Tidens tand
Når en mønt eller en nøgle har ligget i jorden i mange år, har den det med at blive lidt snavset. Ja, lad os bare sige det lige ud; metalgenstande bliver møgbeskidte af at ligge i jorden!
Det kan have sin charme, ingen tvivl om det. Eksempelvis får en kobber- eller en bronzemønt en smuk patina efter 100 år i jorden, en patina som giver den en helt speciel værdi. Sådan en patina må man for Guds skyld ikke rense af. Uha nej!
Men der er mange fund, der ikke nødvendigvis er blevet pænere af deres møde med tidens tand og som sagtens kan tåle at blive renset. Eksempelvis nyere mønter, nøgler og hundetegn der bliver udsat for saltvand på stranden. Eller hundetegn, der har ligget under en græsplæne eller i en park. Eller cykelklokker, fundet på diverse skovstier. Eller for den sags skyld blink, spinnere, fingerbøl og kyskhedsbælder der har ligget ved skovsøens bred. Ja, jeg kunne blive ved.
En skummel bunke af blandede knapper før rensning
En stentromle
Jeg har set et par eksempler på brug af en stentromle til rensning af fund på Nordisk Detektor Forum. Efter min mening, med ret vellykkede resultater. Meget inspirerende! Jeg besluttede derfor at ønske et sådant gespenst i fødselsdagsgave. Og det blev ret hurtigt bevilget af fruen. Hun er så sød.
Fruen foran skobutik i Neksø, Bornholm
Erfaringer
Og her er så erfaringerne efter et par ugers brug.
Jeg har indtil videre nøjedes med at rense fund, som jeg kunne undvære. Altså fund uden større værdi. Og resultatet har været meget tilfredstillende.
Det man skal bruge er:
- 1 stentromle med 1 liters kapacitet
- 1 pose med stålkugler
- 1 dunk med polérsæbe og
- 1 dunk med rensesæbe til stålkuglerne
De fleste fund er meget pænere efter få timer i tromlen. Nogle fund har godt af et døgn og enkelte fund måske 2 døgn. Jo længere tid, jo mere bliver der renset af.
Rensningen foregår ikke ved slibning men ved at de små stålkugler banker skidtet af. Jeg har kun renset nyere mønter, men jeg kan se at de fleste mønter nemt tåler et par dage i stentromlen.
Dog har jeg oplevet at enkelte 10-ører, 25-ører og 1-kroner har været noget ujævne i overfladen bagefter. Der har i disse tilfælde været tale om blanke mønter (kobbernikkel) fra 60´erne, 70´erne og 80´erne. Mest 10-ører. Og det er kun nogle af mønterne, der har taget skade. Andre mønter af præcis samme årgang har været uskadte. Så det må have noget at gøre med, hvor mønterne har ligget. Min teori er, at mønter af den angivne type, der har ligget i skovbund har taget skade af den surhed der er i skovbundens jord. Men det er som sagt kun en teori, indtil videre.
Stentromlen – fås også i blå, men den var udsolgt på gerningstidspunktet. Den røde er lidt dyrere, men angiveligt også af lidt bedre kvalitet. Hvem ved?
Kugler af stål
Tanken er, at man fylder tromlen med 700 gram stålkugler samt de metalemner der skal renses, dækker herlighederne med vand og tilfører 5 milliliter polérsæbe. Herefter lader man tromlen køre i nogle timer eller op til et par dage, indtil tingene er tilfredsstillende pæne. Jeg skifter typisk vandet ud et par gange undervejs, for at komme af med noget af skidtet.
Bland ikke tingene for meget. Gult metal for sig. Blankt metal for sig. Bly for sig. Guld for sig… Ellers smitter fundene hinanden med en hinde af snavs. Og rens kuglerne inden du skifter metal. Rensning sker ved at lade tromlen køre 2-3 timer med stålkugler, vand og stålkuglerensesæbe.
Sådan ser de ud, bøtterne med sæbe. Ikke specielt ophidsende, må man nok sige.
Sådan en lille sprøjte gør god gavn, når man skal dosere 5 millliliter. Købt i et eller andet supermarked for nogle år siden
Gyldne mønter
Når mønter er grimme nok vil mine børn ikke engang have dem som lommepenge. Er det ikke utroligt?
Men det er der nu råd for. En tur i vidundermaskinen og vupti, så kan man komme af med sine dyrebare mønter igen!
Før
Under
Efter få timers rensning
Blanke mønter
Blanke mønter (og her tænker jeg ikke på sølvmønter) er sjældent blanke efter nogle år i jorden. Men det er der nu råd for. Det føles dejligt at være med til at beskytte rigets mønter mod forfald og at få dem tilbage i cirkulation igen. Det gør landet rigere, øger forbruget og er med til at bekæmpe finanskrisen. Det er en ren win-win sitjuasjon!
Børn er kræsne – sådan nogle mønter vil de slet ikke have!
Men nu vil de gerne! Ja, ja, nogle af dem kunne måske have fået et par timer mere…
Så er der kommet lidt flere mønter i bunken
Kan du se pointen? Eller skal jeg stave det for dig? 🙂
Kobbermønter
Kobber og bronzemønter kan naturligvis også tromles. Vær opmærksom på, at når du renser oxyderede ting, herunder kobber, bronze og bly, så bliver rensevandet noget giftigt stads. Lad være med at udsætte din hud for den slags, lad være med at sniffe dampene og tænk over, hvad du gør af spildevandet.
Lidt mønter, frisk fra havet
Samme mønter efter lidt rensing
Ting og sager
Der dukker mange ting op på markerne. Nogle er mere værdifulde end andre. Herunder har jeg taget en lille bunke af fingerbøl og andre markfund og udsat dem for stentromlen. Jeg er selv vældig godt tilfreds med resultatet.
Før
Efter
Bemærk på ovenstående billede, at det ene fingerbøl er væk, det tog min elskede frue, hvorefter min svigermor tog det fra fruen. Det er åbenbart svært at finde et fingerbøl der passer perfekt.
Mønten bag det forreste fingerbøl kunne i øvrigt først bestemmes til at være en 6-skilling 1813 efter denne rensning. Man aner kun våbenskjoldet med krone på dette billede, men der findes et par bedre fotos i galleriet i bunden af artiklen.
Flere fund af gult metal, efter rensning – nu ved jeg så også, hvordan jeg skal rense mine øvrige blink…
Sådan så nøglerne ud før rensning!
Her har vi så knapperne fra artiklens indledning, efter at de har været nogle få timer i tromlen.
Gratis reklame
Hvis du selv er interesseret i at købe et apparat, så kan jeg oplyse at jeg har købt min hos Ravstedhus. Man kan købe et bundle med stentromle, rensesæbe, kuglerens og kugler. Ring evt. til Ravstedhus for at få den rette vejledning, det gjorde jeg.
Galleri med fotos i højere opløsning
Så er vi ved vejs ende. Hvis du har yderligere interesse i emnet vil jeg meget anbefale, at du benytter lejligheden til at klikke på nedenstående billeder. Så får du nemlig adgang til at se det i højere opløsning på Google Picasa. Her finder du 60 billeder, også nærbilleder, af en række fund før og efter rensning.
Klik evt. på knappen “Fuld skærm” på Picasa hjemmesiden, for at få en god oplevelse af billederne.
[pe2-gallery album=”aHR0cDovL3BpY2FzYXdlYi5nb29nbGUuY29tL2RhdGEvZmVlZC9iYXNlL3VzZXIvMTA3MDQ2NzU5MTA3MzgwNzU4MDE3L2FsYnVtaWQvNTYyMjk3Mjg0MDk0MzI3NTc5Mz9hbHQ9cnNzJmFtcDtobD1lbl9VUyZraW5kPXBob3Rv”]
Pingback:Allan Faurskovs detektorside » Fundrensning i stentromle