Menu Luk

Bifrost 2013

Så blev det tid til det årlige Bifrost detektortræf med deltagere fra Tellus, Harja samt vore herlige norske venner. Denne gang foregik arrangementet på Fyn, som vanligt i strålende solskin. Vi søgte i løbet af de 3 dage på en lang række marker omkring Salby og Viby ved Kerteminde, for at afdække om der skulle være områder med større fundhyppighed end andre, meget gerne i form af en vikingeboplads eller lignende.

bifrost-2013-99

Kenny Thygesen dirigerer

Smukke kvinder

Igen var der stort fremmøde og detektorslænget var sågar forskønnet til ukendelighed, idet feltet indeholdt hele 3 smukke kvinder. Det er i sandhed en rivende udvikling vi er inde i på den front!

bifrost-2013-37

Her ses 2 af de smukke kvinder!

”Første gamle mønt”

Hvorfor ikke starte med lidt praleri? Det falder mig svært, men jeg prøver. Det lykkedes mig nemlig på førstedagen at score præmien for ”første gamle mønt” med en stor, fed ”2 rigsbankskilling” fra 1818. Aldrig så snart havde jeg sat søgehovedet i sving, før præmien var i hus. Det blev til et fint thermokrus i keramik fra Erik Bagger.

bifrost-2013-43

En smuk, nyopgravet fibel i arkæologens sikre hånd

På andendagen gik denne præmie i stedet for ”første mønt” til ”ældste mønt”. Surt for mig, for jeg fandt en ”borger” i første sving med detektoren. Desværre var den ikke gammel nok til at snuppe præmien som ældste mønt. Men hvis jeg 2 dage i træk havde vundet en ”første mønt” konkurrence var der nok også blevet indledt en svindelundersøgelse 🙂

bifrost-2013-44

Jan og John, begge væk fra deres hjem-øer

bifrost-2013-14

En fynbo og hans spade

bifrost-2013-17

Lisbeth Eilersgaard Christensen fortæller om arkæologi og stednavne

Sporlogning

Overblikket på den arkæologiske front lå hos Claus Feveile (som jeg i flere år troede, var fra Vejle), som har en respektindgydende viden om metalgenstande og stor erfaring med at suge viden ud af detektorarrangementer. Claus løb i bogstaveligste forstand rundt på markerne for at bevare det forkromede overblik og sprang gerne en frokostpause over, for at fortælle forbipasserende om de fine fund der løbende blev gjort.

 bifrost-2013-46

Tre musketerer på jagt efter fortiden

Som noget nyt blev der logget spor på alle deltagere, således at man efter afsøgningens slutning var i stand til at se i hvilken grad markerne var blevet afsøgt.

Når man sammenholder antallet af fund på en given mark med graden af afsøgning, får man et eminent overblik over, hvor der er hotspots og hvor det efter al sandsynlighed er en god ide at søge videre. Det var tydeligt at marker med systematisk afsøgning var væsentligt bedre afsøgt end de marker, hvor vi havde fået lov at gå ”efter næsen”. Det var imponerende og inspirerende at se, hvor hurtigt Glenn Abramsson var i stand til at opsamle de små 60 deltageres waypoints og sporlogdata, fra mange forskellige GPS-modeller, på et kort, sågar med fotos af de enkelte fund plottet ind på kortet. Glenn har i høj grad automatiseret denne arbejdsgang, hvilket jeg er spændt på at høre mere om når lejligheden byder sig.

bifrost-2013-120

Glenn Abramsson i aktion

bifrost-2013-15

Glenn Abramsson i endnu mere aktion

bifrost-2013-65

En temmeligt stor mark udsat for sporlogning – før

bifrost-2013-66

En temmeligt stor mark udsat for sporlogning – efter


Nordmænd

Vi danskere måtte endnu engang lide den tort at se den ene normand efter den anden grave flotte fund op af jorden og indkassere præmier. Det er dog en fornøjelse at se, hvor effektive vore norske venner er. Jeg er sikker på at det er øvelse der gør mester. Flere af nordmændene har været på intensive detektorture til England af flere dages varighed. Hmm. Måske man skulle prøve sådan et ”kur-ophold” på et tidspunkt.

bifrost-2013-102

Trygve Måleng, en norsk nordmand fra Norge, i aktion

Flotte fund

Så vidt jeg kan tælle på fundlisten blev der indleveret ca. 102 fund i ”formodet danefæ-klassen”. Dvs. gennemsnitligt cirka 2 fund pr. mand / kvinde / normand. Den person der indleverede flest var Flemming Sørensen (XP Deus) med 7 fine fund. Flemming havde sin Tina (Minelab X-Terra 705) med. Et fund i sig selv. Måske en forklaring på den flotte præstation? Tina indleverede i øvrigt også 2 flotte fund.

bifrost-2013-128

Flemming og Berit Tina

Blandt de mere bemærkelsesværdige fund var Erik Dams (Minelab CTX 3030) flotte fibeler, hhv. en ”helt ny” type og en flot skålfibel. Den første gav fuldt fortjent en førstepræmie til Erik ved lørdagens gallamiddag.

bifrost-2013-73

Eriks ”rombe-korsfibel

Selv fandt jeg ingen fibler, men til gengæld løb jeg ind i et flot vendisk beslag fra tidlig vikingetid. Det lå og hyggede sig under en ordentlig bunke halm, så det var godt at det var så stort, at det uden problemer gav signal fra dybet.

bifrost-2013-112

Flot vendisk beslag

bifrost-2013-118

Udvalgte fund på udstillingsbordet

bifrost-2013-51

Det legendariske hold 1

bifrost-2013-52

Alice “Goldfinger” Almlund

bifrost-2013-96

En fynbo og hans borgerkrigsmønt

bifrost-2013-108

Endnu en øboer. Den legendariske Steen Agersøe fra Ærø

12 mønter

For nu at vende tilbage til praleriet, som falder mig så svært, så kastede turen hele 12 mønter af sig for mit vedkommende. Det tager jeg som et tegn på at udstyret (XP Deus, stort søgehoved) var fornuftigt indstillet.

Den mindste af disse mønter var en ”degnelus” fra 1812, året hvor Napoleon fik klø i Rusland, som engang har vejet 0,7 gram (altså mønten). Den største var en 2 rigsbankskilling fra 1818 på 14,6 gram, en mønt som blev indført i det danske møntsystem efter statsbankerotten i 1813, der som bekendt var en følge af Danmarks påtvungne involvering i Napoleonskrigene.

bifrost-2013-152

  1. 1 skilling 1812, kobber, Frederik VI (i folkemunde kaldet ”degnelus” fordi den er så lille)
  2. 10 øre 1910, sølv, Frederik VIII
  3. 1 øre 1948-72, zink, Frederik IX
  4. 4 rigsbankskilling 1841, sølv, Christian VIII
  5. 25 øre 1913, sølv, Christian X
  6. 2 øre 1927, bronze, Christian IX
  7. 2 øre 1875, bronze, Christian IX
  8. 5 øre 1960-72, bronze, Frederik IX
  9. 5 øre 1930, bronze, Christian X
  10. 1 penny 1920, kobber, George V af England
  11. 2 rigsbankskilling 1818, kobber, Frederik VI
  12. Borgerkrigsmønt (ikke afbilledet)

Imponerende arrangement

Ud over de gode søgemarker og indkvartering af de mange detektorfolk var der arrangeret flere spændende sideaktiviteter. Fredag aften var der et spændende og inspirerende indlæg om ”Stednavne og arkæologi” ved Ph.d. Lisbeth Eilersgaard Christensen. Samt fremvisning af resultaterne af dagens sporlogning, som i sandhed var et imponerende skue. Lørdag var der arrangeret gallamiddag med super lækker helstegt pattegris.

bifrost-2013-63

Den super lækre helstegte pattegris

Og på sidstedagen var der arrangeret et besøg ved Ladbyskibet, det første vikingeskib der blev fundet i Danmark, hvor Claus-fra-Vejles kone fortalte om skibets historie, smukt flankeret af en kopi af skibet under opbygning og en pølsevogn med pølser ad libitum til de sultne detektorfolk.

bifrost-2013-142

Bifrost 2013 deltagerne

bifrost-2013-151

Det originale Ladby skib

Tak!

PS – du kan se mange flere fotos fra de 3 dage, hvis du klikker her 🙂

1 Comments

  1. Pingback:Allan Faurskovs detektorside » Bifrost 2013

Der er lukket for kommentarer.