Så blev det endelig tid til det årlige Thy Rally. Jeg slap igen i år mirakuløst igennem nåleøjet og benyttede lejligheden til at tage et par fotos og gøre et par mentale notater. Nogle af disse noter vil af forskellige grunde aldrig komme for dagens lys, resten kommer dryppende herunder.
9. september, dag 1: Endelig regnvejr
Efter uger, ja måneder, med knastørt sommervejr var det en ren lise at opleve regnvejr i Nordjylland. Dog var det lidt besværligt i forhold til at holde udstyret rent i de sandede omgivelser, ikke mindst kameraet, men det er vel en udfordring, ikke et problem, som sådan.
De første marker gav et magert resultat, men dog fund. Herunder er vist et af dagens højdepunkter, hvor et meget, meget lovende signal under en flad sten i bunden af pløjelaget gemmes til den lokale arkæolog.
Imens regnen silede ned løb Lars Thygesen ind i den centrale del af en korsfibel, på en mark der ellers var befængt med aluminiumsaffald. Marken var drivvåd i de øverste få centimeter og knastør herunder. Altid sjovt at høre en muldvarp hoste.
Da formiddagen havde nået vejs ende, gik turen til nye marker, nær en gammel herregård. Modige biler parkerede på en græsmark imens regnen tog til og det tyndede ud på markerne. Ikke alle biler skulle vise sig at kunne komme derfra, ved egen kraft.
De nye marker virkede fint for mig. I første hul lå der en sølv-2-skilling slået i Altona i 1779 af Christian VII og siden tabt i Nordjylland. Dette fund fik mig til at kredse lidt rund i området og straks efter fandt jeg en stor klædeplombe. Steen Agersø har flg. gode bud på plombens oprindelse og ornamentik:
Regnen holdt inde hen under aften og før aftensmaden var det tid til lidt salgsarbejde fra Detektorshop. Der var stor interesse for at se Deus II i aktion og rig mulighed for at finde en gedigen 10-øre på sportspladsen, der hørte til spejderlejren. Om der blev vredet gangbar mønt ud af den nordjyske lommeuld er umiddelbart ikke redaktionen bekendt.
Fredag blev en stor aften hvad underholdning angik. Efter de lækre smørrebrødsmadder gik Jeppe Boels Jepsen på scenen med et foredrag om fundet af Tromgård-vognen fra ældre jernalder. Et spændende og underholdende foredrag, som indirekte var en hyldest af vores allesammens Louise, der har spillet en afgørende rolle i forbindelse med fundet og fremdragelsen af vognen.
Aftenen blev lukket af selveste Ib Krause-Kjær, vor kære tusindkunstner og levende detektorlegende, som nu turnerer land og rige rundt som trommeslager i “Diving Ducks”, der gav den fuld gas sidst på aftenen. Selv var jeg (igen) på morgenholdet lørdag, med mødetid 6.30 (gaab), så det varede ikke længe, før jeg var tvunget til at gå til ro i min enkeltmandssuite, på et fjernt, fjernt loft.
10. september, dag 2: Romermarken
Dag 2 foregik på meget store marker “mellem 2 kirker”.
Særligt en af markerne virkede fristende, da den var blød, jomfruelig og passende kurvet ned mod et smalt vådområde helt uden vækst. Det var ikke sådan at forløsningen kom af sig selv, man skulle arbejde for sagen, men med lidt ihærdighed var der gode chancer for uforglemmelige oplevelser, da de bløde og fugtige forhold gav usædvanligt gode muligheder for at gå helt i dybden, uden at risikere at gøre skade på herlighederne.
Nogle af de første “stumper” blev fundet af Iohannes og Tommy, som fandt fibelfragmenter og et stykke af en forgyldt sølvring.
Som det fremgår af nærværende fotos var det lige før at markerne fremstod så lækre, at det var lige meget om der var fund eller ej. Men også kun lige før. Der var folk på mange marker i området, men det var denne mark, der kastede næsten alle de fineste fund af sig. Med lange pauser.
Det var ikke alle fund, der kom forbi mine objektiver, men herunder er et af de bedre, en rytterskilling, ca. 1625, fundet af Karin.
Gode, gamle John Møller vidste ikke bedre end at finde en romer. Som den første af flere, skulle det vise sig. Ikke længe efter var det Linda Henriksen, der var på spil og herefter dukkede endnu nogle romere op, jeg opgav lidt at holde styr på dem alle, jeg er jo ikke bogholder, som sådan, men i hvert fald fandt Lau og Tobias Bondesson også hver deres eksemplar og sikkert også en eller flere af nordmændene, alt andet ville i hvert fald ligne dem dårligt.
Nogle romere var lettere at identificere end andre, men der var ingen tvivl om, at der var tale om romere. Nogle var slidt ned til sokkeholderne, så de har helt sikkert været i brug i mange år som anerkendt betalingssølv i jernalderen.
Fik jeg nævnt, at Lau også slog til som romer-finder. Efter hjemkomsten kan jeg i øvrigt se på et af mine drone-fotos (se link i bunden af artiklen), at der var en mark, der var klart mørkere end de andre. Den søgte vi ikke så meget på, da den var nypløjet og dermed ville suge al juice ud af de små ben i løbet af alt for kort tid. Men det var måske en fejl? Det bliver måske spændende at høre nærmere fra Anders Ross, som har søgetilladelsen på den pågældende mark, i de kommende sæsoner!
Der blev også gjort fund på andre marker, et af disse blev gjort af norske Kenny Hansen, i form af broderparten af en korsfibel. Et fragment af betragtelig størrelse.
En rask nordmand med en Minelab kan også noget, men det vidste vi vel også godt, inderst inde!
Imens marken blev mere og mere tømt for romere og folk blev mere og mere trætte var det tid til at Rasmus “made his move”. Efter at have tjekket nyhederne gik han og Christian Børsting i krig med en stubmark eller to og det skulle vise sig at give et fint resultat, mere herom senere.
“Low and slow”! Eller var det omvendt?
Nævnte jeg, at Rasmus slog til? Igen? Denne gang i form af en forgyldt plade til en fingerring med jomfru Maria og Jesusbarnet. Og så lige en stak runer i siden og forneden på pladen. Typisk Rasmus. Og endnu et stort tillykke til den unge mand!
Spændende om der rent faktisk er tale om runer – og hvad teksten i givet fald siger! Men det er i hvert fald Rasmus i baggrunden, det er ganske vist.
Aftenen sluttede med lækker steg af vildt, tilberedt af pigernes ven, Christian Helt. Efterfulgt af Olof Skadhauges legendariske quiz, som i år blev vundet af ingen ringere end Per Kyndi(g), med hele 9 rigtige svar ud af 12 mulige. Selv måtte jeg nøjes med 8, men hvem kunne også vide, at der er 28 stavkirker tilbage i Norge?
11. september, dag 3: Musketkugler og vikingetid
Søndag var en hård dag for de fleste, så vi var ikke mange, der dukkede op på markerne, nær Hirtshals. Mest nordmænd faktisk, som jo alle havde lovet at tage med færgen hjem på et eller andet tidspunkt.
Da jeg drog hjem ved 14-tiden, tungt lastet med musketkugler, var der ikke gjort fund af betydning, men der blev senere gjort fine fund fra jernalder og vikingetid, af de nordmænd der skulle med en af de sene færger, så på den måde var dagen ikke helt forgæves. Og markerne fejlede bestemt ikke noget, lækre jorder nær en stor gård og tæt besat med stolpehuller på diverse luftfotos. Ikke at kimse af.
Arrangementet
Det er helt tydeligt, at Thy Rally kører efter en fast skabelon. Alle deltager efter bedste evne og da disse er meget ulige fordelt bliver der taget naturlige hensyn til folk med tømmermænd og andre naturlige, menneskelige begrænsninger. Så længe man bidrager til fællesskabet på en eller anden måde, skal det nok gå alt sammen. Men der skal dog alligevel herfra sendes et par varme tanker til de kernetropper, der udgør grundstenen i det årlige Thy Rally. Det er bestemt ikke et arrangement, der stabler sig selv på benene.
Lærestreger
Og hvad har vi så lært i år? Tja, i hvert fald er det blevet bekræftet, at hvis der er 2 romere på en mark, så er der nok også flere.
En anden værdifuld lærestreg er, at droppe vandrestøvler med hul i Gore-Texen, når du skal ud i øs-regnvejr. Det er bare ikke godt nok.
Og så er der det med kameraet – når det regner og tasken tager fugt ind, så dugger objektivet og forhindrer fotografering. Så husk et ekstra objektiv eller hold tasken knastør.
Mine fund
Her skal det bemærkes, at da jeg fik en rigtig lækker kurv, som præmie for fundet af min klædeplombe, greb Rasmus Søndergaard straks mit kamera og tog hele 52 fotos af præmieoverrækkelsen. Tak til Rasmus! Klik på linket i bunden af artiklen, for at se det udvalgte foto, samt mange flere!
Mønter
- 2 skilling 1779, Christian VII, sølv
- 1 skilling 1863, Frederik VII, bronze
- 2 øre 1874, Christian IX, bronze
- 2 øre 1874-1906, Christian IX, bronze
- 2 øre 1874-1906, Christian IX, bronze
- 1 øre 1874-1904, Christian IX, bronze
- 1 skilling 1812, Frederik VI, sølv (degnelus)
- Nyere udenlandsk mønt med halvmåne, 10-øre størrelse
Øvrige fund:
Bemærk, at når jeg tæller musketkugler og den slags, så har det nok ikke været helt godt med fundene, for mit vedkommende. I år har jeg både talt musketkuglerne og det der er værre med!
- Stor, flot klædeplombe med 2-hovedet ørn og hest/ulv
- Fuglering med tlf. nr og adresse
- 9 x musketkugle, bly
- Indmad fra en kødhakker, urnesstil