Menu Luk

Samsø 2020

Endnu et træf under bæltet – endnu et hak i den gamle detektortræf-sengestolpe. Som man siger. Denne gang på smukke Samsø. Vi var godt og vel 20 deltagere som tilbragte 3 dage med detektorafsøgning på forskellige lokationer på øen, med overnatning og forplejning på Sælvigbugtens Camping.

På dette træf var der deltagere fra det meste af Danmark, herunder Sønderjylland, Fyn, Sjælland, Midtjylland og Nordjylland. Vi har ved tidligere søgninger på Samsø haft deltagelse af norske detektorfolk, men de var i år spærret inde i Norge, pga. den huserende pandemi.

Søgningerne på Samsø ledes af Moesgaard Museum, som i år kunne præsentere deltagerne for bogudgivelsen ”Bebyggelse på Samsø i vikingetid og middelalder”, der opsummerer de seneste 12 års undersøgelser på Samsø med udgangspunkt i stednavne og arkæologiske udgravninger, herunder de mange detektorafsøgninger. Der er gennem årene søgt på såvel gamle som nye lokationer, ikke mindst med udgangspunkt i gamle stednavne og stille og roligt har afsøgningerne tilført en ekstra dimension til fortællingen af historien om Samsø.

Team Samsø 2020

4. september, dag 1: Fuld fart frem

Dag 1, alle er utålmodige. Da starten gik ved Ørby Kirke, var det som at sætte køer på græs efter en lang, kold vinter og ganske snart begyndte fundene at tikke ind. Teddy Bregnholm formåede næsten straks at få signal på en 2-krone i sølv, årgang 1874. Noget af en start! Ikke længe efter var det Kenny Thygesen, der kunne prale af en stor, flot Rigsbankdaler, også i sølv. Åbenbart en af de dage, hvor de store sølvmønter var trukket ind mod kirken.

Teddy finder en 2-krone i sølv

Sønnejyske Karin Krag fandt hen på formiddagen et spændende stykke metal, som godt kunne ligne afskårne fingre fra Pompeji, men andre gode detektorfolk mente at det mindst lige så godt kunne være en hjalte fra et gammelt sværd. Det endte med tiden med at være en sværdpommel, yngre vikingetid. Se, tilsvarende på DIME ID 74504.

Karins hjalte

Selv havde jeg et vist held med at finde en stime middelalder-genstande, herunder en borgerkrigsmønt, en malmgrydefod, et stykke af en malmgryderand og en endeplade fra en kniv. Ikke uventede fund, nær en middelalder kirke, men selv ikke ved en kirke er der jo nogen som helst garantier for at finde noget, så det var meget kærkomment med de mange fund.

Karin kan godt være lidt ivrig, nogen gange
Kenny finder en 30-skilling

Senere på dagen rykkede vi videre til Pillemark, hvor vi indledningsvis besteg en større, nysået bakke og derefter afsøgte en gigantisk mark på den lange skråning bag bakken. Det viste sig, at de fleste fund lå på den stejle opstigningen til bakken, hvorimod marken bag var væsentligt mere nærig med fundene. Som så ofte før lå fundene nærmest byen. 

Er det mon snart Arnes tur?

Dog var der et stort vandhul midt på marken og her fandt jeg mit fineste fredags-fund i form af broderparten af et smukt flintesegl.

Flinteseglet

Og Carina Voorhies fandt såmænd en nyere guldring med inskription i form af 3 bogstaver. Spørgsmålet er om ejeren kan opspores!

“Noter fundet eller efterlad det på marken” – her udført i praksis

5. september, dag 2: Tre på stribe

Lørdagen var på mange måder mere tricky. Jeg vil gerne starte med at sværge, at jeg ikke drak specielt meget fredag aften, men alligevel var jeg fuldstændig ude af spillet lørdag formiddag. Tung hovedpine og tendens til kvalme holdt mig 100% vandret og i ro. Tanker om den stygge corona-virus spøgte, men sandheden var nok nærmere, at jeg hele den foregående dag havde gået med en armslynge, med henblik på at forebygge problemer med tennisalbue og trækket fra dette monstrum havde så, med en vis forsinkelse, givet hovedpinefremkaldende forskydninger i min nakke.

Claus fremviser “Dyret”

Heldigvis skaffede Carina mig en migrænepille, min første nogensinde, og smurte sågar en madpakke til mig, så jeg sidst på eftermiddagen var i stand til igen at rykke ud i kulturhistoriens tjeneste. Frisk som en nyslået sølv-tokrone.

Christian A. finder en patron

Resten af holdet havde i mellemtiden afsøgt foden af ”Dyret”, en stor bakke, ganske tæt ved Onsbjerg. Desværre uden at finde andet end nyere mønter, patroner og kapsler. Stedet har åbenbart været lidt af en turistmagnet gennem mange år, og der er ganske givet spist mange sølvpapirsindpakkede madpakker og tømt mange kapsel-forseglede flasker på dette sted, hvilket de mange affaldssignaler tydeligt viste. Eventuelle fine fund var i givet fald forseglet under en tommetyk, beskyttende kappe af nyere metaller.

Der var mange patroner på “Dyret”

Jeg havde planlagt en rolig start efter mit ”migræneanfald”, men i stedet måtte jeg starte med at bestige ”Dyret”, hvilket var det stik modsatte af en rolig start. Straks efter opstigningen fik vi ovenikøbet besøg af en heftig byge, så velkommen til ”Dyret”!

….og en nøgle…
“Winther is coming”

Herefter drog vi i samlet konvoj til den allernordligste ende af øen, hvor vi forsøgte at finde en forsvunden landsby på en bakke dækket af lange baner af nyhøstede løg. Aromaen fra de mange grøntsager var ganske interessant, men fund var der ikke mange af.

Lonnie på lækker løgmark
Jan-Ewald gi´r den gas
Dorthe inspicerer en bunke sten fra marken

Efter et par dramatiske og overrumplende regnbyger tog vi konsekvensen og fortrak sydpå til Toftebjerg, hvor vi med yderst begrænset succes afsøgte 2 marker, tæt ved en tidligere afsøgt mark, hvor der for år tilbage blev fundet ganske mange fine ting og sager, primært fra vikingetiden. Desværre havde vikingerne i sin tid åbenbart valgt at tilbringe hovedparten af deres tid på den oprindeligt afsøgte mark, uden på noget tidspunkt at strejfe over på denne dags søgemarker. Ak ja.

Dog var Pia Bregnholm, vor nygifte ungmø, som altid på pletten og hun fandt et virkelig smukt, ornamenteret middelalder ringspænde. 

Pias ringspænde

Vi gav endnu en mark i området en afsluttende chance, men fandt heller ikke her alverden. Bidraget til kulturhistorien blev derfor i dag, at krydse 3 lokationer af, som relativt fundtomme, efter systematisk afsøgning, sporlogning og piber og trommer. Men det har jo bestemt også værdi!

Grillteamet bestod af Claus og Johnny
Nogen skulle teste mit kamera – hej med jer
Den lokale helt, Nicolai

6. september, dag 3: Fiblen

Ja, det er sjældent at man taler om fibler i ental på et tre-dages træf på vikingeøen Samsø, men det var ikke desto mindre tilfældet på dette års træf. I dag søgte vi igen på marker, i hvis nærhed der tidligere er gjort interessante vikingefund. Men heller ikke i dag blev det til større mængder af metallækkerier.

Claus fremviser sit klokkeværk

Heldigvis fandt vor lokale helt Nicolai Madsen en kuglefibel, så lidt var der da at komme efter. Der blev desuden fundet flere terninger, heraf 2 af Carina og det er da også interessant.

Nicolais kuglefibel

Arrangementet

Turen til Samsø var et super afslappet arrangement, hvor alle i bedste træf-ånd bidrog til at få det hele til at glide. Dog, som altid, med arrangementskomiteen som de klart største trækheste. Det er en stor opgave at arrangere et sådant træf, både i forhold til logistikken men også i forhold til at lave aftaler med en stribe forskellige lodsejere.

Der var lovende marker, god mad (ringriderpølser fra Sønderjylland, namme-nam), glade detektorfolk, en rar arkæolog, en inspirerende stednavneforsker og fine præmier til de fineste fund. Dog blev en pæn del af præmierne, efter ønske fra deltagerne, gemt til en anden god gang med flere fund. Præmier skal være fortjente.

Regnen kom og gik

Lærestreger

Sørg for at få din nattesøvn og for at drikke rigeligt med vand på sådan en solrig septemberdag. Og pas på med at bruge en detektorslynge, der trækker lidt skævt. Ellers risikerer du at vågne op med en solid bandit af en hovedpine. Ak ja.

Og hav en regntæt poncho eller lignende på dig, når du bevæger dig ud på markerne. Eventuelt bare en af de små festivalregnslag i tynd plastic til en 10´er, som man kan have i en lomme eller en fundtaske. Mere end en gang blev vi overrasket af heftige byger, der pludselig væltede frem i horisonten og som totalt kunne gennembløde en stakkels detektormand på ganske få sekunder.

Team Samsø 2020

Mine fund

På førstedagen havde jeg hele 7 fundposer til aflevering, så det var bestemt ikke dårligt. Nærmest ny personlig rekord. Sikke en dag, sikke et flow. Jeg var sikker på at jeg skulle finde utrolige mængder af metal de næste par dage.

Til gengæld var der ingen afleveringer den efterfølgende dag, så det var som det plejer. Det går op og ned. På dette års træf på Samsø fandt jeg ganske mange mønter, faktisk 12 stk. Desværre var de fleste ret nye, men alligevel. Det er altid en fornøjelse at finde en mønt. Og der var dog en enkelt danefæ-mønt blandt fundene.

Mønter:
  1. Borgerkrigsmønt, 1241-1377, bronze
  2. 2 skilling, 1624-29, Christian IV, sølv
  3. 1/24 speciedaler, 1787, 1796 eller 1799, Christian VII, sølv
  4. 1 rigsbanskilling, 1818, Frederik VI, kobber
  5. 1 rigsbanskilling, 1818, Frederik VI, kobber (jeps, 2 stk.)
  6. 1 skilling, 1860, Frederik VII, bronze
  7. 2 øre, 1874, Christian IX, bronze
  8. 2 øre, 1874, Christian IX, bronze (jeps, 2 stk.)
  9. 2 øre, 1874, Christian IX, bronze (faktisk 3 stk.)
  10. 2 øre, 1889, Christian IX, bronze
  11. 25 øre, 1924, Christian X, kobbernikkel
  12. 5 øre, 1966, Frederik IX, bronze

Spanden til affald, som altid står klar bag i bilen, blev igen i år fyldt til randen med jern, patroner, øldåser og sølvpapir. Derudover fik jeg indleveret 7 fund, heriblandt 2 genstande i flint, og fik et 25 qvint vægtlod med til fundkassen derhjemme, sammen med de 11 ”nye” mønter og en flok musketkugler.  

Øvrige fund:
  • Malmgrydefod
  • Malmgryderand
  • Vægtlod, 25 qvint, 1910
  • Knivplade, middelalder
  • Blyplombe
  • Rem-ende, middelalder
  • Skraber, flint
  • Segl-fragment, flint

Klik her for at se flere fotos fra turen