Menu Luk

Vindelevskatten – et sted – et fund

Boganmeldelse: Vindelevskatten – et sted – et fund

AF Jørgen Antonsen og Hanne Pagh Martinussen, udgivet 18. maj 2024, 165 sider, Forlaget Trykværket

En stemme fra fortiden

Den 3. januar 2021 kl. 13:36 fik jeg en SMS fra selveste Jørgen Antonsen, som på det tidspunkt havde været guldskattefinder i cirka 13 dage, 2 timer og 33 minutter. Men hvem tæller?

Beskeden lød: ”Goddag Faurskov. Dette er en stemme fra fortiden. Vil du ringe til mig? Mvh Antonsen”.

Det skal måske her nævnes, at jeg var kollega med Jørgen engang i årene omkring 2010. Herefter gik Jørgen i krig med at sælge vindmøller, imens vi andre fortsatte med at kæmpe imod dem. Sådan nogle små husstandsmøller, var det.

Grunden til at Jørgen gerne ville i kontakt fik jeg kun delvist oplyst. Skattefundet fra Vindelev var jo dengang kun lige begyndt på at være hemmeligt og skulle gerne forblive hemmeligt i ganske lang tid. Men Jørgen vidste jo, at jeg havde styr på det med detektorfund og ikke mindst reglerne omkring den slags. Ikke mindst reglerne omkring (andre folks) skattefund. Det fik vi os en lille snak om.

Jørgen lod forstå, at han og en bekendt havde gjort et ret fint fund, men at jeg ikke kunne få detaljer før senere. Sådan er det jo med større fund, og det er meget, meget fornuftigt. Jeg spurgte ikke om noget, svarede blot så godt jeg kunne på et par velvalgte spørgsmål.

I dag ved store dele af Danmark efterhånden, at Jørgen er historisk interesseret og at han er en ægte hjemmefødning i ordets bedste betydning. Det vidste jeg godt lidt i forvejen, faktisk har jeg (synke) faktisk for år tilbage været på besøg hos Jørgen og gået på en af hans marker med min metaldetektor, fordi Jørgen syntes det kunne være sjovt at se om der var noget at finde på hans marker.

Det lå desværre så uheldigt, at det regnede lidt den dag og at det der senere skulle vise sig at være ”Guldmarken” ikke lige kunne gås på, af en eller anden grund, så vi vadede kort fortalt rundt på den forkerte side af gården. Vi endte faktisk alt for hurtigt med en kop kaffe og en ostemad i Jørgens køkken. Desværre nåede jeg ikke lige forbi med detektoren de næste 10-12 år, og så måtte historien jo gå sin gang.

Nå, nok om Faurskov-vinklen. Nu skal det handle om den fine bog, som Jørgen har sendt til mig: ”Vindelevskatten, et sted – et fund”, skrevet af Jørgen Antonsen og Fru Hanne.

Lidt om bogen

”Vindelevskatten” er nemlig en helt, helt speciel bog. Det der er så specielt ved bogen er, at den er skrevet af den ene af finderne af en rigtig skat, fundet i Danmark samt hans Hustru, som sammen med sin mand har måttet stå denne oplevelse igennem, på godt og ondt. Og skatten er endda fundet på den ene af findernes egen jord, jord som har været i slægtens eje i mindst 308 år. Indtil videre.

Bogen er i virkeligt lækker kvalitet. Tykke sider, mønstret guldtryk på forsiden og det hele. Rigt illustreret med fotos af de mange fund fra flere vinkler og med detaljerede forklaringer om hver en lille detalje, ofte endda beskrevet af flere eksperter som på hver deres måde beskriver de enkelte fund og tolker på deres rige symbolsprog.

Ikke mindst de lækre røntgenfotos fra Konserveringscenteret i Vejle er imponerende gode til at fremhæve de mange lækre jernalderdetaljer. Dyb respekt for de gamle håndværkere og deres kundskaber!

Bogens indhold

Men også det tekstmæssige indhold er fra øverste skuffe. Hanne og Jørgen har haft fat i alle der ved noget om de fundne genstande, heriblandt notabiliteter som Morten Axboe, Helle Horsnæs og Lisbeth Imer, som alle detektorfolk kender, respekterer og endda i varierende grad nærmest forguder.

Der er i et vist omfang tale om artikler, som allerede har været bragt i fx Skalk og Fund og Fortidsminder, men her er alle artiklerne samlet på et sted, så man får det fulde billede, som vi kender det i dag. Suppleret med nye opdagelser, forfatternes betragtninger og mange detaljer om fundene. Et mål i bevægelse, men rigtig meget viden er allerede suget ud af de gyldne genstande.

Bogen indledes med selve historien om fundet, omstændighederne omkring det, ventetiden. Vi bliver sat ind i Vindeleves placering i det danske landskab gennem Danmarkshistorien af finderen selv, 7. generation i landsbyen.

Herefter en gennemgang af fundets vej fra muld til museum, som man siger. Tredje kapitel er en kavalkade af artikler, skrevet af eksperterne fra Nationalmuseet, eksterne eksperter samt ikke mindst de lokale arkæologer fra VejleMuseerne, som hver giver spændende ekspertbidrag til fortællingen.

Bogen afsluttes med en halv snes sider med betragtninger om fundets fremtidige betydning, ikke mindst for Vindelev og lodsejerens familie. Ingen tvivl om, at denne skat blev fundet på et godt sted og af de rette personer. Et utroligt heldigt sammentræf af omstændigheder. Det bliver svært at overgå Vindelevskatten.

Ud over at være en skøn og grundig beretning med mange facetter kan denne bog sikkert tjene som inspiration for alle os detektorfolk.

Der masser af fund, der venter på os derude. Endda skatte.

Endda guldskatte.

PS: Husk forresten at se serien om fundet af Vindelevskatten på DR2, en underholdene og lærerig dokumentar for os detektorfolk – Klik her for at se den (2 afsnit).

Jørgen Antonsen, Danefædagen 2023, Nationalmuseet