Menu Luk

Thy Rally 2019

Allerede inden starten på årets Thy Rally var der et par oplevelser i hus. Selv blev jeg blitzet på Mors i en grådig fælde, hvor et diskret 70 km/t-skilt var stillet så det lænede sig op af en fartkontrol.  Tilsyneladende de eneste 100 meter asfalt på Mors, hvor man ikke må køre 90 km/t. Men det var dog billigt sluppet i forhold til Übersturmbannführer Morten Nielsen fra Midtdetekt, som kolliderede med et stakkels dådyr med en sådan bagvedliggende tyngde at både dådyr og bil blev totalskadet. Morten kom ikke noget til!

20. september, dag 1,: Betalingsguld

Nå, men det blev endelig fredag og vi lagde ud på en mark, hvor legendariske Jørgen Jensen fra Thy-Mors Detektorforening for nylig har fundet en skat med mønter fra vikingetiden.

Så er vi i gang!

Jørgen selv var til stede, desværre ramt af let sygdom, men vi var jo så cirka 50 frivillige, der gerne ville hjælpe med at afsøge marken for yderligere fund.

Ganske snart begyndte de første fund at dukke op. Jeg gik selv i nærheden af Carina, som lagde hårdt ud med en superflot skålfibel.

Carinas skålfibel – og Carina

Så var standarden ligesom sat. Det skulle dog efterhånden vise sig, at der var meget mere at finde på marken. Fra diverse tidsperioder. Næste gang jeg følte trang til at hive kameraet ud af rygsækken kom nogle minutter senere, hvor Søren fra Thy-Mors halede et stort, flot stykke betalingsguld op af mulden. 

Betalingsguld, frisk fra den danske muld. 10,3 gram.

Det er bestemt ikke hver dag vi oplever den slags på et detektortræf, så selv om det var i Thy, hvor folk ikke lader sig imponere så nemt, var der alligevel op til flere nordjyske øjenbryn der diskret lod sig hæve en millimeter eller to. Og et par næsebor der vibrerede lidt. Jow jow.

Morgenstund har guld i mund

Efter et stykke tid gik der pludselig skattejagt (uuuh – han skrev det forbudte ord….) i den i en times tid. Det skete i et område tæt på stedet, hvor Jørgen fandt sin møntskat. Først blev der fundet en enkelt mønt, så én til, og så fremdeles, indtil der var fundet mindst 6 mønter. Amund fandt 3, Peder 2 og Erik Olsen en enkelt. 

Peder Laursens bøjede vikingemønt

Lige så hurtigt som den startede var blodrusen ovre. På det tidspunkt var der næppe en eneste kvadratcentimeter i området uden fodspor. 

Skattefar Jørgen og Co. studerer de nyfundne mønter

Det kan godt være, at almindelige mennesker kan finde fibler og dygtige detektorfolk kan finde vikingemønter, men hvad hjælper det, når Amund blot hæver barren og finder en romersk denar – ud over de 3 vikingemønter, han også sugede ud af mulden. Jeg har efterhånden helt opgivet at holde styr på, hvad den mand finder eller for den sags skyld, hvordan han bærer sig ad. 

Amund hæver sølvbarren

Selv nøjedes jeg beskedent med at finde et par sølvmønter, den mest spændende var en fin mønt, slået i Rostock i sidste halvdel af 1500-tallet, samt et lille formodet vægtlod fra vikingetiden.

1500-tals mønt slået i Rostock
Tabletformet vægtlod med prik i begge ender

Der blev fundet op til flere korsformede fibler på marken, åbenbart en populær fibeltype på disse kanter, dog var de fleste  mere eller mindre beskadigede. Også selv om de oprindeligt har været lavet i imponerende kvalitet og i alle størrelser.

Severin fandt dette fragment af en imponerende korsfibel

Aftenen sluttede som vanligt med god mad og et par dråber alkohol til de mest trængende. Mere herom senere. 

21. september, dag 2: Fibler og beslag

Dag 2 startede, som så mange andre træf-dage, med smukt vejr og få fund. Til gengæld var markerne enorme, så der tikkede vældige mængder af skridt ind på mobilernes skridttællere. 

Cirka 2-3 ægte vikinger 🙂

Efter en inspirerende introduktion til områderne af den lokale lodsejer søgte detektorfolket målrettet i alle retninger. Spørgsmålet var nu om de forventede horder af fibler ville lade sig finde nær vandet eller om man måske hellere skulle søge op mod kirken og herregården i den modsatte retning. 

Gang i den – nysåede marker, nypløjede marker, marker i stub – væg selv

Folk blev spredt for alle vinde. Alle holdt øje med alle. Hvor ville nordmændene gå hen? Hvad med Amund? Hvad med Peder? Eller Palmå?

Det gjaldt om at holde sammen med en passende flok på de store marker, ellers kunne man ende med sorteper, det var helt sikkert. Og hvad nu, hvis en lone ranger eller en lille gruppe fandt et hotspot? Så kunne han/de jo løbe med det hele, uden at nogen opdagede det, før det var for sent! Jow jow, der var skam nok at tænke på for de (få) detektorfolk, der var i stand til at tænke efter gårsdagens fornøjelser. Hvilket burde udelukke nordmændene, men naturligvis ikke gjorde det.

Der planlægges i realtid

Efterhånden som dagen gik skulle det vise sig, at hovedparten af fundene blev gjort i området mellem kirken og herregården. Ikke blot fund fra middelalderen, men også fine ting tilbage fra vikingetiden.

Peter Werner foran Boddum Kirke

Ikke kun fundene var af fin kvalitet, også udsigten i området var i særklasse. Kirke, bakker, fjorde, sol, blå himmel, fugle – der var det hele!

Dådyrenes skræk, M. Nielsen, Viborg…

En af de første til at gøre sig bemærket var Brian Kristensen II (ham fra Glud), som fandt en lille møntskat i form af nogle sammenirrede borgerkrigsmønter. Man skal aldrig undervurdere Brian!

De store vidder, Carina anes midt på marken

En af fredagens festløver var den legendariske Lars Palmå, som sov lige ved siden af mig i en af sovesalene. Jeg vil ikke komme nærmere ind på Lars´ tilstand denne lørdag, end at han næppe dykkede særligt dybt ned i morgenmaden, men til hans forsvar skal siges, at han alligevel lod sig fragte med ud på søgemarkerne, hvor den friske luft efterhånden fik liv i ham.

Der køles ned ved Boddum Kirke

Sidst på dagen blev der gjort ekstraordinært fine fund. Flere bød ind. Ruinerne af Lars Palmå gjorde fornemt comeback og fandt en sammenrullet dirhem, som jeg desværre ikke fik set. Altid effektive og velfriserede Peder fandt et flot seletøjsbeslag, som kan ses herunder. Absolut et af træffets fineste fund. 

Peders flotte seletøjsbeslag

Også Per Kyndi havde en god eftermiddag i det smukke vejr, Per fik fisket en flot, grøn urnefibula op af jorden. Franz Fugl forsøgte at følge med, men kunne blot præstere en nyere sølvring, hvor fin den end var!

Per Kyndis urnesfibel

Aftenen sluttede med dejlig flæskesteg, kartofler, brun sovs og det hele. Nok det bedste svin der nogensinde er serveret på et detektortræf.  Og der var rigeligt!

22. september, dag 3: Oprydning overalt

Dagen startede med oprydning i lejren, før vi kunne starte dagens søgning. Nogle tog derefter hjem, imens andre igen prøvede lykken på fredagens fine mark.

Selv lagde jeg ud med at finde en borgerkrigsmønt under bruseren i lejren, da jeg var ved at gøre rent på gulvet. Jeg tænker at mønten er røget ud af en fundpose, som derefter er afleveret uden fund. Da finderen så gik i bad er mønten røget ud af bukserne i den minimale bruseniche og således skete det at undertegnede fandt sin anden borgerkrigsmønt denne weekend. Jeg må se at få kigget på Dime, om den pågældende mønt kan genkendes – alle træffets fund blev løbende registreret på Dime 🙂

Mon ikke de normænd har fundet noget?

Der var lidt længere mellem fundene, da marken jo blev grundigt besøgt fredag, men alligevel var der overraskende mange fund. Der blev bla. fundet endnu en håndfuld korsfibler, eller fragmenter deraf. Det er jo ret flot!

Marker og møller

Naturligvis slog Amund (støn) til igen og fandt en fin sværdknap (eller hvad sådan en nu hedder). Jeg har en mistanke om, at Amund faldt i gryden med Duracell-batterisyre som barn, men hvad ved jeg….

Amund-maskinen igen oppe i gear – er det mon en sværdknap?

Efterhånden som det tyndede ud i fundene var vi nogle stykker, der stille og roligt trak ned mod bilerne, guffede vore madpakker og fik sagt farvel til hverandre. Der er jo også et stykke vej hjem fra Thy og lydbøger hører jo ikke sig selv!

Sol over marken

Arrangementet

Alt var som det plejer. For de gamle der faldt var der ny overalt. Alle hjælper til efter bedste evne. En god blanding af “sikre” marker kombineret med spændende jomfruelige arealer af den kaliber som vi alle drømmer om at kaste os over.

Smørrebrød fredag aften, nammenam!
Flæskesteg lørdag aften, nammenam!

Hvad mere er der at sige?

Et superlækkert svin
Lærestreger

Tænker lidt over om det er klogt af mig at deltage i 2 på hinanden følgende træf. Har tænkt det før, men er jo grådig efter alt hvad jeg kan få af gode ting.

Men det er jo noget af en kalendermæssig udskrivning, ikke mindst når jeg gerne vil nå at skrive en lille beretning om det første træf, før det næste går i gang. Hvorfor ligger alle træf i efteråret? Pyha. Denne weekend  var jeg endda så forkølet at jeg fredag måtte gå i seng lige så tidligt om de sjællandske arkæologer.  

Vi får se til næste år. Vi får se!

Mine fund

Mønter:

  1. Borgerkrigsmønt, 1241-1377, bronze
  2. Borgerkrigsmønt, 1241-1377, bronze
  3. Halv Schilling, Rostock, 1537-1600, sølv
  4. 1 Schilling,1709, Karl Friedrich af Slesvig-Holsten, sølv
  5. 3 Rigsbankskilling, 1842, Christian VIII, sølv
  6. 25 øre, 1924-47, Christian X, kobbernikkel
  7. 1 øre, 1941-46, Christian X, zink
  8. 10 øre, 1941-45, Christin X, zink
  9. 1 krone, 1967, Frederik IX, kobbernikkel
  10. 5 øre, 1913-23, Christian X, bronze
En genfunden borgerkrigsmønt

Øvrige fund:

  • Tabletformet vægtlod i bly
  • ½ flintesegl
  • ½ flintedolk

Klik her for at se flere fotos fra turen

En bakkekam