Menu Luk

Midgaardstræf 2017

27. oktober: Dag 1: Flystyrt og vikingemønter

Jeg valgte at springe den første dag på årets Midgaardstræf over, for at gemme en feriedag til juleferien. Der har jo efterhånden været mange træf og ferier og den slags i år, så jeg må jo efterhånden spare lidt på feriedagene efterhånden.

Andre var knap så nærige med feriedagene, så der blev søgt hele fredag eftermiddag, og der blev gjort et par bemærkelsesværdige fund, bland andet en spændende runeamulet i bly.

Fredag aften måtte jeg derfor ”nøjes” med at spise god mad og hygge med de mange andre detektorfolk. Det var en god start på træffet, for der blev serveret chili con carne og hjemmelavet æblekage, garneret med hele 2 foredrag – først holdt Henning Vindstrup et foredrag om et Lancaster LM 208 fly som styrtede ned i Låstrup (den landsby vi boede i) under Anden Verdenskrig. Henning var selv tilstede dengang og var meget tæt på begivenhederne. Dernæst holdt Anders Elman og hans søgemakker Anker et spændende foredrag om fundet af en vikingeskat ved Reerslev på Sjælland.

Jeg var generøst blevet tilbudt at overnatte i campingvogn med Michael Rønde, men da vognen efter sigende var ret lille overlod jeg den til Michael, så han rigtigt kunne brede sig. Jeg slog mig i stedet ned i et værelse, som senere viste sig at være ”damernes” sovesal. Ak ja.

28. oktober. Dag 2: På tur med Sidse

Dejlig morgenmad på skolen. Michael Rønde kunne fortælle, at han havde sovet ret uroligt i sin campingvogn, da der var en del vind. Det betød at campingvognen havde gynget ganske meget, på trods af, at Michael er i besiddelse af en pæn kampvægt. I damernes sovesal var der ingen problemer.

Under dagens søgning havde jeg selskab i bilen af Sidse Stephensen og vi havde en god dag på markerne omkring Ulbjerg. Sidse førte sig goddt nok lige lovligt meget frem med hele 2 flotte mønter – først en nældebladspenning / 2 skilling lybsk, slået af Hertug Johan den yngre, dernæst en lækker, lækker 4 skilling klipping 1535, slået i Aarhus. En god dag for den gode Sidse! Selv måtte jeg denne dag ”nøjes” med 13 mønter, heraf var de 2 ældste slået i Norge, hhv. 2 skilling 1701 og 2 skilling 1707.

Trine fra Voldby
Der er smukke ting at finde på enhver mark!

Vi var jo mange folk på markerne og vi var spredt over enorme arealer, så det var ganske umuligt at holde styr på, hvad alle andre fandt. På ”vores” mark var det i første omgang Mikkel Edelmann, der gjordet det flotteste fund i form af en velbevaret kuglefibel med intakt bronzenål. Den var svær at komme efter.

Kuglefibel og Mikkel Edelmann
Kuglefibel med velbevaret bronzenål

Niels Sejersen gjorde dog et godt forsøg med et ”fjæs”, som ville glæde enhver detektormand.

“Fjæset” og Niels Sejersen

Jens Hwam førte sig frem med en rytterskilling og et stort fragment af en urnesfibel i sølv.

Rytterskilling og urnesfibel i sikkerhed hos Jens Hwam
Jens Hwam og hans urnesfibel
Man frydes i fællesskab over de mange fine fund

Senere på dagen satte Mikkel Edelmann trumf på med en vaskeægte long cross. Det gav yderligere energi i forhold til at søge videre på den pågældende mark, hvilket kastede endnu en long cross af sig, denne gang til unge Rasmus Brønsgaard.

2 x long cross til Mikkel og Rasmus
What´s not to like? 🙂

Aftenen sluttede i fin stil med masser af flæskesteg med sprød svær, tilberedt efter alle kunstens regler af frivillige fra Fjordklyngen, en sammenslutning af lokale landsbyer. Herefter var der præmieuddeling, hvor Mikkel Edelmann velfortjent løb med aftenens hovedpræmie – en lækker MI6 pinpointer fra XP, doneret af Detektorshop. Selv havde jeg den fornøjelse at vinde en T-shirt og en kasket, for at have gættet rigtigt i en Detektorshop-Facebook konkurrence om, hvor mange procent af træffets deltagere, der går med XP Deus. Det rigtige svar var 72%, hvilket vi var 3 der havde gættet.

Måske man bør trimme sine næsehår før man tager selfies med et knivskarpt spejlreflekskamera?

Aftenens kage hed ”Sofies drøm”. Herefter gik turen til drømmeland.

29. oktober. Dag 3: Fibler og flere fjæs

Endnu engang var der dejlige, hjemmebagte boller til morgen. Michael Rønde var lidt klatøjet efter en hård nat, idet orkanen Ingolf havde haft godt og grundigt fat i den lille campingvogn. Klokken 3 om natten måtte han ud af dynerne for at sikre luger og løsthængende genstande med elastikker og tyggegummi. Stakkels Michael. I damernes sovesal var der som vanligt ganske stille og roligt.

Efter at dagens marker var blevet præsenteret valgte de fleste at tage ud til den mark, hvor der formodedes at ligge en jernalderlandsby. Det viste sig ikke at være tilfældet. I hvert fald ikke en jernalderlandsby med ret meget metal.

Vi søgte dog videre på nogle af de mange tilstødende marker i nærområdet og snart var der bid. Niels Sejersen opsporede et par uforsigtige fibler som havde vovet sig op nær jordoverfladen – en pladefibel og fragment af en korsfibel – og så gik den vilde jagt på den store mark.

Der var herefter mange der havde heldet med sig på denne mark. Der blev fundet en hel lille stime fibler ud over de 2 førnævnte – selv oplevede jeg at se en tungeformet pladefibel fundet af Amund (hvem ellers?), et par ligearmede fibler og en næbfibel. Næbfiblen blev fundet af ingen ringere end Per Kyndi, som ellers altid påstår at han aldrig finder noget på træf. Mange års fundtørke er hermed slut.

Indiana “Kyndi” Jones i forgrunden, Støvsuger-Amund i baggrunden
Live foto af det øjeblik hvor Per Kyndi oplever at finde noget på et træf!
Amund valgte at finde en tungeformet fibel i dag
Detektorshops udsendte fotograf zoomer ind på en bøjlefibel

Erik Olsen fandt et velbevaret seglstampe i bly og Olof Skadhauge fandt en Frederik II 2 skilling 1565, en såkaldt klippingmønt, som var ganske, ganske fin.

Erik Olsens seglstampe i bly
Olof Skadhauges flotte 2 skilling klipping 1565

Selv løb jeg også ind i et par spændende ting. Først et ”fjæs”, som måske forestiller Loke med sammensyet mund, man har jo lov at håbe. Der sad yderligere et par ansigter i mandens hår. Et fint stykke, som dog kun er et fragment af noget større. Derudover en ornamenteret tenvægt, som heller ikke er noget dårligt fund.

“Fjæs” – måske Loke med tilsyet mund?
Ornamenteret tenvægt
Arrangementet

Dette træf var meget stort, over 100 deltagere i løbet af de 3 dage, dog ikke alle på én gang. Dette gav heldigvis ingen problemer i forhold til fundaflevering, idet tilstedeværelsen fra museet var afstemt efter behovet. Der var ganske enkelt opsat et kontor på vores hovedkvarter i Låstrup, hvor detektorfolket kunne aflevere fund som så straks blev registreret.

Et stor scoop var, at træffet var arrangeret i samarbejde med Fjordklyngen. Fjordklyngen er et samarbejde imellem 6 landsbyer – Låstrup, Nr. Rind, Skals, Skringstrup, Sundstrup og Ulbjerg – om at skabe liv i lokalsamfundet. Det betød, at vi var udsat for en enorm velvilje fra lokalsamfundet, både lodsejere og lokale ildsjæle.

Aldrig er vi blevet forkælet i en sådan grad med hjemmelavet æblekage, flæskesteg med sprød svær, snack-vogn på markerne, levering af smurte madpakker til alle på lokationerne osv. osv. Det var en sand fryd at føle sig så velkommen og forkælet. Jeg håber vi genbesøger Fjordklyngen, hvis de ønsker, at vi kommer igen. Heldigvis fik flere af de lokale også lejlighed til at prøve en detektor, hvilket blandt andet gav flere fine fund af genstande fra det nedstyrtede Lancaster fly, i form af ammunition, emblemer og mønter.

Snack-vognen kom forbi

At der så var mange, mange marker at søge på og fine fund at gøre på mange af markerne, det er jo bare en yderst velkommen bonus. Jeg aner ikke hvor mange genstande, der blev afleveret, men det må være flere hundrede. Det var fundmæssigt et af de mest givende træf jeg har været med på.

Lærestreger

Jeg skrev mig som sædvanligt et par erfaringer bag ørene, måske kan de bruges, måske ikke – det vil tiden vise:

  • Jeg fandt relativt mange mønter på dette træf. Det skyldtes delvist det held der gjorde, at jeg endte på en mark, med mange mønter, men det var der jo også mange andre, der gjorde. Jeg følte derudover selv, at jeg havde en vis succes med 2 ting. Den ene var at jeg skruede jordbalancen ned fra fast 90 til fast 85, da jeg kunne se, at jordbalancen på marken generelt lå lige under 85. Maskinen var simpelthen for stille på 90. Den anden ting var, at da jeg fornemmede, at der var mange mønter på marken, så valgte jeg at grave på alle signaler, der lå over 50, også selv om de var lidt ”pludrende”. Det gav ofte pote i form af fine mønter på tvivlsomme signaler.
  • Da vi på tredjedagen drog ud til en formodet jernalderlandsby, som ikke gav nogen fund, søgte vi senere over på en tilstødende mark, som gav masser af fund, lige fra jernalder til middelalder. Det kom i første omgang bag på os, i hvert fald mig, men ved nærmere eftertanke burdet dette måske ikke være tilfældet. Marken ligger godt nok et pænt stykke fra den nærliggende by, faktisk strækker den sig 800-1400 meter fra byens kirke. Til gengæld består den af fin, sandet muld og skråner fint ned mod et vandløb / tidligere vådområde. Og den ligger lige ved en stor gård, som i hvert fald har ligget der i 1800-tallet og det skulle ikke undre mig om den har ligget der i en eller anden form i mange århundreder.

Mine fund

Mønter:

  1. 2 skilling 1701, norsk, Frederik IV, sølv
  2. 2 skilling 1707, norsk, Frederik IV, sølv
  3. 4 skilling 1727-30, Frederik IV, sølv
  4. 1 skilling 1863, Frederik VII, bronze
  5. 2 øre 1874, Christian IX, bronze
  6. 1 øre 1875, Christian IX, bronze
  7. 10 øre 1875, Christian IX, sølv
  8. 2 øre 1881, svensk, Oscar II, bronze
  9. 2 øre 1874-1906, Christian IX, bronze
  10. 10 øre 1911, svensk, Gustaf V, sølv
  11. 1 øre 1913-23, Christian X, bronze
  12. 1 øre 1941-46, Christian X, zink
  13. 1 krone 1968, Frederik IX, kobbernikkel
  14. Ulæselig, lidt mindre end delfin 1-øre

Andre fund:

  • Fjæs – måske vikingetid – Loke med tilsyet mund?
  • Ornamenteret tenvægt
  • Lille vægtlod

Klik her for at se flere fotos fra turen