Var denne første weekend i september inviteret ganske langt nordpå, nærmere betegnet til området omkring Løkken, hvortil det årlige træf for ”Samsøgruppen” i år var henlagt.
1. september, dag 1: Skål!
Efter en lang arbejdsdag stødte jeg til mine søgende detektorkolleger kl. 16.00 og nåede blot en enkelt times søgning. Flokken havde været i sving ved selveste Børglum Kloster hele dagen, dog indledt med en rundvisning på stedet, som jeg desværre gik glip af i min arbejdsiver.
Jeg kunne forstå på situationen, at der var fundet overraskende få mønter, men til gengæld et par fine genstande fra før klosterets tid, nemlig en flot skålfibel og et lækkert rembeslag, begge fundet af Carina.
Samt en flot vikingetids remdeler fundet af Sidse.
Selv fik jeg ram på en delfin 1-øre, så lidt mønter var der da.
2. september, dag 2: Jagten på de manglende mønter
Formiddagen gik med søgning på meget store marker, ikke langt fra Løkken. Vi var vel cirka 20 detektorfolk, men der havde snildt været plads til 50 eller 100, hvis ellers der havde været flere parkeringspladser.
Desværre var det småt med fund på den første lokation, så da frokosten var indtaget måtte vi drage videre med halvtomme fundposer. Hvis man da ser bort fra et par strejfende 2-ører og en mulig klædeplombe.
Eftermiddagens søgning foregik på en stor mark tæt ved klosteret, egentlig et voldsomt lovende sted, men ikke desto mindre udeblev middelalderfundene. Der gik en del tid med at måle blyklumper, malmgrydefragmenter og musketkugler ind, men ellers var der ikke meget afbrydelse af søgehovedernes pendulsving over de lave stubbe.
Der blev fundet et par enkelte middelaldermønter, i form af en hvid og en kobbersterling, men vi havde nok forestillet os, at der kunne ligge flere på en så prominent placeret mark.
Og så fandt Jan-Ewald en meget stor bronzenål med ravnemotiver på, som endte med at blive dagens absolut fineste fund. Ej heller just middelalder.
Alt i alt var det ikke mindst motionen og den friske luft, der var dagens store gevinst. Og lidt fotos i hus kan man jo altid glæde sig over.
3. september, dag 3: Ringen sluttes
Igen i dag stod den i middelalderens tegn. Eller det var da i hvert fald meningen. En ny mark blev invaderet, hvorved omringningen af klosteret var ved at være fuldført. Fundbilledet på denne mark skilte sig dog ikke ud fra de øvrige klostermarker, på trods af at der også her var rester af røde munkesten overalt.
Dagens fund blev et fint remendebeslag som mindede om en pladefibel med slangemotiv, fundet af Tommy samt en borgerkrigsmønt fundet af Johnny.
Arrangementet
Som sædvanligt foregik afsøgningen med notering af alle fund i DIME, indsamling af sporlogs etc. En velsmurt detektormaskine som efterhånden kører på 14. år. Stor tak til Britta, Søren, Anette, Karin og alle de andre, der både i år og faktisk altid tager grundslæbet med det logistiske. Og bøfferne var helt fantastiske i år, takket være det faste grill-team med Johnny ”Daddy” og ”Store” Claus.
Meget spændende og specielt at få et glimt af, hvad der kunne være at finde ved en så spændende lokation som Børglum, der er et vist vingesus over sådan en lokation, ikke mindst med den meget positive indstilling fra de lokale repræsentanter fra Børglum. Her tænker jeg særligt på den fantastiske Benedicte.
Der må være grund til at fryde sig i Nordjylland over, at man har fået en så kyndig og erfaren arkæolog som Michael Vinter tilknyttet Vendsyssel Historiske Museum, ikke mindst i detektormiljøet, hvor man har fået adgang til (endnu) en kapacitet med stor interesse for detektorarkæologi og stor ekspertise i detektorafsøgninger på den lange bane. Stort tillykke herfra! 🙂
Lærestreger
Jeg har efterhånden erkendt, at når jeg søger i stub, så gælder det om at undgå overanstrengelse af min sarte, højre albue. Godt nok har jeg trænet mine arme helt siden februar, for at slippe af med min gamle tennis/støvsugnings-albue og forebygge tilbagefald, men alligevel er der grund til varsomhed.
Derfor bruger jeg altid det lille 9” søgehoved, når jeg søger i stub eller på andre ujævne overflader. Størrelsen gør, at det er nemmere at finde huller i stubbene og dermed ”komme helt i bund”, hvilket altid er mest tilfredsstillende.
En anden væsentlig observation er, at når man er nær vestkysten, så er det godt at have en vindjakke inden for rækkevidde – og desuden at de store hørebøffer er gode til at beskytte ørerne mod kølige og larmende vindstød. Vejret skifter nemlig hurtigt heroppe, så fredagens shorts og T-shirt måtte lørdag afløses af væsentligt mere dækkende tekstiler.
Mine fund
En fintælling viser, at dette ikke var det mest fundrige træf, jeg har deltaget på, jeg må i stedet glæde mig over at have hjulpet med at dokumentere, hvor der tydeligvis ikke er mange fund at gøre. Det er jo også et væsentligt resultat.
Mønter:
- 1 øre 1894, Christian IX, bronze
- 1 øre 1894, Christian IX, bronze (jeps, 2 fra samme år)
- 1 øre 1899, Christian IX, bronze
- 2 øre 1928, Christian X, bronze
- 10 øre 1874-1905, Christian IX, sølv
Øvrige fund:
- 4 x smelteklumper i bly og bronze
- 4 x små musketkugler i bly
- 1 randskår af malmgryde