Detektortræf i samarbejde med Varde Museum
For andet år i træk var jeg så heldig at kunne deltage på Bifrost, et detektortræf arrangeret af detektorklubben Tellus og amatørarkæologerne fra Harja, denne gang i samarbejde med Varde Museum. Igen i år var vejret fremragende, perfekt til seriøs detektorgerning. Jeg var endda så heldig at få selskab i bilen af den superenergiske Poul fra Tranbjerg, som var 100% klar til at gå ind i detektorhobbyen.
Formand Hans fra Tellus tog imod og delte ud af ID-kort og andre uundværligheder. Herefter overtog Søren fra DKcoin som havde stor succes med diskret at sælge det nyeste eksemplar af Siegs Møntkatalog Norden til alt og alle. Jeg røg selv i og fik anskaffet mig dette flotte værk, som i forhold til de tidligere versioner er med farvebilleder af de enkelte mønter, går helt tilbage til 1380 (mod normalt 1536) og som sågar angiver de enkelte mønters vægt, hvilket bestemt er interessant!
Sensommerstemning ved Oksbøl vandrerhjem
Vi var en ret så blandet flok på cirka 50 mand høj, samt et par enkelte kvinder, der startede med en god frokost på Oksbøl Vandrerhjem og et mindre foredrag om de kommende søgearealer fra museumsinspektør Lene B. Frandsen fra Varde Museum. Inden afgang til arealerne blev der udpeget 2 førstehjælpere, som blev udstyret med flotte røde stjerner. Dette hjalp dog ikke den rotte, der havde forvildet sig ind på et af værelserne. Den blev omgående angrebet af 6 mænd med spader. Det vides ikke om den døde af skræk eller smæk. Genoplivning blev ikke forsøgt. Hvil i fred.
6 mand rottede sig sammen (foto: Tellus)
Dag 1: Henne Kirkeby I
Den første søgning foregik i Henne Kirkeby, tæt ved selve kirken, hvor vi blev delt op i små hold, der hver fik et stort felt at søge i. Der var en skurvogn midt i søgefeltet, hvor vi kunne aflevere fund og affald og der var toilet ved kirken, naturligvis primært for medlemmer af Folkekirken:-).
Og så var det bare med at komme i gang. Som vanligt var der lidt stubbe på markerne, måske for at gøre dem mere sexede og uudgrundelige. I v0res felt var vi i dagens løb så heldige at have en fin udsigt til en lang række spændende fund, der blev gjort i feltet lige ved siden af. Der blev bla. fundet en fin nøgle fra vikingetiden, som var en af de fineste ting, der blev fundet på Bifrost 2011 og så blev der fundet en middelalder guldring.
En god start! Den fine vikingenøgle vækker jubel hos Lene og Claus. Finderen ses med en øl i baggrunden.
Jeg nåede ikke at fotografere Amund med vikingenøglen, så her er han med min bilnøgle foran Henne Kirke (Modelfoto)
Og her er så vikingenøglen
…og guldringen, fundet af en af vore svenske venner. Se flere billeder i galleriet i bunden af artiklen
Det var i perioder næsten ikke til at få spaden i jorden, før der igen samlede sig en lille flok på den anden side af “grænsen” og hver gang smed vi alt hvad vi havde i hænderne for at få et glimt at de nye oldsager. Det var faktisk sådan, at hver gang 3 personer samlede sig på ét sted, så var der straks mistanke om danefæ og folk myldrede til.
Så er der gjort endnu et spændende fund! Tror vi nok…
Lene fra Varde Museum var i kyndigt fund-identificerende selskab af Claus (vist nok fra Vejle Museum – min hukommelse svigter) og Jørn Haagensen (noterede alle interessante fund, et stort arbejde). Lene og Claus drog straks rundt blandt de søgende og sagde “duer, duer ikke”, hvilket faktisk var rigtigt godt. Så kunne vi andre hurtigere sætte den rette kurs og droppe de rustne søm.
Lene med avanceret GPS-udstyr – alle markeringspælene blev målt nøje op, jeg fandt aldrig helt ud af hvorfor
Der blev på denne eftermiddag fundet ikke mindre end 19 stykker danefæ og et stort antal måske-danefæ. Mit eget fineste fund var en delfin 1-øre, så deet… Poul, min passager fra bilturen, tryllede en flot tøjrpæl af det pureste rustne jern op af jorden. Et i bogstaveligste forstand stort fund.
En rigtig fin tøjrpæl (foto: Poul Kofoed (selvportræt))
Her har vi så et seglstampe med runelignende tegn, fundet på “min” parcel (foto: Poul Kofoed)
“Lad os lede ved den høje, hvide bygning!”
Dagen sluttede af med en dejlig gryderet. Appetitten var stor, efter den megen vandring. Mutter på vandrerhjemmet (som konsekvent blev kaldt Lene, skønt hendes navn er Alice) var tydeligt bekymret for om maden var ved at slippe op. Den sidste portion mad der kom ind var da også anderledes end de andre (hvad blev der egentlig af rotten?) 🙂 Og så var der dejlig fromage til dessert. Ingen gik sulte fra bordet!
Efterhånden som vi nærmede os midnat faldt der ro på værelserne. Og dog. På mit værelse var der først en alarm der gik af. Det viste sig at være opladeren til en Minelab Excalibur der viste muskler, først med en monoton blæserlyd, derefter med en høj alarmtone á la en grundvandsalarm eller en bakkende lastbil som indikerede at nu var batteriet ladet helt op. Ingen var i tvivl i den nordlige del af Oksbøl. Men snart var det glemt og i opladerens sted trådte en symfoni af snorken, som fik alle tilbageværende rotter til at forlade skuden.
Dag 2: Henne Kirkeby II
Dagen derpå startede vi med at afsøge de arealer ved Henne Kirke, som ikke var blevet færdigsøgt dagen før. Det gav overraskende gode resultater. Høsten af danefæ blev næsten fordoblet i løbet af formiddagen. Blandt andet kastede mulden endnu en middelalderguldring af sig, men især antallet af fibler fra vikingetiden var imponerende. De dukkede op i flere forskellige varianter og størrelser i hver sin ende af søgeområdet.
Himself i fornemt selskab med Ib Krause-Kjær (foto: Poul Kofoed)
..og guldringen. Står der SHV? Eller måske AHS?
Passér gaden. Passér gaden. Der er ikke mere at se her…
Hvor godtfolk er…
Fundene strømmer ind i skurvognen
Andrew finder normalvis guld på Bifrost – er der mon en lille stangknap på vej? (foto: Poul Kofoed)
Så er Per på spil igen, denne gang med en rund fibel
Her er så fiblen
Alle gode gaver kommer ovenfra. Den erfarne fotograf Poul instruer i lyssætning på fotos.
Søren har også fundet en fibel, en sjælden variant
Her er den så. Ingen tvivl om at det er en fibel.
Der gås metodisk til værks
En fin terning af bly, bemærk at den har 8 prikker på oversiden. Der har været en svindler i området.
Mit fineste fund på turen – men jeg ved ikke hvad det er. Er det en balancevægt, en pincet, en stemmegaffel?
Og så fandt jeg da denne lille fyr – et vægtlod? Man har jo lov at håbe (har fundet 2 stk. derhjemme).
“Vi skal den vej!”
Lene med dagens samling af bondejern – de bedste stykker vil snart blive udstillet på Varde Museum
Alle er glade
Denne dag var der gallaaften. Det betød lækker fiskeforret og flæskesteg med kartofler og masser af brun sovs til alle. Med sprød svær. Ikke mindst vore nordiske kolleger var ganske svært begeistret for den fantastiske svinestek. En ekstra bonus ved denne tunge ret, kombineret med lidt alkohol, fynske røverhistorier og den megen motion, var at jeg pludselig var helt immun over for snorkende mandekor og Excalibur-opladere. Der blev sovet igennem.
Dag 3: Kjelst
Endnu en dag med fremragende vejr. Søren Carlsen fremviste fra morgenstunden nogle af årets fineste fund for fotografen, et eksempel til efterfølgelse på senere Bifroster. Fundene var pakket fint ind i nogle flotte, gennemsigtige kasser fra Tyskland, egen import, og vi var mange der var imponerede over såvel fund som indpakning.
Søren havde medbragt en imponerende samling af sine seneste fund. Bemærk samarit-korset på kasketten.
Se bare her – bemærk bla. den lille genstand i øverste venste hjørne, en meteorit!
Bemærk at der er flere billeder af samlingen i galleriet herunder – i væsentligt bedre opløsning!
Det tog lidt tid at komme i omdrejninger. Først skulle alle biler lines op og da kolonnen endelig kom i gang mindede det meget om dengang jeg senest var i Oksbøl – som soldat. Dengang var vi også en endeløs kolonne af køretøjer og vi havde også dengang MP´er til at lede os på rette vej. Denne gang havde vi dog “kun” Hans, som iført sin gule vest flere gange gav mindelser om Hjemmeværnets fineste stunder.
På vej ud af Oksbøl lykkedes det for tørstige sjæle at lokke hele kolonnen ind forbi Brugsen i Oksbøl. Det tog sin tid. Vi var mange der var utålmodige efter at komme i sving (!) men der er jo altid nogle der ikke kan dy sig for lige at rende tilbudsavisen igennem, når man nu alligevel er i Brugsen 🙂
Så kom man i avisen med et fund fra Yngre Bliktudstid (foto: Jydske Vestkysten)
Super detektorstemning, godt vejr, spændte børn og unge kvinder
Den perfekte hustru, venter dag ud og dag ind på sin metalsøgende mand
Et udvalg af de fineste fund
Bureaukratiet maler nådesløst fremad, om få år vil mange af disse poser udløse danefæ 🙂
En flot trefliget fibel, bemærk hvor professionelt den ikke er renset
Du er sgu dejlig Hans!
Nej, du er sgu dejlig Jørn!
Efterhånden som dagen skred frem bredte der sig en følelse af metaltræthed. Der blev ganske enkelt ikke fundet ret meget og da klokken passerede 2 var det småt med folk på marken. Det lykkedes mig i en sidste slutspurt at finde 2 strygejern og en hestesko, men så var det også tid til at stoppe svingeriet.
“Vi er samlet her i dag, for at fejre Børges konfirmation…”
Peter Steen og Per – bemærk Peters fine hat, en præmie fra dagen før
Aner man en lille glædeståre?
Summa summarum. Der blev fundet små 60 stykker danefæ. Derudover blev der fundet ca. 170 stykker “måske-danefæ”, hvoraf en del må forventes at ryge gennem nåleøjet. Derudover var vi mange der hentede uvurderlige oplevelser og erfaringer. Og lærte en masse nye mennesker at kende.
Tak for det! Og tak til Poul Kofoed og Jan Rytter for godt selskab på køreturene. Det var dejligt at få masser af gode råd omkring fotografering, flintsamleri og det der er værre 🙂
Og en særlig hilsen til søens folk, samt de mange jeg fik en snak med på træffet – ingen nævnt, ingen glemt.
Andre skriverier om Bifrost 2011
Klik her for at læse artiklen i Jydske Vestkysten
Galleri med fotos i højere opløsning
Så er vi ved vejs ende. Hvis du har yderligere interesse i emnet vil jeg meget anbefale, at du benytter lejligheden til at klikke på nedenstående link. Så får du nemlig adgang til at se fotos i højere opløsning på Google Fotos. Her finder du 60 billeder, også nærbilleder, af en række fund før og efter rensning.
Klik her for at se flere fotos
Pingback:Allan Faurskovs detektorside » Bifrost detektortræf 2011