Menu Luk

Samsø forår 2024

Tilbage på Samsø, nu på 10. sæson. Succesen der ikke vil dø. På samme måde som Badehotellet. Faktisk endnu mere levedygtig, ser det ud til.

26. april, dag 1: Regn, kuling, hagl

Og dog. Første dag på øen var faktisk lidt af en udfordring. Søgningen startede sidst på eftermiddagen i usle 6 graders varme og stiv kuling. Efter en times tid blev det vinteragtige vejr suppleret med de første regndråber, herefter en heftig haglbyge og så vedvarende regn. Den slags regn med de tunge dråber altså.

Fugtige tider

For at fuldende det apokalyptiske sceneri kunne flere svaner konstateres styrtet ned i området, tilsyneladende efter utilsigtet kontakt med de massive højspændingsledninger som er ført hen over marken. Og uden at have haft specielt god tid til at synge deres svanesang.

Ret hurtigt kom der huller i rækken af biler, der stod parkeret ved vejen. Selv var jeg omgående kørt fast ved ankomsten, og heldigvis blevet skubbet ud til vejen igen, før regnen for alvor satte ind.

Men der blev gjort fund. Lokale Nicolai slog som den første til med en lækker klipping fra 1560´erne, Carinas Tommy fandt et fint lille gudslam og Nicolai (ja ham igen) nappede en borgerkrigsmønt.

Herefter blev der gennemført et hurtigt, taktisk tilbagetog af de sørgelige rester af detektorgruppen til det nærliggende Sælvig Camping, med henblik på at stoppe ulykken og påbegynde tørring af tøj, støvler, udstyr osv.

Et slag minigolf?

En stor trøst var det, at Guldklumpen Britta gik i aktion, slog en vældig dej op og bagte en ordentlig stak lækre hveder.

En fryd for ganen!

27. april, dag 2: Guldslangen og de meget store mønter

Lørdag gik turen nordpå. Et par marker i udkanten af Nordby blev støvet igennem med lidt spredte fund. Igen faldt en klipping ned i en turban, denne i Carinas Tommys. Og et par ikke voldsomt fabelagtige fibelagtige fragmenter fandt han også.

Tommy er i højt gear fra start

Et par lodsejere blev beriget med ikke-fæ fund, herunder et hundetegn, en pæn bunke knapper, musketkugler o. lign.

Guf til lodsejeren

Bedste fund på denne lokation var ganske givet en meget stor sølvmønt, fundet af sønnejyske Karin. Igen Karin, som fandt en kæmpe sølvmønt på Samsø så sent som i 2016. Ikke længe siden, set i en historisk sammenhæng.

En ordentlig krabat, må man sige – altså mønten! Der er angiveligt tale om en Nederlandsk halv rijksdaalder, slået i 1621, dvs. i Christian IV´s tid. Også Karin stammer fra Holland, men hun er yngre.

Karin og mønten

Mønten vakte berettiget opsigt, men efter en passende hyldest af dette fremragende fund, gik turen sydover. Vi besøgte igen Svanesangsmarken som vi i hast havde forladt dagen før. Med lidt mere tid til rådighed rystede marken da også, lidt modvilligt, op med flere fund.

Mest bemærkelsesværdig er nok en fingerring i sølv, fundet af Pias Teddy. Christian Adamsen, oplyser at den lille ring er snoet af  en enkelt, kantet ten (tynd stang) fremkommet ved valsning, er derefter vredet og er afsluttet i en lille knude. 1000-årene er den sandsynlige alder, altså ved overgangen fra vikingetiden til middelalderen, lidt før eller lidt efter 1050.

Teddys ring

Da fundraten efter nogen tid dykkede til et foruroligende lavt niveau, var det ”tid til et skift”, som man siger i X-Factor. Vi nærmede os nu diskret selve Toftebjerg By og de store marker i dette område havde også gemt lidt godbidder til os.

Endnu en stor mønt så dagens lys, denne gang 1 Marck Danske slået i 1606 af Christian IV og nu fundet af Karlas Sidse. Også Sidste stammer fra Danmark. Disse store sølvmønter er bare lækre, når de er så velbevarede som det her er tilfældet.

Sidses Marck

Ikke langt derfra dukkede et gudslam op, fundet af Flemming Sørensen. Endda et af de smukke eksemplarer med et kors på ryggen.

Et smukt gudslam, str. XL

Et sidste fund, der skal fremhæves, er et af de sjældne guldfund, der gøres på disse træf. Et unikt fund, må man sige, i form af en lille slange med hoved og øjne i begge ender.

Christian Adamsen skriver om fundet i Samsø Posten: ”….en lille krum og dobbelthovedet slange, udført i guld. Der kendes ingen mage til, og det bedste bud er, at alderen er folkevandringstiden, også kaldet ældre germansk jernalder, ca. 500 e.Kr. Metallet kan stamme fra omsmeltede mønter fra det sammenbrudte romerske imperium. Er kræet et mytologisk symbol eller blot en guldsmeds finurlige fantasi, det kan vi ikke vide.”

Guldslangen fra Toftebjerg

En værdig afslutning på en god detektorlørdag på mytiske Samsø!

28. april, dag 3: Carpe Di(rh)em

Søndag var det tid til at udvide et større søgefelt på den sydlige del af øen. Først en lang march ud over høje bakker og lave dale. Ingen fund af betydning tikkede ind på min radar i den første times tid.

Vældige vidder

Herefter var der adgang til at søge på de mere flade marker oppe ved den nærliggende landsby. Her var der kortere mellem fundene og jeg fik også selv lov til at være med. Der indgik melding om, at Flemming (ja, ham med gudslammet) havde fundet en romer ude bag de store bakker. I det fjerneste, lavtliggende område havde det vist sig, at der var lækker sandet muld, måske der var derfor, der var tabt en gammel mønt i området.

Da jeg senere løb ind i Flemming viste det sig, at der ikke var tale om en romer, men et større dirhemklip. Fjer, høns – potato tomato…. Men dermed ikke mindre grund til at afsøge det pågældende område!

Flemmings dirhemklip

Brittas Søren traskede ud og fandt 2 borgerkrigsmønter i samme spadestik. Ikke flere borgere i området, men lidt af et spadestik.

Jeg gav nogle bløde kurver nær byen det meste af min kærlighed og det betalte sig. Først i form af en 2-skilling 1563, lidt senere i form af et fint ornamenteret stykke sølv. Formentlig er der her tale om et stykke af et armbånd fra vikingetiden, ca. år 900. Et fint stykke håndværk af høj lødighed.

Fragment af sølvarmbånd, vikingetid

Niels fandt en lækker middelalder blikfibel med masser af forgyldning og Claus slog til i sidste øjeblik med et fragment af en fint ornamenteret pladefibel. Om der er tale om jernalder eller vikingetid skal jeg umiddelbart ikke kunne sige, men en lækker fibel har det været.

Forgyldt blikfibel
Fragment af pladefibel

Arrangementet

En særlig tak til Britta, som er en ørn i et køkken. Hvem ellers slår lige en dej op en fredag eftermiddag og laver lækre, varme hveder til en hel deling sultne detektorfolk?

Britta og hvederne, foto: Claus Jørgensen

Og så er der selvfølgelig grillholdet, som altid trofast henslæber timer indhyllet i røg, kun med lidt øl og chips at ernære sig med i processen. Nævnte jeg Sørens bøffer og Claus´ pølser? Det er sager!

Grillholdet laver ringriderpølser

Lærestreger

Kør aldrig ud på vådt græs i rabatten, uden at efterlade mindst 1 trækkende hjul tilbage på asfalten. Aldrig.

I sikkerhed på Sælvig Camping

Mine fund

Mønter

  1. 2 skilling 1663, sølv, Frederik III
  2. 1 skilling 1808-12, sølv, Frederik VI
  3. 1 øre 1878, bronze, Christian IX
  4. 1 øre 1880, bronze, Christian IX
  5. 1 øre 1874-1904, bronze, Christian IX
  6. 5 øre 1907, bronze, Frederik VIII
  7. 5 øre 1912, bronze, Frederik VIII
  8. 1 øre 1926-41, bronze, Christian X
  9. 10 øre 1924-47, kobbernikkel, Christian X
  10. 2 øre 1942-47, zink, Christian X
  11. 1 krone 1963, kobbernikkel, Frederik IX
Sidegevinster

Øvrige fund:

  • Ornamenteret sølvbeslag / fragment af armring, vikingetid
  • Knivplade, middelalder
  • Lille malmgrydefod, middelalder
  • Klædeplombe, middelalder (på en god dag)
  • 7 musketkugler, bly, varierende størrelser

Klik her for at se flere fotos fra turen