Menu Luk

Draupner Træf 2016

Draupner Træf 2016 Samsø

2. september: Dag 1, Vikingefund i Nordby

Igen i år var der taget udsøgt hensyn til alle deltagere ved Draupner Træf. Træffet var nemlig for 2 år i træk placeret på vikingeøen Samsø, lige midt i Kattegat, således at alle havde lige nemt – eller svært – ved at komme frem.

Moesgaard Museum har som vanligt haft en afgørende hånd med i spillet med hensyn til at finde spændende søgesteder. Målet var primært at komme på sporet på af Samsøs vikingetidsbebyggelser. Vi lagde ud netop der hvor vi sluttede for 1 år siden, nemlig på en række marker nær den idylliske Nordby Kirke

En norsk nordmand fra Norge
En norsk nordmand fra Norge

Og det gik naturligvis ganske godt. Blandt dagens mange fine fund var en komplet, lidt bøjet, 3-fliget fibel fundet af en af de dygtige nordmænd (som jeg altid glemmer navnet på) samt en flot fuglefibel fundet af den altid fibelfindende Per Svensson.

Per Svensson med årets fibel
Per Svensson med årets fibel

Som noget ganske særligt har vi i Michael Vinter fra Moesgaard en aktivt metalsøgende arkæolog, og det gav pote allerede på dag 1 i form af en rigtig fin, gammel nøgle.

Michaels nøgle
Michaels nøgle

Der blev gjort ganske mange fine fund i løbet af eftermiddagen og der blev sat mange nye blå pletter på arkæologernes kort. Som dagens absolut sidste fund halede Hans Henrik Hansen en flot, rund sværd-pommel op af mulden. Det var næsten en skam at vi skulle hjem allerede kl. 18.00

Michael Vinter
Michael Vinter

Selv måtte jeg ”nøjes” med bla. en borgerkrigsmønt og en pænt stor sølvskilling fra 1563, som dog var lidt mølædt i kanterne, samt et ganske pænt bogspænde.

Aftenen sluttede på Sælvig Camping med et fascinerende foredrag om noget så sexet som markers bonitet. Foredraget blev leveret særdeles indlevende af Dorthe H. Kristiansen fra Moesgaard Museum, som er lidt af en korthaj, skulle det vise sig. Se link til fotos af udvalgte slides i bunden af denne artikel. Bonitetsteorierne har bl.a. været med i spillet, da der blev valgt marker til dette træf, og det med ganske stor succes, som det fremgår af de mange fund på årets træf.

Korthaj Dorthe H. Kristiansen fra Moesgaard Museum
Korthaj Dorthe H. Kristiansen fra Moesgaard Museum
3. september: Dag 2, Vikingerne på Løgmark I

I dag startede vi på et par langt-ude-marker som ganske rigtigt viste sig at være særdeles fundtomme. Der blev gået et par ture frem og tilbage i markens længderetning, hvorefter alle stod med stort set fundtomme hænder. Jeg fandt selv en krone fra 1967, og jeg var heldig!

Men der var rigeligt med marker på lager, så straks rykkede detektorkaravanen videre til Stauns, hvor vi ramte en dejlig mark med fund fra jernalder frem til i dag. Ikke i tykke lag, det skal siges, men til gengæld med lidt af hvert. Udsigten til Stauns fjord var i sig selv et mageløst fund. Der blev bla. fundet et par halve pladefibler af Teddy og en Nordmand og Arne landede en flot Søsling fra 1524.

Et af de rigtigt fine fund kom på en mark med navnet ”Snecke Boll”, hvor en flok detektorfolk fik nogen tid til at gå uden den store succes. Men netop da trådte vore sønderjyske mø Karin i karakter og fandt en kæmpe, flot 1 mark 1563 (16 skilling). Jeg skal da love for at de begejstrede sønderjyske gloser kunne høres i kilometers omkreds. Og så kunne min pænt store 1 skilling som også var fra 1563 da ellers godt gå hjem og lægge sig!

1 Mark fundet af Karin
1 Mark fundet af Karin

Sidst på dagen fik vi lov at gå på noget så usædvanligt som en nyhøstet løgmark, hvor løgene lå til tørre med fine søgebaner imellem. Det gav naturligvis anledning til en fyndig kavalkade af saftigheder om lange løg, hængende løg og det der var værre, men der blev også gjort fund mellem løgene, og det er ikke engang – øh – forkert…

Faktisk var der så meget iver efter at komme i gang, at der var 2 detektorfolk der glemte spaden og måtte tilbage til bilerne. Ha, ha. Det grinte vi meget af og da jeg var færdig med selv at grine gik jeg ganske diskret tilbage til bilen efter mit bælte med pinpointer, GPS, fundtaske etc.

Kenny og løg
Kenny og løg

Igen var det specielt nordmændene, som tog for sig af retterne. Øystein Moe i banen ved siden af mig lagde flot ud med en nyere tids guldring med initialerne K. H. D. B. (Kærlig Hilsen Dæknings Bidrag?), efterfulgt af en tysk 1/192 Thaler, 1622.

Der stod også Norge på et rigtigt spændende hængesmykke, fundet af Bartek Nowakowski samt endnu 2/3 af en 3-fliget fibel.

Faktisk fandt Øystein 1/1, 2/3 og 1/3 af trefligede fibler på dette træf, hvilket jo er fantastisk.  Den ene af disse blev fundet på Løgmark I, hvor han også fandt en borgerkrigsmønt. Respekt!

En nordmand og hans guldring
Øystein Moe og hans guldring
Hængesmykket fra løgmarken
Hængesmykket fra løgmarken, fundet af Bartek Nowakowski

Også en dansker sneg sig ind på top 3 fundlisten, nemlig Johnny Jensen, som fandt intet ringere end en Tors hammer mellem alle løgene. Så kunne han da lige hakke den af på listen!

Johnny Jensens Tors hammer
Johnny Jensens Tors hammer

Selv ramte jeg hele 8 mønter i dag, og holdt dermed ”akkorden” på en mønt i timen. Heraf en skilling fra 1719 og en 2 skilling fra 1715. Men mit fineste fund var dog en laber remende som dukkede op i nærheden af Stauns med flotte forgyldte vikingeslyngninger og en rund indfatning, hvor der måske har siddet en flot sten eller noget andet pynt. Jeg troede først at det var enden af en ske, men et par små sprøjt med Nationalmuseets officielle vanddunk udløste en kavalkade af lækkerier for øjnene. Det var klart mit største øjeblik på Samsø i år!

Mit remendebeslag
Mit remendebeslag
4. september: Dag 3, Jans flotte hestefibel
Uha, hvad har vi her!?
Uha, hvad har vi her!?

Fra morgenstunden hang der slemme, sorte skyer over Sælvig. DMI havde hele natten bombarderet min telefon med trusler om skybrud med op mod 48 millimeter regn. De eneste der kunne føle sig trygge var angiveligt Sælvigs sæler og evt. U-bådsbesætninger. Selv svalerne var sikkerhedslandet på campingpladsens tag efter at 3 af dem var styrtet ned. Så lavt fløj de!

Svalerne lander!
Svalerne lander!

Men dagens søgninger blev gennemført i fin stil, kun afbrudt af et par ½-times regnbyger. Så meget for DMI´s sortsyn.

Pessimister!
Pessimister!

Først gik turen til en dejlig sandmark nær havet, et plateau hvor der tidligere er udgravet et vikingehus i forbindelse med plantning af et læbælte. Her halede Jimmi Rosenskjold straks en fin skivefibel op af jorden, hvorefter vi alle fordoblede vores indsats.

Jimmi Rosenskjold og skivefibel
Jimmi Rosenskjold og skivefibel

Jan Musiat fulgte hurtigt op med en fuldstændig fantastisk fibel med hestemotiv (jeg synes desuden det ligner et XP Deus søgehoved midt på hesten, men det er muligvis indbildning). Mon ikke det var træffets fineste fund, det vil jeg i hvert fald selv mene. Jan fandt desuden en flot tenvægt og Jimmi endnu et fibelfragment, så mon ikke dette er en plads der skal genbesøges på kommende Samsø træf? Det skal tilføjes at marken var dækket af 10-20 cm. høje, våde ukrudtsplanter, så hvis vi kommer forbi en dag, hvor den ligger nysået og fugtig, så er der basis for flere lækkerier, det er jeg sikker på.

Jan Musiats flotte hest
Jan Musiats flotte hest

Efter endnu en mark uden fund rykkede vi videre til ”Løgmark II” (den anden side af vejen) hvor vi sluttede af i fin stil til duften fugtige løg. Flemming Sørensen sluttede festen værdigt af, med at finde en long cross sterling, som jeg desværre ikke nåede at se. Og fantastiske Øystein Moe fandt en Hedeby mønt, som jeg godt skimtede, men ikke nåede at fatte var en Hedeby mønt. Lidt af en slutspurt, må man sige.

Nærbillede af hesten
Nærbillede af hesten

Selv måtte jeg nøjes med et par uskyldige mønter i løbet af dagen, og så lige en fin lille knivendedub til at slutte af med. Så blev der også lidt fra mig til Moesgaard i dag.

Arrangementet

Michael Vinter fra Moesgaard har virkelig lagt sig i selen og fundet masser af spændende marker. Godt styret af Kenny og Søren drønede vi i 3 dage rundt på Samsø for at afsøge den ene mark efter den anden. Et effektivt koncept!

Opskriften var simpel: Vi stillede lynhurtigt 23 detektorfolk op på række, fulgte afgrødesporene og tog et par ture frem og tilbage. Så var marken typisk dækket jævnt godt af og der var måske tid til lidt afsøgning af hotspots før vi rykkede videre til næste lokation.

Michael Vinter og våde løg
Michael Vinter og våde løg

Det viste sig at de marker Michael og Dorthe havde fundet frem til var ganske godt valgt. Der var fine fund på 90% af markerne og fundkvaliteten ligger en del over mit personlige gennemsnit på hjemmebanen i Nørre Vissing. Og det er ikke fordi, der er noget at finde på alle marker på Samsø, det kunne vi ved selvsyn konstatere. Nogle af de mest lovende marker skuffede faktisk fælt, men til gengæld var der andre der overraskede positivt, også selv om nogle af disse lå langt uden for lands lov og ret.

Der blev fundet op mod 150 kandidater til danefæ på denne tur. Måske flere, måske færre. Vi er for alvor ved at få hul på Samsø, det føles rigtig godt!

Lærestreger

Hvad kan man i øvrigt tage med sig hjem fra 3 dage på Samsø?

Personligt har jeg på det seneste haft lidt tendens til tennisalbue, så det var rart at se, at brugen af mellemstort søgehoved i stedet for det store, gav en markant forbedret situation. Jeg har slet ikke mærket noget til problemet siden jeg kom hjem.

Desuden kunne jeg konstatere, at det var nyttigt at korte stangen af, når det gik op ad bakke og når der var stub og høje vækster. Det kan generelt anbefales.

Men generelt set er den vigtigste lærestreg nok at sørge for at gå lige foran en nordmand. Som sædvanligt. Måske er deres hemmelighed, at koncentrerer sig fuldt ud om at søge, når de er på markerne. Når man har kørt i flere dage for at nå frem til Samsø, så er man nok mere motiveret for at få noget ud af tiden, tænker jeg.

Men jeg er alligevel bange for, at vi nok på et eller andet tidspunkt bliver nødt til at dopingteste dem!

En detektorrede - Hjortholm i baggrunden
En detektorrede – Hjortholm i baggrunden
Mine fund

Mønter:

  1. Borgerkrigsmønt, 1241-1377
  2. 1 skilling 1563, sølv, Frederik II
  3. 2 skilling 1715, sølv, Frederik IV
  4. 1 skilling 1719, sølv, Frederik IV
  5. 1 skilling 1812, sølv, Frederik VI
  6. 1 R.B.S. 1842, Christian VIII, kobber
  7. 1 øre 1881, Christian IX, bronze (yes!)
  8. 2 øre 1885, Oscar II, bronze
  9. 1 øre 1887, Christian IX, bronze
  10. 1 øre 1897, Christian IX, bronze
  11. 5 øre 1934, Christian X, bronze
  12. 1 øre 1907-1912, Frederik VIII, bronze
  13. 1 øre 1930-36, Christian X, bronze
  14. 1 øre 1930-36, Christian X, bronze (ja, der var 2)
  15. 2 øre 1926-1941, Christian X, bronze
  16. 25 øre 1941-1945, Christian X, zink
  17. 1 krone 1967, Frederik IX, kobbernikkel
  18. 1 krone 1991, Margrethe II, kobbernikkel

Øvrige fund:

  • Remendebeslag med slyngornamenter / forgyldning
  • Bronzenagle
  • Bogspænde
  • Malmgrydehank
  • Knivendedub

Klik her for at se fotos fra turen

Gruppefoto Draupner Træf 2016
Gruppefoto Draupner Træf 2016