.
24. september: Midgaards Træf
Fjerde weekend i træk med træf, denne gang Midgaards Træf 2016. Jeg deltog kun lørdag, da jeg vist har brug for at komme lidt på detektorafvænning. Denne gang var der hele 90 deltagere til Midgaards Træf, så man må sige, at der sker ting og sager i Midtjylland!
Klik her for at læse om min tur til Ulfborg og se nogle af de fine fund på årets træf.
21. september: Ingen vikingemønter
Mellem træffene blev der lige tid til at lave en ekstra støvsugning af en mark, hvor jeg tidligere har fundet en håndfuld vikingemønter, fordelt over et areal på 100 x 35 meter. Marken ligger nysået, så man skal jo lige prøve, om der skulle ligge én mere. Men det gjorde der så ikke. Måske når jorden er blevet lidt mere våd?
15.-19. september: XP Gold Rally England
Så gik turen til England med detektoren. Uden fundgarantier men med oplevelsesgaranti. Vi var 600 europære der var samlet til træf, deriblandt ca. 15 danskere.
Klik her for at læse den utrolige beretning om vore detektormæssige sejre og nederlag i den gamle koloni.
9.-11. september: Thy Rally Djursland
Næste stop var Djursland, hvor en række lokationer blev afsøgt med henblik på at afsløre fortidens hemmeligheder. Det viste sig at disse hemmeligheder for en stor dels vedkommende var fraværende eller måske blot skjult så godt, at vi ikke formåede at finde dem. Ikke desto mindre havde turen mange højdepunkter,
Klik her for at læse meget mere om turen til Djursland
8. september: Danefæbrev
Modtog i dag et danefæbrev vedr. 2 fibler (slangefibel og skålfibel)og en halv dirhem.
Tingene er fundet og indleveret i september 2012, er kommet til Nationalmuseet i august 2013 og er nu kørt gennem systemet. Hip hurra. Fire års leveringstid ligger vi på pt. Det er i øvrigt mit første danefæbrev siden november 2014 og nr. 12 i alt.
2.-4. september: Draupner Træf Samsø
Så gik turen til Samsø for at finde vikingemetal. Det blev en meget vellykket tur, hvor vi fik endnu bedre hul på Samsø end sidste år og vi føler os vist alle efterhånden rigtigt godt hjemme på Samsø. Det bliver næppe sidste gang vi sætter foden i Samsøs jord.
Klik her for at læse meget mere om turen til Samsø
25. august: Tenvægt
En indlandsmark jeg kender blev konstateret harvet her til morgen, da jeg kørte på arbejde. En god mulighed for at undgå myg og stubbe. Som sagt så gjort.
Det bliver godt at få lejlighed til at afsøge marken systematisk i de kommende måneder. Udbyttet blev en fin lille ornamenteret tenvægt, fundet på dagens sidste bane.
Havde for resten et dumt, lille uheld. WS4-headsettet (det som ligger over ørene, hen over nakken) løb tør for strøm. Ikke så professionelt. Det medførte et hurtigt skift til WS5-headsettet (som er meget varmere og sidder hen over hovedet) med den effekt at min fine stråhat måtte skiftes ud med en kasket.
Ikke så godt på årets hidtil varmeste dag.
23. august: Myg og mønter
Man skal ikke spøge med sommervejret. I dag spøgte jeg lidt med det, da jeg søgte nær en sø og det gav flere problemer for mine shorts-klædte ben. For det første var stubbene lidt aggressive med hensyn til at skrabe ben og hænder. For det andet, og det var det værste, var der mange myg. Og i modsætning til de myg der sværmer om aftenen i mit soveværelse, så var disse myg meget aggressive. Dem derhjemme er vel tanket godt op af Fruens blod, hvorimod dem på marken opførte sig som om det var meget længe siden, de havde været i nærheden af et varmblodet væsen.
Imens de små kræ ihærdigt drænede min krop for blod, lykkedes det mig at finde 3 hæderlige mønter. Først et flot eksemplar af en 10-øre fra 1874 i sølv, dernæst en 1771´er og slutteligt den obligatoriske delfin 2-øre. Herefter fandt jeg et stykke marcipanbrød i flamingokassen på bagsædet af bilen, for at få kroppen restitueret lidt igen og så hjem til Fruen.
21. august: Vægtlod
Endnu en tur ved Galthen, denne gang fik jeg ligefrem sol på kroppen. Lidt af et chok for de hvide blodlegemer, skulle jeg mene, men hvad ved jeg. Fik støvet lidt mere af de store marker igennem, uden at finde nogen større hotspots. Det nærmeste jeg kom et fint fund var et lille vægtlod, 2 quint.
20. august: Signeten fra Galthen
Efter gårsdagens succes med at have pinpointeren på lydløs videreførte jeg denne taktik ude på stubmarken. Det var ganske fint og vibratorfunktionen er nok for mig. Med tanke på de kommende detektor-træf i september giver også det god mening, hvis nogle af os er mere lydløse.
Dagens tur på marken var en dejlig aftentur. Denne gang med knap så mange myg og et enkelt virkeligt fint fund. Op af den sorte muld gravede jeg nemlig en signet med en masse tekst på.
Det viser sig at teksten lyder noget i retning af ”J Rasmussen Galthen”, hvilket giver god mening, idet den er fundet ganske tæt på byen Galten, som i hvert fald i 1800-tallet ofte blev stavet Galthen. Mon ikke Lokalhistorisk Arkiv i Galten kan hjælpe mig med at identificere ejeren af denne signet?
19. august: Strandtur
Så blev det tid til den årlige tur til stranden med Christian Hougaard. Tre år i træk, så må det da være en tradition. Vejret kunne ikke være bedre. Til frokost var det regnvejr, hvilket holder badegæsterne fra stranden, og da jeg fik fri ved 16-tiden brød solen frem og vinden lagde sig fuldstændig.
Dermed blev der mulighed for at søge ude i vandet. Min “hemmelige” Whites Dual Field Surf PI undervandsdetektor, som kun har været brugt ganske få gange, blev halet frem og ud i vandet det gik. Christian har også anskaffet sig en PI-detektor, så vi kunne begge soppe lidt rundt uden at frygte skader på udstyret.
Et par timer i vandet gav ganske mange fund. Heriblandt kr. 1,60, resten var affald. Ikke dårligt, den finder altså det den skal. Christian fandt over 20 kroner, så han var på toppen.
At der ikke var yderligere gode fund tilskriver jeg fattige strandgæster, overdreven forsigtighed/nærighed hos de badende, samt den herskende mode med badebukser uden lommer. Dagens lærestreg var, at min gule Garrett pinpointer skal tændes under vand, ellers giver den signal, når den sænkes ned i vandet. Den blev desuden sat på lydløs, for at gøre søgningen mere diskret. Der var jo trods alt lidt badegæster hist og her.
Da vi gik i land gik det lidt bedre med fundene. Kr. 68,50 blev det til, heriblandt en 25-øre helt tilbage fra 1967. Et godt bidrag til den traditionelle cheeseburger og den lige så traditionelle softice med fint, lyst chokoladedrys.
17. august: Malmgrydefod
Det er sæson for malmgrydefødder, ser det ud til. I dag gik turen til en ny, lovende mark, sammen med Michael Rønde. Masser af stub, men til gengæld store områder med blød, sandet muld.
Jeg glemte at skifte til det mellemstore søgehoved, dumme mig. Dagens fund var den nævnte malmgrydefod, en ældre model skulle jeg mene. Og ret stor. Samt en mønt, 1€…
Jeg er meget spændt på denne mark. Mere herom senere. Forhåbentlig.
16. august: Det lysner
Så blev min “vikingemark” i Nørre Vissing høstet. Ikke at jeg har fundet vikingeting på den mark siden 31. august 2013 kl. 17.49, men mon ikke der stadig ligger lidt derude? Marken har givet 5 vikingemønter til dato.
En times tid på stiv stub gav ikke andet end en øm albue. Jeg må vist minde mig selv om, at når vi taler stiv stub, så må det store søgehoved skiftes ud med det mellemstore.
15. august: Bronzestatue?
En tur på en god, gammel mark, hvor jeg hvert år intet finder, gav pludselig 5 stykker bronze på en skråning. Det største stykke ligner foden på en statue, måske en hestehov. Ellers kun en fin delfin 2-øre.
Ikke en dag jeg umiddelbart vil huske for de store fund. Men for 2. gang på 3 måneder oplevede jeg at der kom en giftsprøjte forbi. Så var det at jeg tog mine gode bronzeklumper og kørte hjem.
4. august: Ris
Der er ris og der er ros, det ved alle. I dag var jeg i Ris nær Ejer Bavnehøj, på besøg hos Erik, som er den heldige indehaver af søgeretten på en masse nyhøstede og nyharvede marker.
Sæsonen er lige så stille ved at komme i gang, det kan jeg godt mærke. De fleste marker står med afgrøder, men der er sprækker i panseret. Vi havde i dag et par timer at gøre med og det rakte til fire OK fund:
- 1 skilling 1771
- ½ fingerbøl i sølv
- 1 øre 1891 og
- 1 malmgrydefod, hul
4. august: Projekt Runa
Den samme gamle historie. Morten er ude og bade med sin niece, Morten hygger sig, niecen kaster tang efter Morten, Morten kaster tang tilbage på niecen, Mortens vielsesring er væk.
Jeg tilbyder min hjælp til Runa, som er Mortens hustru. Ud i vandet med mig. Det er 1,2 meter dybt, det er højvande og selv om vinden er i vest er der høje, kølige bølger. Ringen blev desværre ikke fundet.
Så hvis du planlægger at søge i vandet ved Bellevue strand ved Aarhus og finder en guldring med navnet “Runa”, så er jeg sikker på, at der venter dig en fornuftig findeløn og en krammer fra Runa. Det sidste kan jeg dog ikke garantere. Tag gerne fat i mig for at få stedet udpeget!
3. august: Møntskatten
Var i dag en tur i Harlev på Mission Møntskat. En henvendelse fra Moesgaard til Midtdetekt omkring en mulig møntskat i Labing ved Harlev affødte oprettelsen af en hurtig task force, som rykkede ud så snart den langvarige regn havde lagt sig.
Som det fremgår af ovenstående foto var der tale om et begrænset område. Ejeren af en lille have har gravet ud til en lille havedam og har i den forbindelse fundet 4 mønter fra 1600-tallet, som var irret sammen. Under ledelse af Rasmus “Rackham den Røde” Brønsgaard deltog Michael Rønde og undertegnede i den korte, hektiske afsøgning af havens ca. 50 m2.
Vi søgte med Deus, vi søgte med pinpointere i højbedene og vi søgte med øjnene. Vi tømte havebassinet og sniffede efter duften af sølv, men lige lidt hjalp det. Vi fandt masser af små søm og andet godt, men ikke flere mønter.
Efter endt afsøgning besøgte vi kort en af Rasmus´ marker hvor der dukkede enkelte mønter op. Jeg fik ram på i alt 31 øre, heraf 1 øre, zink (1941-1972), 25 øre 1950 og 5 øre 1927.
1. august: Klar til efterårssæsonen
Så er der en ny stråhat i hus. Sommertid er stråhats-tid. Indkøbt i en butik nær den Italienske Gardasø. Den gamle stråhat var totalt nedslidt efter flere sæsoners regnvejr, sol, vind, blod, sved og tårer.
Sådan en stråhat beskytter både nakke og ansigt samtidig med at den er mere luftig end en kasket. Det skal man ikke kimse af. Den er ikke velegnet til WS5 hørebøffer, men WS4 går an (dem der kan ligge på ørerne/nakken).
Lad mejetærskerne rulle!
13. juli: GPS sporlogning
For 4 år siden følte jeg mig kaldet til at skrive en artikel om sporlogning. Jeg fik den ikke skrevet færdig dengang, men det er den blevet i dag! Bedre sent end aldrig…
Jeg går meget ind for at bruge sporlogning og har gemt mine spor, siden jeg fik min første GPS i februar 2010. Nogle af sporene har jeg slettet, de var for usystematiske, men de fleste har jeg gemt. Og jeg går mere og mere systematisk. Det er sporloggens skyld. Det giver nemlig gode resultater.
Læs meget mere i denne artikel!
12. juli: Sværdet fra Haldum
Moesgaard Museum har taget et flot foto af det sværd Bent Rasmussen fandt på vores tur til Haldum. Se selv 🙂
25. juni: Balle Kirkeby
Så var det Silkeborg Museum, der tog initiativ til en afsøgning. Dejligt at komme lidt af sted efter flere ugers afsavn. Jeg traf flere nye ansigter og fik en god snak med flere af dem. Super hyggeligt. En af pigerne lånte min reserve-pinpointer, til gengæld gav hun mig et halvt pizza-brød. Meget fin handel.
Desværre var der temmelig højt græs på det meste af søgeområdet, så det lagde en naturlig dæmper på fundchancerne. Heldigvis var en af detektorgutterne en frisk fyr, så han havde taget en motoriseret plæneklipper med. Der blev slået masser af græs og dermed steg fundchancerne betydeligt.
Dagens fund for mit vedkommende bestod af 3 mønter samt et lille formodet fibelfragment. Mønterne var:
- 1 krone 1967
- 1 skilling 1771
- 2 øre 1874-1906
Dagen sluttede med et solidt regnvejr.
22. juni: Spise med skotter
I dag havde jeg den ære at blive inviteret på en hyggelig middag af Skanderborg Museum. Anledningen var den fantastiske, at der var besøg fra Skotland og Finland af to af de arkæologer, som skulle deltage i morgendagens internationale seminar på Moesgaard om samarbejde mellem museer og detektorfolk. Jeg fungerede i denne anledning som ydmyg repræsentant for det lokale detektorfolk.
Begge arkæologer er oprindeligt fra Skotland og sammen med de tre deltagere fra Skanderborg Museum havde vi en særdeles hyggelig aften med udveksling af mangen god information omkring detektorskik og -brug i såvel Skotland som Danmark.
19. juni: Makro fotografering
Så er der nyt til de fotointeresserede. Per Meinertsen har begået en artikel om, hvorledes man kan tage flotte makrofotos med sin smartphone, hvilket kan være meget nyttigt for en detektormand, der ønsker at tage et flot nærbillede af et fund, men som gerne vil slippe for at investere mange penge i et spejlreflekskamera.
Klik her for at læse den seneste artikel i fotoserien!
17. juni: Guldmøntegræsplænen
En fyr jeg kender har engang fundet en guldmønt (en 10-krone) og nogle flotte sølvdalere på en græsplæne, da han ryddede op i et stuehus. Mønterne havde ligget i en stor udhulet træstamme, som havde været brugt som potte i husets stue af en tidligere beboer.
Vi har i nogen tid talt om, at det kunne være sjovt at afsøge græsplænen, for at se om der skulle være overset en guldmønt eller to i sin tid. Det blev så i dag. Desværre var der ikke overset nogen guldmønter, så jeg har stadig min første til gode.
3. juni: Sidste udkald
Kørte helt ud til “min” middelader majsmark, ganske klar over at majsen drønede opad. Og ganske rigtigt blev det kun til en time i skyggen af nogle træer, hvor majsen endnu var i rimelig højde. Resten af marken var lukket, da jeg ellers ville beskadige de små, uskyldige majsplanter. Det gav en enkelt 2-øre, men pyt med det. Første halvår har nemlig lige akkurat kastet lidt flere (formodede) danefæ fund af sig end hele 2015, som var mit hidtil bedste år. Så er der lidt mere ro på, for en stund.
1. juni: Tomme toppe
Nåede lige at rende over 3 yderligere overpløjede gravhøje på en mark nær Nr. Vissing. Det gav god motion i det dejlige solskinsvejr og det vil jeg tænke tilbage på med glæde. For fund var der ingen af!
27. maj: Ny borgerkrigsmøntrekord
Fredag er min store dag. I dag var jeg på marken fra ca. 16.00 til ca. 21.00. Det blev endnu en meditativ oplevelse til scrapbogen, i hvert fald indtil et selskab gik i gang med en eller anden form for skyde konkurrence på en nærliggende mark. Hold da op, for en larm. Jeg havde de store hørebøffer på, men det forhindrede ikke de hundredvis af skud i at trænge ind i kraniet.
I dag fik jeg søgt endnu en sektion af middelaldermarken færdig. Det viste sig endnu engang at borgerkrigsmønter er at sammenligne med aborrer. De færdes tydeligvis i flok og, nysgerrige som de er, søger de mod overfladen, når der er larm og ballade. De store mønter er derimod mere geddeagtigt forsigtige og holdt sig væk i dag.
Det blev til hele 4 borgerkrigsmønter i dag, hvilket er ny personlig rekord. Jeg har fundet 35 i alt på 8 år, heraf altså de 4 i dag. Den sidste dukkede op, da jeg tog en æresrunde langs markens kant og afslørede dermed, at der er flere middelalderfund der venter på markens sidste tredjedel. Det bliver dog næppe før majsen er høstet og majsstubbene er harvet ned. Det er vist tid at søge mod andre jagtmarker!
26. maj: Den overpløjede gravhøj
Det var i dag lykkedes mig, at få lov til at søge på den majsmark jeg passerede i forgårs. Der var hele 3 små toppe på marken og i dag fik jeg afsøgt den ene. Det brugte jeg en times tid på, desværre uden at finde det mindste. Hvis man da ser bort fra en mulig tenvægt. Men det bliver sikkert et mægtigt pænt søgefelt på Google Earth.
25. maj: Skilling 1544
Dagens tidsbudget var 2 timer og det plejer at betyde, at der er et par fund på middelalder marken. Det var da også tilfældet i dag, i form af en flot, stor skilling fra 1544 og en kobbersterling.
24. maj: Blykorset
En enkelt time kunne det blive til i dag, men det var heldigvis endnu en succes på middelalderfronten. Det blev til en klædeplombe, et blykors samt endnu en borgerkrigsmønt. Det er ganske utroligt, hvad der kan gemme sig på sådan en sandet mark. Et interessant, mønstret metalfund viste sig til gengæld at være en halv tinsoldat, så den røg ud af fundlisten.
På hjemvejen passerede jeg en mark i lokalområdet, som var nysået med majs. Det kunne godt se ud som om, der var en overpløjet gravhøj på marken, så den blev noteret på det indre Kort Over Gyldne Håb.
23. maj: Søsling 1524
Endnu 2 timers systematisk middelalder majsmark. Heldigvis er temperaturen dalet lidt, så majsen nu gror i et mere mageligt tempo. Det giver håb om lidt flere dage på marken, før sæsonen er slut.
Dagens fineste fund var en søsling fra 1524, en dejlig stor sølvmønt. Der er vist ikke noget at sige til, at den er lidt mølædt i kanterne, efter alle disse år.
Det blev også til en enkelt borgerkrigsmønt og en flot 10-øre fra 1912. Det våde sand gav jævnligt lidt tyngde til søgehovedet, men en lille plasticskovl i fundtasken var nyttig til at skrabe de tungeste belægninger af.
En let forstyrrende faktor var ankomsten af en traktor med en fæl giftsprøjte, som tvang mig til, i al hast, at flygte fra mine søgebaner og som dermed forstyrrede den meditative ro der ellers havde sænket sig over mit midaldrende legeme.
20. maj: Blandede middelalderfund
Majsen gror som besat. I dag gik søgningen først til Michaels kirkemark, som desværre kun gav god motion. Store arealer kan hurtigt suge et par timer ud af kalenderen. Men der var mange fine stykker bly, så det er kun et spørgsmål om tid, før der dukker en flot skillingsmønt op fra middelalderen, det er jeg sikker på.
Da Michael skulle videre kørte jeg videre til en anden mark, hvor majsen er mere fremskreden. Mellem majsrækkerne fandt jeg først en gammel fingerbøl, den første jeg har fundet, som helt sikkert er håndlavet. Her er et par fotos:
Næste fund er vist af noget nyere dato, en signetplade af en slags med forskellige bogstaver og symboler. Jeg ser et I, et W og en slags våbenskjold med en saks eller et par knive/sværd i midten, garneret med et par stjerner og omkranset af indstukne, skråtstillede mønstre.
På bagsiden sidder en nitte, en anden nitte er faldet af og en af formentlig 2 små plader sidder tilbage og antyder, at signetpladen har siddet på et stempel eller lignende, men næppe på en ring.
Derefter kom dagens første mønt til syne, en dejlig 1-skilling fra 1563, altså en meget gammel mønt, men ikke danefæ. Mønten lå helt i jordoverfladen og udløste en fantastisk god stemning i hele min middelalderlige krop. Lidt skår i møntens kant gav ingen nævneværdige skår i min glæde.
Ret hurtigt derefter dukkede en meget flot borgerkrigsmønt op af jorden. Jeg har ikke kunnet finde den i Siegs Møntkatalog, men den har meget markante symboler og burde kunne identificeres af en møntkyndig.
Dagen var heldigvis ikke slut endnu. Først dukkede et foldet stykke bly op af jorden, med noget krimskrams på. Jeg mener selv, at der er nogle få procents chance for, at det er en blyamulet, men det er nok lidt optimistisk. Den er dog ikke rullet til en pølse, som langt de fleste andre blystykker jeg finder i området.
Dagnes sidste fund blev en borgerkrigsmønt, som dukkede op, på vej tilbage til bilen. Der er et utydeligt kors på den, så den er svær at identificere. Den store gevinst ved denne borgerkrigsmønt er, at den blev fundet midt på majsmarken og dermed underbygger mit håb om, at der er gode fund at gøre på hele marken.
19. maj: 20 øre i timen
Havde en aftale med Michael R. om søgning på en mark nær en Herredskirke efter arbejdstid. Planen blev effektueret, eller i hvert fald forsøgt effektueret. For efter 15 minutter på marken sejlede en heftig regnsky hen over marken og vi måtte indstille søgningen.
Dagens fund blev en delfin 5 øre, 1894. Ikke epokegørende, men dog 8 gram flot, grøn bronze af fineste kvalitet.
16. maj: Søde drømme går i opfyldelse
Sidste efterår var jeg på tur med Michael Rønde på en stivnakket majsmark, som rummede hele 4 overpløjede gravhøje. Det var hårdt at søge mellem majsstubbene dengang, så vi orkede kun en times søgning. Det gav til gengæld et lille stykke af en dolk fra bronzealderen.
I dag gik turen omsider ud for at genbesøge den nu nysåede majsmark. Michael var derude for 3 dage siden, og tilbragte 4 timer på stedet, desværre uden gevinst. Vi havde hele vinteren haft søde drømme om nye bronzealderfund, men ak, det eneste søde der kom op af marken var en stor bunke æsker fra Hermasetas sødetabletter.
Men i de mellemliggende dage havde himlens sluser været gavmilde med vand på marken og det kunne måske gøre en forskel. Og, nå ja, jeg var jo også på stedet i dag….
Endnu engang viste det sig nyttigt at have et GPS-koordinat. Jeg gik direkte ud til sidste års fundsted og fandt et lille stykke mere af bronzealderdolken kun en meter fra forrige års findested. Dermed var 9 dages bronzealdertørke slut…
Michael tog det pænt, han er en god vært, selv om jeg er en forfærdelig gæst. Han havde endda medbragt en trefliget Napoleonshat til mig, så det var næsten for godt til at være sandt. Især da jeg straks efter bronzefundet gik hen mod en af de andre høje og straks fandt det midterste stykke af en korsformet fibel. Desværre kun et fragment, men alligevel lovende. Mon ikke der er blevet sat en urne med en afdød forfader og hans korsfibel ned i en af gravhøjene for 1500 år siden.
Som om det ikke var nok løb jeg lidt senere ind i et stykke bronze, som lignede et hestehoved. Da Michael vendte det så han straks et dragehoved og det var det da ganske rigtigt også. Et meget flot vikinge-dragehoved faktisk. Fuldstændig klassisk.
Fantastisk. Efter 3 kvarter var der dermed fundet bronzealder, jernalder og vikingetid. Og i bilen ventede den omtalte Napoleonshat med en lækker kerne af marcipan. En stor dag for Deres udsendte!
13. maj: Middelalder mark
Aah, fredag. Tid til 5 timers meditation med detektoren på min majsmark. Tid til at færdiggøre den systematiske afsøgning af syd-enden af marken, hvilket resulterede i bronzeslagge nummer ca. 125. Herefter vendte jeg opmærksomheden mod den øvrige del af marken.
Jeg har afsøgt cirka 25% af marken og i den forbindelse afgrænset nordgræsen for bronzeslaggernes udbredelse. Det synes jeg selv er vældigt interessant, jeg forestiller mig, at det tilfører viden om, hvorledes smedjevirksomheden har været udbredt i området. Nu bliver det spændende at se om museet synes det samme. Det kan man vel ikke være sikker på.
Jeg tog et par baner på langs af de resterende områder af marken og fandt enkelte smelteklumper af bly samt lidt gamle bronze-fragmenter. I første omgang ikke noget epokegørende, men da jeg rundede det fjerneste hjørne af marken var der pludselig gevinst. En stor, flot 2-skilling fra 1536, lidt mølædt i kanterne, som tydeligvis ikke havde forestillet sig, at en detektormand ville forvilde sig så langt ude på marken og som derfor havde vovet sig lidt for tæt på den solvarme muldoverflade.
Sådan en fin mønt gav straks mod på at tage et par baner i dette område, hvilket kastede en kobbersterling og en borgerkrigsmønt af sig. Og en formodet pilespids i flint. Slet ikke dårligt. Det lugter langt væk af, at jeg har fundet mig en middelalder mark.
De næste par timer gav dog ikke flere danefæ-mønter, men en 1-skilling fra 1782 var til gengæld en meget velkommen bifangst.
11. maj: Anker
Endnu 2 timer på majsmarken. Denne gang kun en enkelt kobbersterling, suppleret af den sædvanlige bunke slagger og et par bæltespænder. Sølvmønterne lå igen i dag for dybt i mulden.
Dagens mest spændende fund var en blyplade, 17x10x4 mm, med et indgraveret anker mv. Sikkert symboler på et eller andet, men hvad?
10. maj: Hotspot
I dag søgte jeg videre på min majs-mark-hotspot. Det var virkelig hot i dag, solen bagte og ikke meget vind. Er begyndt at få en hvid stribe på tværs af armen, der hvor XP Deus stroppen sidder.
Det blev til 8 baner på 2 timer. Fundmæssigt blev det til en masse slagger, som alle fik et GPS-koordinat, samt et par kobbersterling, som forsøgte at gemme sig blandt slaggerne. Det samme gjorde et ganske pænt bogbeslag som vist var dagens mest spændende fund.
7. maj: Fejeblad for “Bronze Bent”
I dag gik turen til Haldum, på tur med Midtdetekt. Vi var 20-30 detektorfolk, der villigt donerede vores kroppe til endnu en dag på jagt efter oldtidsmetal.
Kornet stod lidt højt, så det var en slags nær-stubs-oplevelse. Svingene blev lidt smallere end normalt og det store 13” søgehoved blev pakket væk igen til fordel for 11” søgehovedet. Men så gik det også ganske godt.
Der var et stykke vej mellem fundene. Sådan er det tit. Men pludselig var der én, der stod med en ordentlig flig af en bredrumpet næbfibel. Og der dukkede 3 tenvægte op, fordelt over arealet. Suppleret af en flok nyere mønter.
Efter et par kaffepauser løb jeg selv ind i en vaskeægte tysk hulpenning fra 1400-tallet, som for mit vedkommende er nr. 5 og som afsluttede hele 1.848 dages hulpenninge-tørke. Den gav ca. 55 i signal på min Deus. Jeg huskede det ellers som en 41´er. Måske en anden og bedre kvalitet, denne gang? Det er jo også længe siden!
Ved 15-tiden var jeg ved at være klar til at komme hjem i Fruens favn. Klokken 16 var jeg sågar ved at gøre alvor af det, men så tunede Bent Rasmussen ind på Mortens telefon og påstod at han havde fundet et bronzesværd langt, langt ude på marken. Og ganske rigtigt kom han tøffende hen af markvejen, belæsset med en håndfuld bronzestykker fra et temmelig velbevaret bronzesværd.
Bent havde fundet en overpløjet gravhøj. Ingen tvivl om det. Og på nordsiden af højen havde han stille og roligt arbejdet sig igennem det meste af et bronzesværd. Han var af gode grunde tilfreds med dagens indsats og var på vej hjemad, men foreslog at vi andre da var velkomne til at køre ud og se, om han skulle have glemt noget.
Efter behørig jubel over det flotte sværd var vi hele 7 biler, der drønede ud til højen. Vi gik i gang med en finkæmning af stedet og efter ca. 10 minutter passerede jeg de huller, som Bent havde efterladt som pejlemærker. Fik et lortesignal, men dog et signal, og da det var lige ved Bents huller besluttede jeg at grave.
For at forbedre mine odds i forhold til Bent havde jeg sat det store 13” søgehoved på Deus og i stedet for de sædvanlige 18 kHz, reaktion 2 gik jeg på 12 kHz reaktion 1 og svingede laangsomt. Lortesignalet lå dybt, jeg gravede nedad og nedad og pludselig stod jeg med et enormt stykke af bronzesværdet i hånden. Haleluja. Så var den dag vist reddet. Igen. Og 46 dages ulidelig bronzealder-tørke var slut…
Et par baner senere var der et langt bedre signal. Endnu et stykke bronzesværd, denne gang tæt på spidsen af sværdet og væsentligt mindre. Men det lå meget højere og kun 3 meter fra det forrige stykke.
Vi gav den en halv time mere og jeg var helt ude i at køre 4 kHz uden diskrimination samt at grave på alle jernsignaler. Det gav lidt affald, men ikke flere sværdstumper.
6. maj: Runestensmarken
Asger-fra-Randers spurgte om vi ikke skulle ud og bippe her til formiddag. Jamen det skulle vi da! Turen gik til en nærliggende landsby, hvor en nysået mark fristede, lige over for den lille, lokale kirke.
Desværre blev det ikke til de store fund. Der var for mange lavtliggende områder, som var fyldt med lidt for meget affald. Det nærliggende forsamlingshus har nok også spædet lidt til. En musketkugle var dagens fund for mig, Asger brillerede med en delfin 2-øre.
Men Asger havde medbragt hvid chokolade med knas og så går det hele jo endda. Vi fik os desuden snak med lodsejeren, som gav et par tip vedr. de lokale stenbunker, herunder deres placering og datering. I en af disse stenbunker ligger der måske en runesten. Læs mere her. Vi gik derfor en god, lang tur ud over markerne, for at besigtige herlighederne. Det føltes godt at være på runestensjagt.
Jeg har skånet jer for fotos af stenbunke 3, den er enorm. Og den er iflg. lodsejeren startet af ham selv i den tid han har ejet jorden, og er dermed fra efter runestensfundet.
5. maj: Nysået majsmark
Så tøffede jeg da lige rundt på en nysået majsmark. Det gik der et par timer med, sidst på en befriende dejlig Kristi Himmelfartsdag. Hvor heldig kan man være?
Det blev til en ganske pæn bunke slagger samt et par borgerkrigsmønter. 5 af slaggerne, som er blanke. Jeg skal have fundet ud af, om det kan være sølv, tin eller noget helt andet. Det er jeg ikke så skarp i. Mere herom senere, forhåbentlig.
Fik for resten også lige en ordentlig bunke jord i skoene, sådan en sandet majsmark er noget af en støvet omgang.
4. maj: Aflevering af danefæ
I dag gik turen til det lokale museum for at aflevere den randlisteøkse, der dukkede op i april. Den skulle de bruge i forbindelse med deres udgravningsrapportering. Jeg benyttede lejligheden til også at aflevere de yderligere 33 stykker potentielt danefæ, der lå klar i diverse fundposer. Samt 46 stykker slagger.
Der går nu nok et stykke tid, før disse afleveringer giver sig udslag i danefæbreve. Det er ca. halvandet år siden at Nationalmuseets danefæindsamlere senest har været forbi lokalmuseet på deres halvårlige tur. Godt at man trods alt er relativt ung og ved fornuftigt helbred! Gad vide om danefæbrevene og dusørerne går til arvingerne, hvis man ikke lever længe nok til selv at se dem?
1. maj: 5 øre 1908
Var en tur ude på en af mine pt. mest lovende marker. Et gammelt smedjeområde, nær et gammelt kloster. Har tidligere givet lidt mønter mv. og jorden er sandet og blød som smør.
I dag blev det dog ikke til epokegørende fund, men sådan er det jo som regel. Et par timer på smærmarken gav nogle bronzeslagger, som museet sikkert bliver henrykte for, samt en moderne femmer og en flot 5-øre fra 1908. 5-øren er jeg faktisk lidt glad for, den er ganske flot og har lidt udstillingsværdi i møntmappen, selv om den ikke er så vildt gammel.
28. april : Lang tid siden
Har for nogle dage siden afholdt konfirmation for sønnike, det er noget der trækker på alle ventiler, så det er snart længe siden, jeg har været på marken.
I dag besøgte jeg en ny mark. Midt mellem hjem og arbejde, midt i en by, nær en kirke. Spørgsmålet var så, om jeg ville finde affald eller godbider. Jeg havde præcis én klokketime at gøre med, før konfirmanden skulle hentes efter fodboldtræning.
Det gik OK. Ikke noget oldtid, men en fin flok mønter og det skal man jo ikke kimse af. Faktisk blev det til hele 6 mønter, 3 musketkugler og en nyere metalplade med indskriften “J. J. NIELSEN. SKOVBY. 22. P”. Hvis nogen skulle savne en sådan.
Mønterne fordelte sig således:
- 2 øre 1874-1906, bronze, Christian IX
- 5 øre 1914, bronze, Christian X
- 1 øre 1927, bronze, Christian X
- 25 øre 1986, kobbernikkel, Margrethe II
- Moderne 1-krone
- Moderne 50 øre
Mon ikke der er en hel del flere mønter at finde på denne mark 🙂
25. april: Skelpæl
Turen gik til Mesing for at finde en eller flere skelpæle, hvor der engang har været et markskel. I dag er der ikke noget markskel, blot en 10 centimeter bred, flad jordstrimmel mellem bondemand 1´s og bondemand 2´s afgrøder. Skelpælssøgningen skete med støtte af et flere år gammelt, i hast håndtegnet stykke papir, som viste sig at være svært at tyde, da en hestefold mv. ikke fandtes længere.
Vi var klar over, at skelpælen lå dybt, da den var presset ned med en rendegraver, for at forebygge at den blev ramt af ploven. Som sædvanligt dukkede der indledningsvis alverdens jerngenstande op, da jeg slog diskriminationen fra. Men efter en time til halvanden dukkede en af de eftersøgte skelpæle heldigvis op, og med den i hus var missionen sådan set fuldført, da den stort set bekræftede det nuværende markskel. Hip hurra!
15. april: 1842
I dag var jeg inviteret i byen af Asger Lysholm. Enorme marker, syd for Randers. Det blev en god, lang gåtur på små 4 timer, desværre uden opsigtsvækkede oldtidsfund, men pyt med det. Luften var frisk, juicen var sød og marcipanen var blød.
Asgers bedste fund var en sølv 4-skilling, ca. 1856 og selv fandt jeg 2 mønter, begge fra 1842. Det var hhv. 1 R.B.S. og 3 rigsbankskilling, den sidste var i sølv.
14. april: Risten og de flåede dåser
Bondemandens rist skulle findes. Når vandet ikke kan løbe under vejen, så bliver marken våd og blød. Ikke godt. Han havde anbragt en pind, hvor risten burde være.
Jeg gik i krig med opgaven. Fandt utroligt mange stykker dåse, som var flået i stumper og stykker, sikkert af en af kommunens græsslåningsmaskiner. Bondemanden dukkede op og gav tips til, hvor risten kunne være. Efter en lille halv time blev den heldigvis fundet og kan nu gøre gavn igen. Derefter blev der lige tid til at finde en enkelt musketkugle på vej tilbage til bilen.
Men det var dog utroligt så mange “usynlige” stykker øldåse, der gemmer sig under gruset i kanten af vejen. Det glade vanvid.
13. april: Dåsedag
I dag blev det tid til en tur på en mark, som ligger midt mellem arbejde og hjem. Jeg valgte lidt overmodigt at tage en bane blot 5 meter fra den nærliggende vej. Det betød at min fundtaske var 100% fuld af dåser efter 100 meter. Sikke noget svineri. De skulle forbydes, de dåser, det er jo helt tydeligt, at folk ikke kan administrere, at de findes. Vi vil have flaskerne tilbage, vil vi!
Jeg trak længere ind på marken og fik ram på 3 overmodige musketkugler, som krydsede rundt nær overfladen. Og fik en lille snak med lodsejeren, som nævnte, at han i grunden savnede en afvandingsrist, på en af de andre marker.
11. april: Bestillingsopgaver
Var i dag på besøg hos min tandlæge i Hobro. Ren rutine, som man siger. Mine forældre, som bor på de kanter, var orienteret og det gav et par bestillingsopgaver.
Min farbror havde tabt en del til en cykelpumpe i en gårdsplads. Delen havde ikke kunnet skaffes som reservedel, så jeg blev tilkaldt. Det tog et par minutter, så var den på plads. Super.
Næste opgave var smykkekæde, som skulle være tabt på mine forældres gårdsplads i forbindelse med en fest hos naboen. Jeg gik i krig med opgaven, men efter et par minutter kom nabokonen forbi og kunne afsløre, at smykket var fundet. Det havde sat sig fast i en trøje, viste det sig.
Super. Så blev der mulighed for straks at rykke direkte videre til den lækre flæskesteg, som min mor havde i ovnen.
10. april: En lille mark med mønter
Besøgte i dag, for allerførste gang, en lille mark, lige uden for Nørre Vissing. Ren hjemmebane. Og nysået. En god afveksling.
En pudsig ting ved denne mark er, at den får min pinpointer til at give lyd stort set overalt, så snart den kommer i berøring med jorden. Der må være meget jernfnuller i jorden, tænker jeg.
Derudover gav marken hele 4 bæltespænder og 6 mønter på en times tid. Det var da ikke så dårligt. Den ældste og fineste mønt var en Christian IX 10-øre i sølv fra 1875.
9. april: Næsen i plovfuren
I dag gik turen til en ny mark, 15 minutters kørsel hjemmefra. Mod forventning var marken pløjet, så det var en streg i regningen. Men pyt, man er vel i form, så jeg drog ud på den gigantiske pløjemark.
Efter en time var jeg godt træt og frustreret. Hårdt arbejde at søge på pløjemark og ingen fund. Det skulle være løgn skulle det. Jeg tøffede op på en nærliggende græsmark, som ligger tæt ved den lokale kirke. Det gav en Christian X 5-øre, som en lille trøst.
8. april: Aftenstund har sølv i mund
I dag gik turen nordpå for at søge med Asger Lysholm Nikolajsen. Vi har tilfældigvis interesse i de samme marker, og hvorfor så ikke slå sig sammen?
Det gav 4 timers god motion efter arbejdstid. Og en smule fund (til mig). Først en 2,8 grams 1/24 speciedaler 1796 fra Altona i det pureste sølv. Eller rettere, 37,5 % sølv…
På de sidste 50 meter løb min GPS tør for strøm. Et sikkert tegn på at noget var i vente! Jeg spillede med på den og undlod at skifte batterier, da mine finger var ved at være pænt kolde. Og ganske rigtigt, pludselig var der bid. En stor klump metal, som jeg mistænker for at være en smelteklump af sølv på hele 81 gram. Massefylden er cirka 9 og iflg. de beregninger man kan læse mere om her, så kan det sagtens være sølv. Så måtte der lige nye batterier i GPS´en, så koordinatet kunne sikres!
En imponerende mænge, i givet fald. En speciedaler vejer cirka 28 gram, så der er sølv til næsten 3 speciedalere!
6. april: Sommerdæk
Ved siden af manden der skifter mine dæk ligger der en kirke. I dag fik jeg skiftet dæk, og så var der lige en halv time til overs til at søge. Det skulle have været en hel time, men først satte dækmanden de forkerte møtrikker på og så gik der tid med at bestille nye vinterdæk, så det blev til en halv. Det gav en Oscar II 2 øre og et forgyldt, gammelt fragment. Lidt har også ret!
4. april: Fundfoto med Smartphone
Mon ikke de fleste fundfotos bliver taget med de ganske gode kameraer der er indbygget i vore mobiltelefoner?
Jeg har fra Per Meinertsen modtaget et meget flot og gennemarbejdet materiale omkring det at tage fundfotos med mobiltelefoner. Dele af materialet har du måske læst på Detecting People, men nu er materialet blevet opdateret og konverteret til 5 flotte og gennemarbejdede gæsteartikler på dette site.
Jeg vil anbefale jer alle at læse disse artikler, det vil helt sikkert kunne bidrage til at højne kvaliteten af de mange spændende fotos på diverse sites. Det vil kræve så lidt af os hver især og give os alle så meget tilbage igen.
Du finder de 5 artikler under menuen “Foto”. Den første artikel i serien kaldet “Indledning” rammer du ved at klikke her.
3. april: Tenvægt
Så blev der investeret et par timer på marken hvor der for en uge siden dukkede en fibel op. Igen en dejlig, sandet mark. Fandt først en losseplads og trak derfor længere ud på marken.
Et par spor omkring fibelfundet gav et par flotte 5 ører. Lidt flere spor på den anden side af en lille lavning gav dagens fund, en tenvægt i bly. Det var da trods alt noget.
1. april: Og så er det ikke engang løgn
Hurra for sommertiden. I dag var der tid til 3½ timers søgning efter arbejde, godt og vel endda.
Turen gik derfor til en lille mark, der tidligere har givet en del middelalder fund. Den er nu pløjet, så måske var der efterladt lidt fra sidste år, det måtte undersøges.
Og så ville jeg også gerne prøve en anden mark af, for at se om dér skulle være noget at hente. Og måske endda besøge en tredje, stor mark, hvor jeg tidligere har fundet 4 stk. 1600-tals mønter.
Jeg nåede aldrig at genbesøge Mark 3. Mark 1 gav en flot 2 skilling fra 1677 på 1½ time. Efter en brikjuice og et marcipanbrød rykkede jeg direkte videre til Mark 2, for lige at prøve noget nyt. Det gik særdeles godt, så der var ingen grund til at rykke videre.
Jeg startede med at finde en bronze slagge. Tog et koordinat. Hvis der skulle komme flere, kunne jeg måske dokumentere et smedjeområde. Jeg har tidligere fundet 5 slagger på en græsmark på den anden side af vejen, da jeg krydsede forbi sidste år, så sandsynligheden for smedjeaktivitet var stor.
Det blev da også til 46 slagger, så der må være sket ting og sager på stedet. Og mellem slaggerne lå naturligvis lidt godbidder til den tålmodige detektormand:
- 2 x borgerkrigsmønter
- Sterling, ca. 1400
- 2 skilling 1664
- 2 skilling 1677
- 1 skilling 1722
- 1 skilling 1808
- En mulig møntblanket i bronze
- Et par formodede bogspænder
- 2 smelteklumper i sølv, den ene på hele 24 gram
- 46 smelteklumper i bronze
Lidt fotos af de fine fund (klik for forstørrelse):
29. marts: Nyharvet mark
Da jeg havde sat knægten af ved fodboldtræningsbanen kørte jeg en lille omvej hjemad. Man kan jo altid kigge på marker, måske er der en der lokker. Og det var der. En mark jeg ikke havde haft i tankerne var blevet harvet og lå nu med lokkende sandede bakker.
Til alt held var jeg iført mit detektorudstyr og har en aftale med lodsejeren, så det var bare med at komme i gang. Jeg har besøgt marken én gang tidligere, en ædende varm og tør sommerdag, og dengang fandt jeg ikke andet end støv på denne mark, men dog en engelsk Longcross på en nærliggende mark.
Der var en del snak i marken. Altså jernsignaler. Det er naturligvis generende, men til gengæld tyder det på, at der er chance for en eller anden gammel mønt.
Ak nej, ingen mønt, men til gengæld gav en halvdårligt signal en overraskende fibel fra germansk jernalder. I bund og grund et godt bytte. Her skal jeg vist på besøg igen i nær fremtid!
28. marts: Påskefund
På denne sidste dag i påsken gik turen til en middelalder mark, der tidligere har givet nogle anstændige fund. Egentlig ville jeg prøve nogle nye marker af, men da jeg kom derud var min lille yndlingsmark nypløjet og da jorden er meget sandet var overfalden anstændigt jævn.
Afsted det gik. Der dukkede pæne mængder metalaffald op af jorden, så der burde også kunne være et par mønter tilbage, selv om jeg var over hele marken sidste forår.
En 2-krone fra 1993 var ikke tilfredsstillende, så jeg tog en ekstra tur i regnvejret, før næsen gik hjemad. Det gav en 10-øre fra 1920 samt dagens bedste fund, en kobbersterling fra 1400-tallet.
26. marts: Galgedil
Var i dag på dejlige Fyn til et minitræf ved Otterup. Her var en lille flok detektorexcentrikere samt undertegnede samlet for at afdække en flig af Fyns fortid nær Fyns største kendte gravplads fra vikingetiden.
Vi gik til den med krum hals i 7 timer, med systematisk afsøgning, sporlog og hele molevitten, men det lykkedes kun at genfinde de trøstepræmier, som Lars Jacobsen havde lagt ud i form af guld-dirhems.
Der blev ryddet godt op i undergrundens affald. Og lidt nyere fund blev det også til. I mangel af danefæ må du nøjes med en liste over mine nyere fund:
- 1 golfkugle
- 1 musketkugle, Remington typen
- 1 lommeursnøgle
- 1 øre 1880, Christian IX, bronze
- 2 x 1 øre 1938, Christian X, bronze (ja, begge var fra 38)
- 2 øre 1926-41, Christian X, bronze
Lars serverede lasagne, Carina serverede flødeboller og i det hele taget var der 100% styr på alt. Men fiblerne lå dybt i dag. Den slags kan man jo ikke styre.
23. marts: Klik for større foto
Har pr. i går indført en ny feature på denne side. Du kan nu se en forstørret version af alle fotos, hvis du klikker på det pågældende foto. Det virker dog kun på fotos uploadet efter 1. januar 2016. Fra 19. marts vil forstørrelsen være op til 2000 pixels – klik på randlisteøksen fra i går, for at se forstørrelsen. Før 19. marts taler vi max 640 pixels i bredden. Men hvem tæller?
Var i øvrigt på marken i dag for at se om der skulle ligge mere fra ældre bronzealder. Det gjorde der ikke. Eller rettere – jeg fandt ikke noget mellem de mange stubbe på den stenede jord. Måske andre vil være mere heldige?
22. marts: Randlisteøkse
Var i dag på mission for Skanderborg Museum. Just another day at the office, tænkte jeg. En hel flok andre detektorfolk havde prøvet lykken på de pågældende marker, bedste fund har været et fibelfragment. Men da der for 100 år siden er fundet et par små guldbarrer på marken tænkte jeg, at jeg ville give det et forsøg.
Jeg kløede helt systematisk på med krum hals, men jorden var stenet og leret, så jeg mistede modet efter 4 baner og gik i gang med at finde et sted på marken med mere lovende jordbund. Et stykke ude ramte jeg noget der mindede om muld og besluttede at her var det nok bedre at søge. Ikke så snart havde jeg tænkt det, før jeg stod med en bronzealder økse i hånden. En randlisteøkse som er dateret til 1700-2000 f. Kr. af Jeanette Varberg på Detektor Danmark.
Jeanette Varberg oplyser desuden at der gennem årene er fundet mange i Østjylland, der hænger 41 stk. på væggen på Moesgaard Museum – tæl selv efter 🙂
Det er mit suverænt ældste fund til dato. Hip hurra for det! Sæsonen er reddet.
20. marts: Tenvægt
Var i dag en tur på marken med de mange ligearmede fibler, uden dog at finde noget. Og dog. Jeg genfandt nemlig en tenvægt, som jeg havde efterladt på marken for 8 dage siden. Takket være min sporlog, som viste et sted på marken, hvor jeg havde stået stille 🙂
19. marts: Firgårde
Var i dag i Ry på mission for Skanderborg Museum. Tilstede var også Erik, som havde lokket mig derud. Da jeg ankom var Erik i fuld færd med at grave en korsfibel op af jorden. Han var i fint humør, kan jeg godt afsløre.
I lommen havde han nemlig flere gode sager. De mest nævneværdige var en middelalder seglstampe i bly, en emaljefibel med komplet nål og en 4 skilling i sølv fra 1729.
Meget inspirerende, men inspiration var ikke nok til at sikre nye fund. Danefæstimen var svømmet væk igen eller søgt ned i de dybere lag. Der blev ikke flere fund til os i dag, selv om vi gav den et par timere mere. Men hvem klager. Ikke Erik i hvert fald…
Og så fik jeg da lige indkøbt et eksemplar af Midtjyllands Avis. Meget fin helsides artikel om detektormanden fra Nørre Vissing.
16. marts: Pressen på besøg
I dag havde jeg æren af at byde Midtjyllands Avis på en kop kaffe i Nørre Vissing. En meget vidende og nysgerrig journalist, i sin bedste alder, spurgte indgående om dette og hint vedr. detektorhobbyen. Det bliver spændende at se, hvad han får ud af det.
14. marts: Den forgyldte broche
I dag gik turen til detektormøde på Silkeborg Museum. Dejligt at opleve, hvor positivt museet er indstillet over for os detektorfolk. Virkeligt motiverende for at søge lidt mere i Silkeborgs retning. Jeg bor jo tæt på grænsen til deres ansvarsområde og det var nogle virkeligt sympatiske mennesker der var dukket op.
Vi fik lov at se deres udstilling og sørme om ikke der lå en fin broche, fundet af Erik Olesen. Og sørme om ikke den var magen til den skive jeg fandt i forgårs. Fantastisk! Se selv fotos herunder. Erik var med til mødet og han oplyser, at skiven er dateret til ca. 975 og at den er i Terslev stil. Dvs. at den er noget nyere end de 4 fibler, som alle er fra 600-tallet. Den mark bliver da mere og mere spændende 🙂
12. marts: 2 fibler og en ornamenteret skive
Den der sandede stubmark, den spøgte i baghovedet under dagens støvsugning. Abstinenserne voksede og sidst på dagen måtte jeg lette anker.
Miib, miib, sagde det, da min go´e gamle Citroen C1 lagde fra land. Jeg kunne ganske enkelt mærke, at fiblerne bevægede sig rundt nær overfladen i dag. I den dejlige forårssol.
Af sted det gik. Og sørme om ikke der var gevinst igen. Først endnu en komplet bøjlefibel. Fantastisk!
Så en halv bøjlefibel, den mindste jeg har fundet.
Og så en fin skive med rester af forgyldt ornamentering og en helt flad, fortinnet bagside at slutte af på.
4 fibler og det løse på 2 dage. Slet ikke dårligt. Faktisk noget nær ny rekord, skulle jeg mene.
11. marts: 2 fibler og en tenvægt
På tur til 2 nye marker, i dag i selskab med Michael R.
Først en mark ved siden af en kirke, som iflg. ejeren tidligere er afsøgt af 2-3 detektorfolk for 1½ år siden, uden at de dog fandt noget. Men man er jo optimist. Det er en del af gamet. Michael kom først og da han ikke fandt noget på en time rykkede vi direkte videre til mark nr. 2, som ligger ved en lille sø. Ikke fordi en time er nok til at afgøre, om der er fund på en mark. Mere fordi den anden mark jo også skulle besøges.
Her var der dejlig sandet muld under stubbene og det var jo et godt tegn. Snart fandt jeg et lille fragment af høj alder, med lidt forgyldt ornamentering. Også et godt tegn.
Efter 1 ½ time måtte Michael videre, så jeg måtte klø på alene. Og det gik sådan ganske godt.
Først et fragment af en næbfibel. Så en tenvægt. Så en fin ligearmet fibel. Snit, snap, snude, så var den dag ligesom reddet.
Det er bestemt ikke hver dag jeg går ud på en ny mark og finder 2 fibler (eller måske rettere 1 ¼). Det er faktisk en stor sjældenhed!
28. februar: En hel skilling
I dag var der 2 mønter på de sædvanlige 4 baner. Først en 5-øre 1956 og derefter en 100 år ældre 1-skilling fra 1856, denne gang i hel tilstand. Altså ikke flere spionmønter til mig i denne omgang!
27. februar: Trælborg
I dag gik turen til Trælborg ved Aarhus Å ved Tiset, under ledelse af Tonny Laursen og Jan Rytter. Hele 7 mand var mødt frem, for at aflure Trælborg sin hemmelighed. Men det viste sig endnu engang at være en uopdirkelig lås. Ingen fund fra oldtiden til os.
Over middag gik vi til plan B – Borgbjerg som ligger på den anden side af åen. Her var der dejlig muld og store marker med lange, bløde stubbe.
Dagens fund blev vist min 4-skilling fra 1730.
Et andet sjovt fund var en halv skilling fra ca. 1860. En såkaldt “spionmønt“, som Jan Rytter kunne fortælle. Dvs. en 1-skilling som er kløvet på den flade led og udhulet, så der var plads til et foto af et fruentimmer eller måske en hemmelig besked fra en spion til en spionchef.
Tak til Tonny og Jan for et godt arrangement og en særlig tak til Tonnys frue, som havde smurt lækre sandwiches og bagt gigantiske brownies. Og der var da også sodavand, øl, kaffe, morgenbrød og det hele. Og vejret var skønt. Uha, det var godt.
PS – Hvis du bor i Blegind og har tabt en fin, rød e-cigaret nær byen, formentlig i forbindelse med hundeluftning, så kan du bare tage fat i mig, så får du den tilbage 🙂
26. februar: Flere knapper
Tøvejret skal udnyttes. Endnu en time med frisk luft, endnu engang 2 knapper med hjem. Over and out!
25. februar: Skivefibel
På banen igen. Faktisk fire baner á 15 minutter på stubmarken.
Første bane gave et rigtigt fint smykke, jeg tænker det er jernalder. Og straks derefter en borgerkrigsmønt. Derefter intet at rapportere, heldigvis heller ikke meget affald.
Det er den fineste skivefibel jeg har fundet. Umiddelbart ingen forgyldning eller anden ekstravagance at spore, men til gengæld rigtig flot ornamentering.
22. februar: Blød jord
Det var bedre. Jorden er blød!
Dagens oprydning i et hjørne af marken gav et par komplette knapper. Ja, ja.
21. februar: Tøende jord
Dagens time krævede lidt arbejde. Jorden var under optøning, helt klart, men der skulle arbejdes lidt ekstra for sagen. Intet at rapportere på fund-fronten!
20. februar: Alt er klar
Så er jorden ved at tø op. Alt er klar, vi venter blot på, at regnen lægger sig.
Detektoren er opladet, huset er støvsuget, næsen er pillet. Hvad mere er der at gøre?
Jeg har lagt en isklump fra traileren på græsplænen uden for køkkenvinduet. Når den er smeltet må jorden også være til at tale med igen.
En af mine kammerater var på marken for få dage siden, men endte meget hurtigt i Jem & Fix, med henblik på at indkøbe en ny spade. Det kunne nemt være sket for mig. Faktisk er det sket for mig flere gange. Derfor går jeg gerne i køkkenhaven for at måle jordens hårdhed, før jeg går på marken. Man skal ikke lade sig snyde af græsplænen, den er jo isoleret af græsset. Den fryser ikke så let.
Frossen jord giver knækkede spader og tennisalbuer.
Og velpillede næser!
31. januar: Beslag
Nåede lige en lille tur mere i januar. To en halv time, hvor det allerede efter en måned var svært at huske, hvor sporene skulle starte. Gud ske lov for GPS´en! Og godt at jeg havde markeret på marken, hvor jeg var kommet til.
Nå, men hvad så med fundene? Jo, det blev til en lille, blandet håndfuld. Der var 2 mønter, hhv. en skilling fra 1771 og en lille 2 rigsbankskilling fra 1812. Ikke ligefrem sjældenheder.
Så var der et fascinerende nøglehul, et bæltespænde, en fin knap og en lille musketkugle. Men mest spændende var nok et guldbelagt beslag. Det ser gammelt ud, men det er svært at sige, hvad det har været brugt til. Se selv herunder.
30. januar: Danefædag 2016
I dag gik turen til den årlige danefædag på Nationalmuseet i København. En lejlighed til at få en god snak med detektorfolk fra hele landet.
Der var som sædvanligt et flot program fra Nationalmuseets side, som bla. indeholdt flg. punkter:
- Status på danefæområdet, herunder (igen) en dramatisk udvikling i antal indkomne fund og danefæudbetalinger samt igangsatte initiativer for at øge effektiviteten (Mads Mikkelsen).
- Hvad laver Nationalmuseet på sociale netværk (Charlotte S. H. Jensen).
- Et knastørt, men særdeles underholdende, indlæg af Christian Adamsen fra SKALK om SKALKs holdning til danefæ.
- Foredrag om omhu – hvad kan finderen gøre (Peter Vang Petersen) eller foredrag om detektorhobbyen og de digitale muligheder (Charlotte S. H. Jensen).
- Foredrag om lodder på handelspladser (Claus Feveile).
- Foredrag om irske lodder (Maria Panum Baastrup).
- Foredrag om de nye sølvbægre fra Fejø (Anne Pedersen).
Desuden deltog Nationalmuseets direktør, som bød os alle velkomne og beredvilligt svarede på spørgsmål.
Som en særlig service har jeg taget en flok fotos på dagen, som bla. indeholder en hel del af de slides, der blev vist. Det er næsten, som at være der selv.
Og så fik jeg da for resten også 13,5 kilo læsestof med hjem, helt gratis. Deriblandt 2-binds værket “Danmarks Middelalderlige Skattefund” fra 1992, som godt nok bliver mere og mere forældet, men som stadig er et besøg værd i ny og næ.
Klik her for at se flere fotos fra Danefædag 2016.
23. januar: Guldringen og runestenen
Imens vi venter på at sneen smelter færdig benytter jeg lige lejligheden til at bringe en lille genudsendelse. Nemlig historien om, hvordan fundet af en vielsesring førte mig på sporet af en runesten i Mesing ved Skanderborg.
Det gav anledning til en artikel i Lokalhistorisk Arkivs årsblad. En artikel som jeg nu har lagt ud her – klik her for at læse artiklen 🙂
9. januar: Imens vi venter…
Det ser ud til, at vi får en periode med frost. Dagene bliver længere, så det får jo en ende, på et tidspunkt.
Imens er der lidt nyt om den store metalklump jeg fandt lige før nytår. Den er ret massiv, formentlig ronze, 126 gram, 4cm høj, 4×2,5 cm bred for neden, 2×1,5 for oven Hullet i den smalle ende (for oven) er 2cm, hullet for neden er kun 1cm.
Der er flere der på Facebook og Detecting People peger på, at det er en pommel, altså en del af et sværd. Eller måske et spyd.
Dateringen svinger mellem 450-500 og 1350-1500. Det virkeligt sjove er, at Andrew Smith har fundet en der er næsten magen til på Sjælland.
2. januar: Lidt om tøffelhelte
Er du også en af dem, der godt kunne tænke sig at bruge lidt mere tid på marken? Du er ikke den eneste! Jeg taler ofte med detektorvenner, som klager over, at de har svært ved at finde tid til at komme ud på markerne. Ingen nævnt, ingen glemt.
Det har jeg skrevet en lille artikel om, som du måske kan have glæde af. Klik her for at få lidt inspiration til, hvordan du kan gøre dig selv og dit land en tjeneste.
1/1: Årets første tur
Skønt vejr. Mildt og stille. Og så 3 timer på marken, hvor heldig kan man være. Startede med at afgrænse affaldsområdet yderligere. Derefter gik tiden med at gøre et lidt fattigt hjørne af marken færdigt. Det kastede en enkelt interessant mønt af sig, en 4 Rigsbankskilling fra 1842.
Så er man da ligesom i gang, ikke sandt.