8. september, dag 1: Stubbene ved havet
Det var store marker, vi i år slog os løs på. Fulde af energi drog vi alle i hver vores retning og snart var der små detektorsvingende prikker overalt, hele horisonten rundt. Jagten gik ind på hotspots nær havet, på bakkeskråninger, ved bebyggelser og ved vejkryds.
I dagens løb piblede der fund op, hist og her. Jan Thingholm fandt en stor flig af en trefliget fibel og trak i den forbindelse en del folk til det pågældende område. Det gav yderligere fund, bla. fandt Jane en fin lille rombeformet fibel – ret lille faktisk – men i fin stand.
Der blev fundet flere dele af store, itubrækkede mønter. Ikke en sædvanlig fundtype, så måske kan der være tale om falske mønter, hvem ved? Selv måtte jeg nøjes med en småkrøllet 1-skilling fra 1722 og en 10-øre i sølv.
Der blev ret hurtigt ganske, ganske varmt, hvilket var både godt og skidt. Skønt med solrigt søgevejr, men så behøver det altså heller ikke blive varmere! Især ved nedskylning af Underberg var det ikke helt godt, de nydes bedst kølige.
Ganske tæt på deadline slog farverige Iohannes endnu engang til og ophalede fra dybet et pænt stykke af en dolkklinge fra bronzealderen. En værdig afslutning på dagen!
Nå ja, bortset fra, at mindst lige så svenske Tobias tog udfordringen op og på slaget 15.00 (tidlig afslutning, da vi skulle på museum) fandt en flig af en trefliget mere. Eller var det et runebrev, jeg kommer helt i tvivl….
Jävla!
Aftenen blev delvist tilbragt på det nyrenoverede Thisted Museum, hvor vi fik lejlighed til at se bla. Kallerup-fundet og høre talrige røverhistorier fra nogle af finderne af de mange udstillede metalgenstande – altså nulevende deltagere på dette træf.
9. september, dag 2: Sol over Mors
Hvis fredag var varm, så var lørdag direkte hed. Joh, det startede med lidt dis og skyer, men snart var alt sådan noget helt fordampet og sololien kunne begynde at gøre sin pligt.
En af dagens enorme marker var nysået og lå nær et kendt hotspot. Den blev straks besøgt og kastede flere fund af sig. Selv overværede jeg at Martin Sonne fremdrog en vikingetids sølvmønt nær den lokale gylletank og gik straks i gang med at finkæmme området i jagt på mere vikingemønt. Desværre uden held.
En flok, der finkæmmede den del af marken, der stødte direkte op mod hotspottet, havde en vis succes, bla. fandt Fantz Fugl en – ja, fuglefibel. Jeg vil også have en fibeltype kaldt op efter mig!
Det var åbenbart også sæson for fragmenterede guds lam, blandt andre fandt Michael Rønde et smukt eksemplar.
Sidst på dagen gjorde jeg mit bedste fund i form af en signet/seglstampe i bly, næppe danefæ, men dog et hæderligt fund. Genstanden blev fundet på en enorm stubmark, hvor der tidligere på året er fundet 3 romere på en rekognosceringstur. Jeg valgte at kaste et par timer i en potentiel gentagelse af denne succes, desværre uden held. Der blev dog fundet en romer på marken af en af de nye detektorfolk, så tanken var god nok. Og Lars Thygesen førte sig samme sted frem med et fragment af en næbfibel.
Hen på eftermiddagen var der flere, der klagede over, at sveden fra pandelokkerne blandede sig med sololie og derefter løb ned i øjnene, hvor den skabte ravage. Flere gik af samme grund angiveligt med lukkede øjne, når der ikke var signaler. Godt at man går med hat og dermed ikke behøver smøre panden ind i den slags.
Lørdag aften var som altid lidt af en fest med helstegt pattegris, Olofs legendariske quiz, præmier til de fineste fund og udveksling af pralerier. Men folk gik tidligere i seng end fredag.
10. september, dag 3: Pløjemarken
Fredagens søgning foregik på en pløjemark nær en kirke, til stor interesse for de lokale kirkegængere. Jeg havde en skarp bagkant kl. 11.00, da jeg skulle stille til svoger-fødselsdag i Horsens kl. 14.30, så hvis der dukkede fund op, så jeg dem ikke.
Og dog. Louise havde en mark ved siden af pløjemarken, hvor vi fik lov at søge også. Her havde jeg en vis succes, da jeg fandt en fin 2-krone fra 1925. Sådan en kleppert er altid velkommen, når den lader sig opdage i pløjejorden, som en anden super-guldmønt.
Arrangementet
Her er noget der minder om en ingredienserne til et detektortræf:
- Inviter 50 håndplukkede deltagere fra nær og fjern
- Giv folk en tjans hver (morgenhold fredag / aftenhold lørdag eller lign.)
- Bestil smørrebrød til fredag aften
- Bestil en helstegt pattegris til lørdag aften
- Bestil 100 snehvide frostrundstykker pr. morgen + masser af kaffe
- Invitér ca. 1 (smuk) kvinde pr. 10 mænd (holder mændene til ilden)
- Find et par troværdige folk til at skaffe søgejord, gerne en pædagog i en stor Mercedes eller en projektleder fra Kystdirektoratet eller helst begge dele
- Sæt en garvet vaskebrætspiller til at styre det hele
Bland det hele og så har du i hvert fald en del af opskriften på et Thy Rally. Tilsæt gerne et garvet dansk, svensk, sjællandsk dommerkomité, 16 kasser øl, nogle kasser sodavand, lidt spiritus og en spandfuld ørepropper. Og gerne en sej russisk kvinde, der kan holde styr på John Møller.
Lærestreger
Fredag og lørdag var hele dage på marken, dvs. mange timer i ganske kraftigt sollys. Jeg havde i den forbindelse stor fornøjelse af et fornuftigt udvalg af sommerhatte – herunder en stråhat med god udluftning, som gjorde god gavn fredag. Til min overraskelse løb jeg tør for vandflasker lørdag middag, havde ellers fyldt godt på i min flamingokasse, men tør løb jeg. Det betød at jeg lørdag eftermiddag måtte køre på ren Coca Cola og Underberg, hvilket gav god energi, men rent vand ville have været at foretrække.
Fredag foregik søgningen på stubmarker og søndag på en pløjet mark. Her valgte jeg at bruge det lille 9” søgehoved, som ikke er så tungt at mase ned i stubbene og som nemmere kan gå i dybden på den ujævne pløjejord. 11”-søgehovedet fik til gengæld lov til at regere hele lørdagen, hvor der var nysåede marker til rådighed.
Mine fund
Der var lidt fremskridt at spore, i forhold til forrige weekends træf, men uden at vi taler mirakler. Det blev til 3 sølvmønter og et par DIME-fund, men det lykkedes mig ikke at ramme inden for danefæ-skiven. Herunder et kort oprids af mine bedste fund fra weekenden.
Mønter
- 1 skilling 1722, Frederik IV, sølv
- 1 schilling Hamburger Courant 1778, sølv
- 2 øre 1874, Christian IX, bronze
- 10 øre 1874, Christian IX, sølv
- 2 krone 1925, Christian X, aluminiumsbronze
- 1 øre 1926-41, Christian X, bronze
- 5 øre 1955, Frederik IX, zink
- 10 øre 1964, Frederik IX, kobbernikkel
Øvrige fund:
- Signet/seglstampe i bly
- Tenvægt, tøndeformet, bly
- 2 x salmebogsbeslag
- 4 x musketkugle, bly