Menu Luk

Samsø 2017

8. september, dag 1: Besser og Stauns

Fredag formiddag ankom en hærdet flok detektorfolk i fin stil til Samsø, i år bestående af 30 mand, heraf 3 kvinder. Efter en god frokost gik vi straks i krig med opgaven. Utålmodigt som altid 🙂

Som sædvanligt var Micahel Winther fra Moesgaard manden bag valg af marker, så vi var ganske trygge ved situationen, som sådan. På nær vejret måske, det var nemlig lidt truende.

Jeg slog mig sammen med Carina og Claus i min lille Citroën C1, så der var i hvert fald ikke os, der fyldte op på parkeringsarealerne ved søgemarkerne.

I år var teamet forstærket med Nicolai, som bor på Samsø. På første mark, nær Besser,  viste det sig, at Nicolai havde støvsuget marken ganske grundigt da den var nysået, dog havde han efterladt en enkelt witten til Jan Musiat, i markens fjerneste hjørne.

Jan Musiats witten fra Stralsund

Vi rykkede derfor videre til Stauns, hvor vi havde sprunget over et par marker i 2016. På toppen af en bakke rullede Claus Jørgensen sig rigtigt ud og fremtryllede en mønt med beslag, som i sidste ende blev vurderet til at være et pilgrimstegn. Det skulle siden vise sig, at være begyndelsen på en meget fin fundstime for Claus. 

Claus Jørgensens mønt-pilgrimstegn

Lokale Nicolai rullede sig ud på hjemmebanen ud med et flot vægtlod.

Vægtlod fundet af Nicolai Madsen, vor mand på Samsø

9. september, dag 2: Alstrup, Stauns og Rævebakker

Dagen startede med en dejligt solrig formiddag, hvor jeg var ganske tæt på at række ud efter mine shorts. Det gjorde jeg dog ikke, hvilket senere skulle vise sig at være et klogt valg.

Dagen startede ud i Alstrup, hvor det gamle ægtepar Teddy og Pia straks førte sig frem med hhv. et flot vikingetids remedebeslag  og en intakt longcross penny fra 1300-tallet.

Teddys remendebeslag
Nærbillede
Pias longcross
Røde negle har det hårdt på et detektortræf

Sceneriet i Alstrup var ganske smukt, med havet tæt på og vinranker på nabomarkerne.

Vor mand på Samsø
Vinranker

Kenny sluttede af i Alstrup med et fint fund i form af en middelaldernøgle som næsten var komplet, hvorefter Hans Henrik serverede grillede pølser med brød og tilbehør,  lavet på Jan Dølbys underdimensionerede grill. En stor delikatesse, som skabte kø ved grillmesteren.

Kennys middelaldernøgle
Hans Henrik starter en ny tradition!

Eftermiddagen blev en ganske regnfuld affære, hvor vi alle fik rig lejlighed til at afprøve graden af vandtæthed i vores tøj og udstyr.

Vi skiftede lokation til Stauns, netop som regnen gik op i gear, og genbesøgte en af de meste givende marker fra sidste år, den såkaldte ”løgmark”.

Regnen giver munkestemning på Samsø

I år var samme mark i stedet en nyhøstet aspargeskartoffelmark, som viste sig at vrimle med borgerkrigsmønter.

Borgerkrigsmønterne væltede nærmest op!

Måske var det den megen regn på den sandfyldte jord der gjorde en forskel, det er meget sandsynligt, men faktum er, at vi fandt mindst 10 borgerkrigsmønter på marken i løbet af et par timer.

Men ingen går i læ!

En af de flittige nordmænd fandt en flot 4-skilling fra 1535, slået i Ribe.

4 skilling 1535, Roskilde – samt den glade norske finder!
Mere munkestemning!
Erik Dam trodser elementernes rasen

Aftenen sluttede som vanligt med et super spændende foredrag. Denne gang leveret af Dorthe Haahr med fokus på stednavne i Østjylland – lige noget for mig 🙂

Foredrag om stednavne

10. september, dag  3: Nordby

Jeg tog færgen hjem kl. 13.15, hvor arrangementet var tæt på at være slut, men nåede dog at opleve Claus Jørgensens ”plajefibel” (rigsdansk: ”pladefibel”), som dukkede op på en mark nær Nordby Kirke.

Claus Jørgensens “plajefibel”

Da vi skiftede til næste mark gik det lidt galt for mig. Det er lidt pinligt, for jeg synes selv, at jeg var enormt godt forberedt, men nu får I den korte version. Efter 100 meter går der kuk i detektoren. Det viser sig, at 11” søgehovedet er løbet tør for strøm. Suk! Om 1½ time afgår færgen, så jeg beslutter at gå tilbage til bilen for at skifte til 13” søgehovedet.

Der er 10 minutters gang til bilen, hvor en smuk kvinde passer mig op, for at høre alt om at gå med detektor. Sådan set dagens højdepunkt. Herefter traver jeg tilbage til marken, blot for at opdage at jeg (igen) har tabt min GPS. Let panik – om 20 minutter skal jeg køre for at nå færgen!

Detektorstemning ved Nordby Kirke

Herefter går der små 20 minutter med at følge fodspor str. 45 på tværs af marken, desværre må jeg give op og gå tilbage til bilen. Heldigvis finder jeg på vejen GPS´en i vejkanten….

PS – Efter hjemkomst har jeg udskiftet bagpladen på min GPS med en der har en stor indbygget clips, som kan holde solidt fast i min fundtaske. Ikke flere indlæg om tabte GPS´er fra min kant!

Efter hjemkomst har jeg noteret mig, at Jim Dølby fandt en del af en trefliget fibel, så dem dukker der efterhånden nogle stykker op af, derovre på Samsø.

Samsø 2017-teamet

Arrangementet

Vi overnattede som sædvanligt (3. år i træk) på Sælvig Camping, hvor vi blev sørget godt for. Der var usædvanligt fine præmier til de bedste fund, så det var en ekstra stor skam at jeg rent faktisk ikke var i stand til at finde noget særligt.

Det er et stort arbejde at være arrangør af et træf for 30 mand, men heldigvis var folk flinke til at hjælpe til, når der skulle sættes på bordet eller ryddes af og der var fin disciplin på markerne, når strategien blev lagt. Men det er jo i høj grad også gengangere der er med på det årlige Samsø-træf.

Ikke desto mindre – 1000 tak til de gode kræfter, der trækker læsset, det bliver værdsat! Ingen nævnt, ingen glemt! Heldigvis har såvel arrangører som arkæologen og sågar foredragsholderen også fundet tid til at søge på markerne og sågar gøre fine fund. Det er dem vel undt! Og arkæolog Micahel Winther kommer gerne igen næste år, så vi glæder os allerede!

Det er også super rart at vi nu har fået en af de lokale detektorfolk (vist nok den eneste på øen) med på træffet. 

Lærestreger

Der er altid lidt at lære, når man har testet udstyret i et par dage:

  • Man kan sagtens søge i regnvejr, blot man har regntøj og passer på sin kontrolenhed til Deus´en
  • Gummistøvler kan faktisk være OK, hvis man har strømperne uden på bukserne, men pas på, at du ikke har en spade, der ødelægger dine gummistøvler, når du træder hårdt
  • Dobbelttjek om dit søgehoved er ladet op, før du tager på marken
  • Vær sikker på, at din GPS ikke kan tabes – alt andet kan findes ved at følge dine spor, men ikke GPS´en!
  • Dobbelttjek, hvornår træf-programmet slutter, så du ikke booker en for tidlig færge (suk)
  • Book færge i god tid, alle færger var totalt booket hele eftermiddagen (det havde jeg da heldigvis gjort)
  • Tjek dine indstillinger på din detektor, måske er forholdene anderledes på Samsø, end dér hvor du søger til dagligt
Jørn Haagensen i dyb koncentration

Mine fund

Det blev et særdeles fundfattigt år for mit vedkommende. Og dog, jeg fandt jo masser af affald, så måske var jeg bare uheldig. Det kan også være at mine indstillinger på detektoren kunne optimeres lidt. Det må jeg overveje. Det blev trods alt til en pæn bunke knapper, så helt uduelig var detektoren (og dens fører) vel trods alt ikke.

Det var i hvert fald ikke indsatsen, der manglede. Det er helt sikkert!

Mønter:

  1. 1 krone 1963, Frederik IX
  2. 25 øre, 1991, Margrethe II (lidt snyd, fundet på parkeringspladsen i Stauns)

Øvrige fund:

  • 15 knapper
  • 4 musketkugler
  • 1 fingerbøl

Og så taler vi ikke mere om det!

Fotos

Klik her for at se flere fotos fra turen

Carinas sejlmagerbeskytter (mod nåle i hånden)