Draupner Træf 2015 Samsø
For 6. gang stod den første weekend i september i detektorens tegn. Denne gang gik turen til Samsø med et selskab bestående af 25 gutter og gutinder fra Tellus, Vestjysk Detektorforening og Germansk Detektorforening.
Vi besøgte en række lokaliteter på Samsø i løbet af den forlængede weekend, herunder marker ved Besser, Brundby Stubmølle, Onsbjerg Kirke og Nordby Kirke
4. september: Dag 1, Besser
Efter vel at være ankommet fredag med færger fra Jylland og Sjælland drog hele styrken ud på de små grusveje med destination Besser. Et stednavn, der i sandhed lover bedre, end så mange andre!
Tanken var, at der på dette sted, tæt ved vandet, kunne have ligget en landingsplads i fortiden, som kunne have drysset noget af sig. Rekognosceringer havde givet fine fund, blandt andet en trefliget fibel fra sen vikingetid, så nu var det op til detektorfolket at afsløre stedets skjulte hemmeligheder.
Vi startede i formation, for at få markerne nogenlunde dækket af og det gav en uhyggelig mængde patronhylstre i alle størrelser. Ingen tvivl om, at der har ligget en skydebane på stedet. Længere ude på marken var der heldigvis fred for patronhylstrene.
Min sidemand hostede snart op med en rytterskilling fra 1620´erne og der dukkede efterhånden også lidt moderne mønter op. Selv fandt jeg en skilling i sølv fra 1808. Det var da en start.
Spændingen steg. Senere begyndte vi at finde projektilerne fra de tidligere nævnte patronhylstre og så faldt spændingen efterhånden lidt igen.
Der blev gået til den med krum hals, men som så ofte før blev førstedagen ikke den mest fundrige på et 3 dages rally. Kenny fandt en stump af en vikingefibel med ornamentering, det blev dagens bedste fund. Et rigtigt godt grundlag for fremskridt næste dag!
5. september: Dag 2, Brundby Stubmølle
I dag gik det fra morgenstunde løs ved Brundby Stubmølle, hvor der blev gjort forsøg på at lokalisere den forsvundne kirketomt. Der burde være en koncentration af mønter mv. på et sådant sted.
Dagen startede med en heftig regnbyge, som vi var nogen der valgte at overvære gennem ruderne i bilerne. Andre kastede sig ud på markerne i forskellige former for regntøj. Enkelte kastede sig ud på markerne uden regntøj.
Da regnbygen var ovre, var vi nogen der kom ud af bilerne for at søge og andre der kørte hjem for at skifte til tørt tøj. Sådan er der så meget. Ingen nævnt, ingen glemt.
Dagens fund ved Brundby må være Claus Jørgensens borgerkrigsmønt, som var rigtigt fin med et dobbelt kors på bagsiden. Ikke nok til at afsløre en kirke eller en landsby, men trods alt et stykke danefæ og grundlag for endnu et hak i Claus´ gode gamle danefæ sengestolpe.
5. september: 2. etape, Onsbjerg Kirke
Efter en rigtig god, selvsmurt madpakke gik turen videre til eftermiddags-lokationen. Her startede vi med et forsøg på at finde resten af et vikingesværd, som der blev fundet en del af ved plantning af et læhegn for nogle år siden.
Der blev ikke fundet noget vikingesværd, men den efterfølgende søgning gav en række andre fine fund.
Først var det Flemming Sørensen, der hostede op med en flot fibula. Den lå ved foden af den store kirkebakke og er imponerende flot med ornamenter og flot patina. Absolut dagens hidtil bedste fund.
Herefter dukkede snart flere gode ting op af mulden. Først var jeg selv så heldig at ramme et flot vikinge remendebeslag midt på kirkebakken. Det blev senere kåret til dagens fund. Et virkeligt dejligt beslag med et dragehoved i den ene ende. Så var min tur ligesom reddet.
I år havde arrangementskomiteen været rigtigt gode til at trække på alles arbejdskraft. Det gav mulighed for at Søren, Kenny og Tommy selv kunne komme ud med detektorerne.
Fra Moesgaard deltog igen i år Jens Jeppesen samt “Den Flyvende Arkæolog” Michael Vinter. Desuden havde vi selskab af de 3 arkæologistuderende Carolina (Portugal), Peter (Moesgaard) og Rune (Vestjylland).
Senere denne lørdag ved Onsbjerg var det Jim Dølbys tur til at gøre et fantastisk fund, nemlig en dejlig lille bronzealder celt.
Tæt på celten fandt Per Svensson et spændende “smykke” med ornamenteringer. Ingen turde helt sætte navn eller alder på dette fund, men ingen tvivl om, at det er et spændende fund. For mig ligner det germansk jernalder, det bliver spændende at høre mere!
6. september: Dag 3, Nordby Kirke
Søndagens søgninger var henlagt til området omkring den ensomt beliggende Nordby Kirke. Vi søgte på 3 lokationer i området i håb om at finde spor af den landsby der sikkert har ligget ved Nordby Kirke, dengang den blev bygget.
Dagen startede dog med et stop. Vi gjorde nemlig holdt ved Kanhave-kanalen, for lige at mærke historiens vingesus.
På den første mark blev der fundet en håndfuld borgerkrigsmønter og en fuglefibel, så det var jo slet ikke så dårligt. Jeg var selv så heldig at fiske en af disse mønter op af mulden, men måtte se mig slået af Jan-Ewald, som fandt hele 2 styk.
Ved selve Nordby Kirke gik det lidt ned af bakke med de gode fund. Der var muligvis ved at indfinde sig en vis træthed og dertil kommer, at markerne her var enormt store. En hård cocktail. Mange lovende marker var desuden ikke høstet og stod med korn eller majs. Så der er bestemt ledige marker til senere detektorarrangementer på stedet.
Arrangementet
Endnu engang var det årlige træf en af årets helt store detektorbegivenheder.
Med deltagelse af 2 arkæologer fra Moesgaard og 3 arkæologistuderende var der desuden fuldstændigt fagligt styr på sagerne. Der var mange spændende marker til rådighed, så der var gode chancer for at gøre gode fund.
Tak til arrangørerne, Søren, Tommy og Kenny for endnu en stor oplevelse! Og tak til alle hjælperne, ingen nævnt, ingen glemt 🙂
Lærestreger
Hvad kan man så lære af sådan en tur? Tja, hvad skal jeg sige?
- Nyd turen
- Hjælp hinanden, så får arrangørerne også tid til at søge
- Medbring chokolade, gerne med nødder (f.eks. Ritter Sport)
- Kaffe er også godt
- Man fortryder aldrig, hvis man tager et par fotos. Kamera kan evt. medbringes i rygsæk, også spejlrefleks.
- Giv aldrig op. Jo mere tid du søger, jo mere finder du.
- Kirker er ikke magiske i den forstand. De gode fund kan sagtens ligge langt væk fra kirkemurene.
Mine fund
Hvad blev det så til denne gang? Sløret er jo blevet løftet grundigt ovenfor, men her er et resumé:
- 1 remendebeslag, vikingetid
- 1 borgerkrigsmønt
- 1 musketkugle
Det blev i alt til 12 mønter:
- Borgerkrigsmønt, 1241-1375
- 1 skilling 1808, sølv, Frederik VI
- 1 øre 1880, bronze, Christian IX
- 1 øre 1889, Sverige, bronze, Oscar II
- 2 øre 1899, bronze, Christian IX
- 1 øre 1909, bronze, Frederik VIII
- ½ krone 1924, aluminiums-bronze, Christian X (en dejlig, flot mønt, min første ½-krone)
- 2 øre 1929, bronze, Christian X
- 2 øre 1940, bronze, Christian X
- 10 øre 1941-45, zink, Christian X
- 10 øre 1941-45, zink, Christian X
- 10 øre 1948-60, kobbernikkel, Frederik IX