Menu Luk

Dybdeskarphed

Denne artikel er skrevet af Per Meinertsen

Smartphone kameraet som min artikelserie her primært handler om, har i hvert fald én ting man får foræret, og som er en stor fordel ved vores nærbilledfotografering.
Vi opnår nemlig en markant større dybdeskarphed, målt i forhold til alm. fotoapparater, og i særdeleshed i forhold til spejlreflekskameraer.
Dette har sin årsag i de meget korte brændvidder, som optikken i Smartphone kameraer er konstrueret til, og som igen har sin årsag i de meget små billedchips.
Det er nemlig størrelsen på billedchippen, som er med til at bestemme objektivernes brændvidder – en lille chip kræver kortere brændvidder, en større længere brændvidder.
Objektivets brændvidde i en Smartphone er kun ganske få millimeter, fordi chippen er ganske lille, nemlig typisk fx 2,4 x 3,2 mm., hvor den i et godt amatør spejlrefleksapparat typisk kunne være 15,7 x 23,6 mm. altså ca. 50 gange større. Til disse større chips er brændvidderne på adskillige centimeter, afhængig af om det er vidvinkel, normal eller tele objektiv.
Og jo længere brændvidde – jo mindre dybdeskarphed. Også blænden har her betydning – større blænde giver mindre dybdeskarphed.

I et fotoapparat kan man stille blænden efter behov, i en Smartphone er den fast, og med maksimal åbning af hensyn til lysstyrken.
Her er en række billeder, der illustrerer forskellene i dybdeskarphed:Dybdeskarphed (2000x1000)

Det første billede er taget med Samsung Smartphone, og jeg er selv overrasket over, hvor stor dybdeskarpheden faktisk er. Brændvidden er angivet til at være 3,3 mm. og blænden 2,4 (begge ting er faste, og det er ca. disse værdier, som alle Smartphones arbejder med).
Det næste billede er med et zoom objektiv m. makro, brændvidde på ca. 28 mm. og bl. 8.
Dernæst et lille alm. zoomobjektiv, med brændvidden på ca. 45 mm. og bl. 8.
Derefter et objektiv på 50 mm. bl. 8, monteret med en mellemring på 10 mm. for at muliggøre fokusering så tæt på.
Og til sidst det samme objektiv, nu på bl. 2, for at illustrere forskellen på hvor det er nedblændet til bl. 8, samt ikke mindst vise den enorme forskel der er i forhold til Samsungs store dybdeskarphedsområde ved fuld blændeåbning.
Alle billeder er optaget med 10 cm. afstand fra objektivets forkant til 10 tallet på tommestokken.

Nedenfor er et billede fra Detecting People, lagt ind af Klaus Thorsen. Det viser tydeligt problemet med lille dybdeskarphed, idet emnet kun er skarpt i ét plan. Det allerforreste er en lille smule uskarpt, derefter et plan med skarphed, og så igen en udtoning i markant uskarphed. Billedet er fint optaget – belysningen er udmærket, og planet med skarphed ligger et fornuftigt sted i dette billede med denne vinkel på motivet:sjaldent_at_finde_disse_med_nal_og_spiral_20151124_1716565558
Men jeg synes det er en smule ærgerligt, at ikke hele fiblen er skarp, specielt da det jo er uhyre sjældent at finde en så intakt og velbevaret fibel.

Til opnåelse af skarphed i alle planer findes der en metode som kaldes “Focus Stacking”, som er en fotografisk computerassisteret proces, beregnet på at eliminere problemet med manglende dybdeskarphed.

Læs videre i næste artikel: Focus Stacking