Menu Luk

Fejeblad for “Bronze Bent”

På tur til Haldum

7. maj 2016 gik turen til Haldum, på tur med Midtdetekt. Vi var 20-30 detektorfolk, der villigt donerede vores kroppe til endnu en dag på jagt efter oldtidsmetal.

Kornet stod lidt højt, så det var en slags nær-stubs-oplevelse. Svingene blev lidt smallere end normalt og det store 13” søgehoved blev pakket væk igen til fordel for 11” søgehovedet. Men så gik det også ganske godt.

Der var et stykke vej mellem fundene. Sådan er det tit. Men pludselig var der én, der stod med en ordentlig flig af en bredrumpet næbfibel. Og der dukkede 3 tenvægte op, fordelt over arealet. Suppleret af en flok nyere mønter.

Haldum fund 2016 014
Haldum Kirke

Hulpenning fra 1400-tallet

Efter et par kaffepauser løb jeg selv ind i en vaskeægte tysk hulpenning fra 1400-tallet, som for mit vedkommende er nr. 5 og som afsluttede hele 1.848 dages hulpenninge-tørke. Den gav ca. 55 i signal på min Deus. Jeg huskede det ellers som en 41´er. Måske en anden og bedre kvalitet, denne gang? Det er jo også længe siden!

Hulpenning med “smiley”

Ved 15-tiden var jeg ved at være klar til at komme hjem i Fruens favn. Klokken 16 var jeg sågar ved at gøre alvor af det, men så tunede Bent Rasmussen ind på Mortens telefon og påstod at han havde fundet et bronzesværd langt, langt ude på marken. Og ganske rigtigt kom han tøffende hen af markvejen, belæsset med en håndfuld bronzestykker fra et temmelig velbevaret bronzesværd.

Sværdet

Bent havde fundet en overpløjet gravhøj. Ingen tvivl om det. Og på nordsiden af højen havde han stille og roligt arbejdet sig igennem det meste af et bronzesværd. Han var af gode grunde tilfreds med dagens indsats og var på vej hjemad, men foreslog at vi andre da var velkomne til at køre ud og se, om han skulle have glemt noget.

Bronze sværd – fragment
Samme fragment

 

 

 

Efterundersøgelse

Efter behørig jubel over det flotte sværd var vi hele 7 biler, der drønede ud til højen. Vi gik i gang med en finkæmning af stedet og efter ca. 10 minutter passerede jeg de huller, som Bent havde efterladt som pejlemærker. Fik et lortesignal, men dog et signal, og da det var lige ved Bents huller besluttede jeg at grave.

For at forbedre mine odds i forhold til Bent havde jeg sat det store 13” søgehoved på Deus og i stedet for de sædvanlige 18 kHz, reaktion 2 gik jeg på 12 kHz reaktion 1 og svingede laangsomt. Lortesignalet lå dybt, jeg gravede nedad og nedad og pludselig stod jeg med et enormt stykke af bronzesværdet i hånden. Haleluja. Så var den dag vist reddet. Igen. Og 46 dages ulidelig bronzealder-tørke var slut…

Det store Faurskov fragment
Det store Faurskov fragment
Ditto
Ditto

Et par baner senere var der et langt bedre signal. Endnu et stykke bronzesværd, denne gang tæt på spidsen af sværdet og væsentligt mindre. Men det lå meget højere og kun 3 meter fra det forrige stykke.

Vi gav den en halv time mere og jeg var helt ude i at køre 4 kHz uden diskrimination samt at grave på alle jernsignaler. Det gav lidt affald, men ikke flere sværdstumper.

Se en video fra dagen herunder:

Tænker du “Hvorfor kalder du ham “Bronze Bent”?” Det er muligvis fordi du ikke har læst disse artikler, eller forbundet dem med Bent:

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2015-05-18-unikt-bronzealderfund-i-noerre-snede-begejstrer-arkaeologer

http://videnskab.dk/kultur-samfund/fem-store-bronzeokser-i-norre-snede-er-et-fund-i-champions-league

http://aoh.dk/artikel/bronzekser-ledte-til-guldfund

http://m.ekstrabladet.dk/nyheder/videnskab_og_teknik/banebrydende-bronzealderfund-i-noerre-snede/5586202

http://www.tvmidtvest.dk/nyheder/07-04-2015/2220/stort-bronzealderfund-ved-norre-snede

Efterskrift

Har efterfølgende fået tilsendt et foto af det samlede sværd, taget af Moesgaard Museum:

Alle rettigheder forbeholdes; Rógvi N. Johansen; Foto/medie afdelingen Moesgaard, MOMU
Alle rettigheder forbeholdes; Rógvi N. Johansen; Foto/medie afdelingen Moesgaard, MOMU