For første gang havde jeg i år fornøjelsen af at deltage i det årlige Thy Rally.
Arrangementet foregik med udgangspunkt i Oddesundlejren og der var her tale om helt andre afstande end for 2 uger siden på Tunø. Køreturen til fredagens søgemarker tog fx 40 minutter hver vej!
Thy Rally er en meget afslappet begivenhed. Find en køje, snup noget morgenmad, spørg dig lidt frem og så skal det nok gå alt sammen. Hold for resten lidt øje med, hvor de andre kører hen, ellers risikerer du at blive efterladt alene resten af dagen. Det er før sket for søvnige Thy Rally deltagere! Og husk ørepropper, der er plads til 6 mand på hver stue!
På dette års Thy Rally var søgestederne udvalgt baseret på luftfotos af Lis Helles Olsen, som også deltog i hele træffet. Lis holdt desuden indlæg om de forskellige søgesteder og udpegede potentielle fundsteder i form af langhuse, vejforløb, grubehuse etc.
Flade, sandede marker
Man må sige, at der er fine forhold, heroppe nord på. Markerne er generelt fuldstændig vandrette og bløde som barnenumser. Markernes vandrette og sandede statur skyldes muligvis, at ”æ haw” med jævne mellemrum er skyllet ind over markerne, hvor det har vendt op og ned på mand og mus. Og så er markerne enormt store, mange af dem. Så det er ikke fordi man går og gnubber sig op af hinanden.
Når man søger i Thy kommer der ind imellem en lille, fiks 4-hjulstrækker drønende hen over den støvede mark. Det er så et TV-hold fra TV Midt Vest, som følger de berømte ”metaldetektiver” og som konstant er ude efter at få gode skud i kassen. Helst af nye, spændende fund. Så der er forbud mod at gå og ”putte” med de gode fund.
Ikke noget stort problem for mig, de første par dage…
Fund
På første langbane gik jeg ved siden af René Rieber, som meget hurtigt fandt en delfin 1-øre. Jeg svarede igen med at finde en fin delfin 2-øre. Men René tog straks stikket hjem med en lettere slidt svensk 2-krone i sølv fra 1880. En mønt der senere viste sig at være med den rigtige omskrift og dermed relativt værdifuld. Og præmiegivende!
I løbet af Rallyet dukkede løbende en række fine danefæ fund frem af den sandede muld. Jan Skovbo hyggede sig med at finde en fin lille guldknap med indlagt emalje. Der var jævnlige meldinger om fibler fra forskellige verdenshjørner, ofte i form af fragmenter, og så blev der fundet et hav af musketkugler. Der har åbenbart været en del skyderi på disse kanter, med alle tænkelige kalibre. Også en sværdpommel dukkede frem, men selve sværdet så vi ikke noget til.
Vestervig Kirke – en slikbutik for detektorfolk!
Vi sluttede af med en formiddag ved Vestervig Kirke. Der var også andre muligheder, men hvem kan modstå fristelsen til at besøge en detektormæssig højborg?
Ved Vestervig Kirke har der siden romersk jernalder ligget en boplads, ligesom der har været en kæmpe markedsplads helt op til vor tid. Der er gjort tusindvis af detektorfund på stedet og Vestervig Kirke har mange gange været afslutning på Thy Rally. Der er bl.a. fundet en romersk guldmønt på stedet, og pladsen har på det nærmeste legende-status i detektorverdenen.
Næppe havde jeg sat min fod på stedet, før en blank og lækker ”parykskilling” lå i min hule hånd. Og det på det allerførste anstændige signal! Et slidt eksemplar af en norsk 8-skilling fra 1708. Så var dagen ligesom reddet! Og selvtilliden i top.
Straks efter dukker en lidt mere beskeden 3-skilling 1812 op af mulden. Og en halv time senere blev denne efterfulgt af ganske lille norsk 1-skilling 1644 i noget der minder om sølv.
En tur hen over jernalderpladsen gav ikke alverden, men da jeg kom tilbage til kanten af handelspladsen dukkede straks en ”halv fibel” op af jorden, som kort tid efter blev omkategoriseret til at være en vikingenøgle med dragehoved. Så fejl kan man tage!
Da jeg straks derefter var i fuld fart på vej hen til et par venner for at prale med nøglen måtte jeg dog lige standse op, for at grave en 4-skilling fra 1730 op af jorden. En opgave jeg godt kunne finde tid til. Og et virkeligt flot eksemplar af en mønt, som jeg aldrig tidligere har fundet.
En virkeligt god dag ved Vestervig Kirke 🙂
Lærestreger
Og hvad kunne man så lære i Thy? Jo, jeg samlede et par erfaringer op på vejen, så må vi se om de holder i længden:
- For det første lærte jeg af Ejner Sørensen, at man faktisk godt kan finde de helt små sølvmønter på 12 kHz på XP Deus. Jeg lod mig overbevise, og gik med 12 kHz de sidste 2 dage. Blandt fundene i denne periode var en 2-skilling lybsk 1623 (0,815 gram) og en norsk 1-skilling 1644 (0,455 gram), begge ganske små sølvmønter. Hertil kommer i øvrigt nogle ganske små spændskiver og andet ragelse. Fidusen ved at køre 12 kHz i stedet for de sædvanlige 18 kHz er naturligvis at få lidt mere dybde, ikke mindst på de lidt større genstande, som fx fibler. Desværre fandt jeg ingen fibler, så på den front var der ingen bekræftelse at hente, men idet 75 mand fandt ca. 20 fibler / fibelfragmenter er jeg jo ikke blevet decideret snydt på den front.
- For det andet kunne jeg konstatere, at når man går på en markedsplads (Vestervig), hvor der er søgt med detektor i 10 år, og hvor der er gode chancer for at finde oversete mønter, så gælder det om at grave på alle signaler, blot signalerne kan bringes til at være gode fra en eneste vinkel. Hvis ikke jeg havde gravet på disse signaler, ville jeg ikke have fundet flere af de fine mønter eller vikingenøglen. Især den lille 1-skilling og vikingenøglen gav dybt kriminelle signaler, indtil de var gravet næsten fri af den lumske handelspladsmuld. Der er ganske sikkert mange små stykker metal i jorden, som påvirker signalerne, det skal man tro på. Og mon ikke dette i virkeligheden også gælder for andre gode søgesteder….
- For det tredje er det slået fast med syvtommersøm, at markedspladser er gode detektorlokationer. Jeg nægter at tro, at man kan detekte gennem en markedsplads, uden at opdage den. Jeg vil også have en markedsplads at detekte på!
Mine mønter fra Thy Rally (alle mønter der er ude af cirkulation):
- 2 skilling 1623, sølv, Hans den Yngre, Lübsk
- 1-øre 1925, bronze, Christian X
- 3 skilling 1812, kobber, Frederik VI
- 10-øre 1969, kobbernikkel, Frederik IX
- 1 skilling 1644, sølv, Christian IV, norsk
- Medaljemønt, sølv, tysk 50 pfennig 1875 -1877 på forsiden, bagsiden slebet ned og påført initialer
- 4 skilling 1730, sølv, Frederik IV
- 8 skilling 1708, sølv, Frederik IV, norsk
- 2-øre 1926-1940, Christian X
- 2-øre 1874, bronze, Christian IX
- 2-øre 1926-1940, Christian X